fbpx

Soluții pentru un Adolescent Nerespectuos

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Soluții pentru un Adolescent Nerespectuos

Last updated on

Adolescent Nerespectuos: Ghid Scurt pentru Părinți

Întrebare:

Suntem la capătul puterilor  încercând să ne disciplinăm fiul de 12 ani. El este FOARTE lipsit de respect… (cu cât facem mai mult pentru el – cu atât mai obraznic și  lipsit de respect este). Am crezut că îl disciplinăm în „modul corect” – dar nu – nu funcționează. A petrecut săptămâni întregi fără lucrurile de care se bucură cel mai mult. Nu face nicio diferență. AJUTOR!

Răspuns:

12 ani este o vârstă atât de încântătoare, nu-i așa? Se întâmplă atât de multe lucruri pentru copii la 12 ani: ei „lucrează” pentru a decide cine sunt și ce trebuie să facă pentru a-și găsi apartenența și un sentiment de valoare atât acasă, cât și cu colegii lor (în special cu colegii!!). Corpurile lor se schimbă, de obicei fie prea repede, fie …nu suficient de repede. Cortexul prefrontal al creierului lor nu s-a dezvoltat încă pe deplin, ceea ce înseamnă că „funcțiile executive”, cum ar fi înțelepciunea, buna judecată și stabilirea priorităților, nu funcționează încă foarte bine. Și au nevoie atât de legătura cu familiile lor, cât și de libertatea de a-și stabili propria identitate individuală – unul dintre motivele pentru care se ceartă atât de des cu părinții (furia este o legătură puternică ȘI o modalitate de a se simți separați).

În plus, este probabil  să se retragă atunci când sunt furioși sau nefericiți; deseori dispar în camerele lor pentru a asculta muzică sau pur și simplu pleacă, ceea ce poate părea lipsit de respect și frustrant pentru părinții lor îngrijorați.

Folosirea pedepsei (retragerea privilegiilor, restricționarea accesului, prelegerile, teoriile,  critica, ironia,  etc.) este rareori eficientă cu un tânăr de 12 ani. De obicei, asta invită la rezistență și rebeliune (cum ar fi „să nu-i pese” că a pierdut lucrurile care contează pentru el), mai ales că o parte din obiectivul său de dezvoltare în acest moment este individualizarea față de tine. Nu-l puteți „obliga” pe fiul dvs. să facă mare lucru, dar puteți decide ce veți face.

Spuneți-i fiului dvs. că îi respectați nevoia de a-și stabili propria identitate, dar că aveți nevoie de cooperarea lui în casă. Decideți ce vă simțiți confortabil să faceți pentru el și nu faceți mai mult decât atât (copiii învață repede că pot ignora treburile și responsabilitățile, deoarece părinții lor iubitori vor interveni și vor face treaba în locul lor). Nu uitați că o disciplină eficientă este o predare și îi ajută pe copii să învețe atitudinile și valorile care le vor permite să devină adulți fericiți și productivi. Pedeapsa nu îndeplinește acest obiectiv important și nici nu face prea multe pentru ei.

Așezați-vă într-un un moment de calm pentru o întâlnire de familie; invitați-l pe fiul vostru să vă sugereze ce l-ar ajuta să-i fie mai ușor să fie respectuos și cooperant. (ATENTIE: A fi amabil, ferm și respectuos tu însuți este de obicei un bun început; adolescenților le place să provoace o explozie). Și alegeți-vă bătăliile: selectați o problemă la care să începeți să lucrați. Stabiliți limite clare și rezonabile și cereți-i fiului vostru. să vă ajute să decideți din timp asupra consecințelor în cazul în care acordurile nu vor fi respectate. Apoi duceți la îndeplinire cu respect și demnitate. S-ar putea să vă surprindă cât de multă cooperare veți primi atunci când fiul vostru este implicat în procesul de luare a deciziilor.

Pe măsură ce copiii se maturizează și se simt mai bine în pielea lor, lucrurile devin adesea mai ușoare.

Este esențial să înțelegeți că adolescența este o perioadă de tranziție intensă pentru copii, iar respectul și cooperarea pot fi provocări mari. Cu răbdare, înțelegere și strategii de disciplină pozitivă, puteți ajuta fiul dvs. să navigheze prin aceste ani tumultuoși și să devină un adult responsabil și empatic. Nu uitați să mențineți comunicarea deschisă și să îl implicați în procesul de luare a deciziilor, ceea ce poate duce la o relație mai armonioasă și respectuoasă.

Cu toate acestea, există câțiva pași practici pe care îi puteți urma pentru a îmbunătăți relația cu adolescentul vostru. și a-l ajuta să devină un adult responsabil și empatic:

 1. Înțelegeți Contextul: Acceptați că la 12 ani, fiul vostru trece prin schimbări majore fizice și emoționale. Acest lucru îi poate afecta comportamentul și poate face ca respectul să fie o provocare.

 2. Evitați Pedepsele Severe: Pedepsele stricte pot duce la rezistență și rebeliune. În schimb, concentrați-vă pe disciplină pozitivă, care încurajează învățarea și responsabilitatea.

 3. Stabiliți Limite Clare: Definiți limite clare și rezonabile. Fiți consecvenți în aplicarea acestora și implicați-l pe adolescentul vostru în procesul de stabilire a regulilor și consecințelor.

 4. Încurajați Comunicarea: Organizați întâlniri de familie regulate pentru a discuta problemele și a găsi soluții împreună. Ascultați-l activ și arătați respect pentru opiniile lui/ei

 5. Modelați Comportamentul Dorit: Fiți un exemplu de respect și cooperare. Adolescenții învață prin observare, așa că comportamentul vostru poate avea un impact semnificativ asupra lor.

 6. Alegeți Bătăliile cu Înțelepciune: Concentrați-vă pe problemele esențiale și nu transformați fiecare conflict într-o bătălie. Acordați prioritate problemelor majore și lăsați-le deoparte cele minore.

 7. Învățare și Creștere: Disciplinați cu scopul de a învăța, nu de a pedepsi. Încurajați comportamentele pozitive și oferiți feedback constructiv.

Urmați acești pași și fiți răbdători. Deși perioada adolescenței poate fi dificilă, cu timpul și abordările corecte, veți vedea îmbunătățiri în comportamentul fiului dvs. și în relația voastră. Păstrați-vă calmul, fiți consecvenți și, mai presus de toate, arătați-i că îl iubiți și că sunteți acolo pentru a-l sprijini pe parcursul acestei călătorii provocatoare.

 

 

Acest articol este o adaptare dupa un extras al unei carți incredibile de parenting pozitiv – „Disciplină pozitivă pentru adolescenți” de Jane Nelsen și Lynn Lott.

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>