fbpx

Nu răspundeți înapoi

Last updated on

Nu Răspundeți la Vorbele Înțepătoare: Cum să Gestionați Comunicarea Deficitară 

Aceste principii și strategii sunt valabile pentru copii și adolescenți de toate vârstele, de la 2 până la 17 ani, adaptându-se nevoilor și nivelului de dezvoltare specific fiecărei etape a copilăriei și adolescenței.

Situație:

Preșcolar: Fiica mea de 4 ani are reacții extrem de puternice când nu obține ceea ce vrea sau când lucrurile nu merg așa cum vrea ea. Mă simt complet scăpată de sub control și este foarte stresant.

Adolescent: Fiul meu de 14 ani are reacții extrem de puternice când nu obține ceea ce vrea sau când lucrurile nu merg așa cum vrea el. Mă întreb ce am făcut greșit, cum de am ajuns în situația asta?

Răspuns:

Discuțiile și lipsa de respect

„Am rugat-o pe fiica mea să își strângă pantofii. Ea mi-a răspuns, bombănind: ‘De ce nu-i strângi tu? Tu ești mama’. Nu mi-a venit să cred. De ce ar fi fost atât de lipsită de respect? Și mai important, ce să fac în privința asta? Nu pot să o las să scape cu asta, dar cu cât o pedepsesc mai mult, cu atât mai rău devine”.

Înțelegerea copilului vostru, a voastră și a situației

Există multe motive pentru discuțiile insolente, răspunsurile obraznice și comportamentul lipsit de respect. Uneori, copiii pur și simplu își testează puterea – mai ales în timpul anilor de preadolescență și adolescență. Pe de altă parte, ar putea fi vorba de faptul că ei simt că au fost tratați fără respect (poate de către părinți care fac cereri sau dau ordine) și ripostează. Copiii ar putea să răspundă pentru a obține o reacție – sau pur și simplu pot avea o zi proastă. O altă posibilitate este că nu au fost învățați (prin exemplu sau altfel) comunicarea și interacțiunea respectuoasă.

Sugestii:

 1. Cu o voce calmă și respectuoasă: Spuneți-i copilului vostru: „Dacă ți-am vorbit vreodată în acest fel, îmi cer scuze. Nu vreau să te rănesc sau să fiu rănit de tine. Putem să o luăm de la capăt?”

 2. Luați o pauză: Numărați până la zece sau luați o altă formă de time-out pozitiv, astfel încât să nu răspundeți impulsiv. Evitați replicile de genul: „Nu poți să-mi vorbești așa, domnișoară”.

 3. Abordați problema când sunteți calmi: Folosiți „replica” ca pe o informație (ar putea să vă spună că ceva nu este în regulă) și abordați-o după ce v-ați calmat amândoi. Concentrați-vă asupra sentimentelor: „Este evident că ești foarte supărat în acest moment. Știi că mă supără când vorbești așa. Haideți să luăm amândoi o pauză pentru a ne calma. Putem vorbi mai târziu, când ne vom simți mai bine. Aș vrea să aud de ce ești supărat.”

 4. Evitați pedepsele: Nu folosiți pedeapsa pentru a „obține controlul”. Când amândoi v-ați liniștit, puteți lucra la o soluție respectuoasă care să funcționeze pentru amândoi.

 5. Împărtășiți-vă sentimentele: „Mă simt foarte rănit când îmi vorbești în felul acesta. Mai târziu vreau să vorbesc cu tine despre un alt mod în care ai putea să-mi spui ce vrei sau ce simți.” Sau ați putea spune: „Mă întreb dacă am făcut ceva care să-ți rănească sentimentele, pentru că asta cu siguranță le-a rănit pe ale mele”.

 6. Nu răspundeți la cereri: Decideți ce veți face, în loc să decideți ce vreți să o/îl obligați să facă. O posibilitate este să plecați pur și simplu. În loc să încercați să controlați comportamentul ei/lui, controlați-l pe al vostru. Ieșiți calm din cameră fără să scoateți un cuvânt. Dacă copilul vă urmează, ieșiți la o plimbare sau intrați la duș. După o perioadă de răcorire, întrebați: „Ești gata să vorbești cu mine acum?”. Acest lucru este cel mai eficient dacă îl anunțați în prealabil ce veți face. „Când îmi vorbești fără respect, voi părăsi camera până când ne vom simți amândoi mai bine și vom putea comunica cu dragoste și respect.”

Notă: Copiii fac ceea ce funcționează. Când pur și simplu plecați, în loc să reacționați, copiii își pierd puterea de a vă face să reacționați. Bineînțeles, este important să-i urmăriți până când amândoi v-ați liniștit (mai ales dacă sunt mai mici de 5-6 ani).

 1. Folosiți simțul umorului: Spuneți: „Probabil că am auzit greșit. Sunt destul de sigur că voiai să spui: ‘Mamă, te superi dacă vrei să-mi ridici pantofii, pentru că sunt prea leneș să o fac singur acum’”.

 2. Îmbrățișați-vă copilul: Dacă nu sunteți prea supărat, încercați să vă îmbrățișați copilul. Uneori, copiii nu sunt pregătiți să accepte o îmbrățișare în acest moment. Alteori, o îmbrățișare schimbă atmosfera pentru amândoi în una de dragoste și respect.

Planificarea în avans pentru a preveni problemele viitoare

 • Fiți dispuși să vă uitați la modul în care s-ar putea „să predați” chiar lucrul pe care îl detestați la copilul vostru: Ați creat o atmosferă de lupte pentru putere, fiind prea autoritar sau prea permisiv?

 • Asigurați-vă că nu-i „înscenați o cursă” copilului: În loc să dați ordine, creați împreună rutine în timpul întâlnirilor de familie.

 • Formularea întrebărilor: În loc să spuneți: „Ridică-ți pantofii”, întrebați: „Cum rămâne cu pantofii tăi?”. Veți fi surprins să constatați că o întrebare este mai bine primită decât o afirmație.

 • După ce v-ați calmat amândoi: Spuneți-i că o/îl iubiți și că ați dori să lucrați la o soluție respectuoasă la ceea ce s-a întâmplat. Asumați-vă responsabilitatea pentru partea voastră și lucrați împreună la o soluție.

 • Cereți-vă scuze: „Îmi dau seama că am fost lipsit de respect atunci când ți-am cerut să-ți strângi pantofii. Cum pot să-ți cer să fii respectuos când eu nu sunt?”. Anunțați-o că nu o puteți „obliga” să fie respectuoasă, dar că veți lucra pentru a fi și voi mai respectuoși.

 • Organizați întâlniri de familie regulate: Pentru ca toți membrii familiei să învețe modalități respectuoase de comunicare și să se concentreze asupra soluțiilor.

Abilități de viață pe care le pot învăța copiii

Copiii pot învăța că părinții lor sunt dispuși să își asume responsabilitatea pentru partea lor într-o interacțiune. Ei pot învăța că replica nu este eficientă, dar că vor avea o altă șansă de a lucra la comunicarea respectuoasă.

Indicații pentru părinți

Mulți părinți doresc să „stabilească limite” și să înăsprească controalele pentru a-și învăța copiii că nu pot scăpa cu un comportament neadecvat. Acest lucru înrăutățește situația și nu îi învață comunicarea respectuoasă.

Acesta este un moment bun pentru a acționa în loc să reacționați. Este foarte tentant să vă răzbunați prin pedepse atunci când copiii vă rănesc sentimentele. Acest lucru modelează lipsa de respect în timp ce încercați să învățați respectul.

Nu uitați să vedeți greșelile ca pe niște oportunități de a învăța – pentru amândoi.

Gânduri de la alți părinți

Dintr-un email trimis de niște părinți recunoscători:  „Sunt înmărmurită, pentru că fiica mea de 15 ani tocmai a intrat și a spus: ‘Mamă, ai de gând să speli și tu rufele astea înainte de școală, căci vreau să-mi speli și mie blugii. Doar nu te aștepți să pun eu la spălat?’ Mulțumesc lui Dumnezeu pentru întâlnirile pe care le-am avut și despre faptul că am reușit să învăț despre dialogul calm în loc de țipete, reacții și sentimente de furie pe care le-am experimentat în trecut.”

Dani, în vârstă de 3 ani și jumătate: „Și-a aruncat pălăria pe trotuar și a spus: ‘Nu vreau să port această pălărie. Ia-o tu și păstreaz-o pentru mine’. Bunica lui s-a uitat la el și i-a spus: ‘Sunt sigură că sunt o mulțime de oameni care trec pe lângă el și care ar dori să aibă această pălărie. Dacă nu o mai vrei, las-o pe trotuar pentru altcineva’. Dani s-a uitat șocat, și-a pus mânuțele în șolduri, s-a gândit un minut, apoi și-a luat pălăria. Bunica lui a spus: ‘Dacă nu vrei să porți pălăria acum, ai vrea să o pui în rucsac?’. Dani s-a apropiat, a aruncat pălăria în rucsac, și-a pus din nou mâinile în șolduri și s-a târât pe trotuar cu un zâmbet pe față. Câțiva trecători s-au uitat la ei și i-au zâmbit bunicii.”

Concluzie

Gestionarea comportamentului lipsit de respect al copiilor, fie că sunt preșcolari sau adolescenți, este o provocare care necesită o abordare echilibrată și atentă. Înțelegerea motivelor din spatele comportamentului lor, menținerea calmului și adoptarea unor strategii respectuoase de comunicare pot transforma interacțiunile dificile în oportunități de creștere și învățare pentru întreaga familie.

Înțelegerea Comportamentului

 • Pentru preșcolari: Reacțiile puternice ale unui copil mic sunt adesea un mod de a testa limitele și de a exprima frustrarea sau neputința. Copiii mici încă învață să își gestioneze emoțiile și nu au întotdeauna cuvintele pentru a-și exprima sentimentele.

 • Pentru adolescenți: Răspunsurile obraznice sau lipsite de respect pot fi o formă de rebeliune sau o încercare de a obține independență. Adolescenții încearcă să-și definească identitatea și pot simți că nu sunt respectați sau înțeleși.

Abordări Eficiente

 1. Calm și Răbdare: Rămâneți calm și nu răspundeți impulsiv la provocări. În loc să reacționați imediat, luați o pauză pentru a vă calma. Acest lucru este esențial pentru a evita escaladarea conflictului.

 2. Comunicare Respectuoasă: Abordați comportamentul lipsit de respect cu o comunicare clară și calmă. Începeți conversația cu o scuză dacă ați fost lipsit de respect și exprimați-vă dorința de a începe din nou. Folosiți un ton de voce care să reflecte respect și empatie.

 3. Focus pe Sentimente: În loc să vă concentrați pe comportament, încercați să înțelegeți și să validați sentimentele copilului. Spuneți ceva de genul: „Este evident că ești foarte supărat în acest moment. Haide să luăm amândoi o pauză pentru a ne calma și apoi să vorbim despre ce te-a supărat.”

 4. Evitarea Pedepsei: Pedepsele stricte pot agrava situația și pot înrăutăți comportamentul. În schimb, căutați să înțelegeți cauza comportamentului și lucrați împreună pentru a găsi soluții respectuoase.

 5. Exemplul Personal: Fiți un model de comportament respectuos. Copiii învață din exemplul părinților, așa că arătați-le cum să comunice respectuos chiar și în situații de tensiune.

Strategii Preventive

 • Stabilirea Rutinelor: Creați împreună cu copilul rutine zilnice care să includă responsabilitățile și așteptările fiecăruia. Acest lucru poate reduce conflictele și poate oferi un sentiment de control și predictibilitate.

 • Întâlniri de Familie: Organizați întâlniri de familie regulate pentru a discuta despre probleme și pentru a găsi soluții împreună. Aceste întâlniri pot oferi un spațiu sigur pentru ca toți membrii familiei să își exprime sentimentele și să participe la luarea deciziilor.

 • Încurajarea Comunicării: Încurajați copiii să își exprime sentimentele și nevoile într-un mod respectuos. Întrebările în locul ordinelor („Cum rămâne cu pantofii tăi?”) pot fi mai bine primite și pot stimula cooperarea.

Reflecția Părinților

 • Autoevaluare: Reflectați asupra propriului comportament și vedeți dacă sunteți prea autoritari sau prea permisivi. Încercați să găsiți un echilibru care să ofere structură, dar și respect și înțelegere.

 • Scuze, Reparare și Reconstrucție: Fiți dispuși să vă cereți scuze dacă ați fost lipsit de respect și lucrați împreună cu copilul pentru a reconstrui relația bazată pe respect reciproc.

Impact pe Termen Lung

Prin adoptarea acestor strategii, veți crea un mediu familial mai armonios și respectuos. Copiii vor învăța că respectul și empatia sunt esențiale în relațiile interpersonale și vor fi mai dispuși să comunice deschis și să colaboreze. În plus, gestionarea calmă și respectuoasă a conflictelor va contribui la dezvoltarea unor abilități de viață importante, precum autocontrolul, rezolvarea problemelor și empatia.

Adoptând aceste principii și metode, veți observa o îmbunătățire semnificativă a comportamentului copiilor și veți construi o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

 

 

Acest articol este o adaptare dupa un extras al unei carți incredibile de parenting pozitiv – „Disciplină pozitivă pentru adolescenți” de Jane Nelsen și Lynn Lott.

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>