fbpx

Părinții tigru – Impact asupra sănătății mintale a copiilor

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Părinții tigru – Impact asupra sănătății mintale a copiilor

Last updated on

Părinții tigru (Tiger Parenting) –  Impact asupra sănătății mintale a copiilor

Tiger parenting este un stil parental strict care îi împinge pe copii să exceleze academic cu orice preț. Asociația Americană de Psihologie a constatat că acest stil nu creează copii-minune, ci poate avea efecte negative asupra sănătății mintale a acestora .

Mai exact, părinții tigru au tendința de a microgestiona viața copiilor lor pentru a se asigura că aceștia îndeplinesc așteptările lor înalte. Există puțin sau deloc loc pentru copil să negocieze modul în care îi sunt planificate zilele, deoarece părintele tigru va răspunde în maniera „pentru că așa am spus eu”., „pentru că știu eu mai bine” , „pentru că te educ cum am fost eu educat/ă – și uite ce bine am ieșit”, etc

Abordarea include limitarea socializării copilului cu prietenii în favoarea studiului și/sau a participării la activități extracurriculare de rang înalt, utilizarea amenințărilor emoționale și a pedepselor verbale /corporale atunci când copilul se comportă greșit, lipsa de încredere în capacitatea copilului de a lua decizii pe cont propriu și lipsa de respect față de intimitatea copilului.

Puteți verifica ce stil de  parenting aveți, aici: https://www.verywellmind.com/parenting-style-quiz-7562663

Istoria părinților tigru

Conceptul de tiger parenting își are originea în învățăturile filosofului din secolul al V-lea, Confucius.

Filozofia confucianistă promovează structurile familiale ierarhice, loialitatea, o puternică etică a muncii, onestitatea și angajamentul față de educație și realizări academice. Deși Confucius și-a publicat cărțile cu peste două mii de ani în urmă, învățăturile sale au încă o influență puternică asupra viziunii țărilor din Asia de Est asupra educației. Pentru multe familii din Asia de Est, educația este văzută ca o poartă spre succes în îmbunătățirea statutului socio-economic al unei persoane. Educația superioară este un simbol al statutului și al puterii. Acest lucru este valabil mai ales pentru părinții imigranți care au luat decizia de a-și dezrădăcina viața pentru a oferi un viitor mai bun copiilor lor în Occident.  Se așteaptă ca copiii lor să reușească și să profite de oportunitățile pe care părinții lor nu le-au avut. 

Exemple de metode de creștere a părinților tigri

 • Tiger parenting impune multe reguli și oferă control total părintelui. Există o diferență de putere între părinte și copil care împiedică conversațiile deschise și oneste. Respectul este o stradă cu sens unic și nu există nicio recompensă pentru un comportament pozitiv, ci doar disciplină pentru comportamentul negativ.
 • Prea strict: Părinții tigru se concentrează pe rezistența la muncă grea și pe sacrificarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată pentru succesul pe termen lung. Acest lucru poate însemna să refuzi petrecerile aniversare, petrecerile în pijamale sau alte evenimente distractive care ar putea distrage atenția copilului de la realizările sale.  Părinții tigru interzic comportamentele riscante, cum ar fi alcoolul, petrecerile și relațiile romantice, deoarece acestea sunt văzute ca amenințări la adresa obiectivelor copilului lor.
 • Așteptări ridicate: Părinții tigru se așteaptă ca copiii lor să exceleze și să depună cele mai bune eforturi în tot ceea ce fac. Dacă un copil nu reușește, acesta este mustrat pentru că aduce rușine familiei. Pentru a răspunde acestor așteptări ridicate, copiii își petrec aproape tot timpul dedicat temelor școlare, studiind, exersând și participând la activități extracurriculare care le cresc șansele de a fi acceptați la o universitate de prestigiu.
 • Abordarea bazată pe frică: Părinții tigru se află într-o poziție de autoritate. Se așteaptă ca copilul să îi respecte. Copiii nu pot să le răspundă celor mai în vârstă și/sau să le conteste opiniile. Dacă copilul nu este de acord, este disciplinat cu amenințări emoționale și/sau pedepse verbale, psihice, corporale. Acest lucru poate însemna aruncarea jucăriilor lor preferate în mod deliberat în fața lor, nu le oferă mese, lovirea, țipatul, adresarea de nume și deprecierea.
 • Lipsa de autonomie a copilului: Părinții tigri au control total asupra vieții copilului lor. Copilul este educat să ia decizii pe baza aprobării părinților. Nu se pune accent pe autoreglare sau pe gândirea independentă. Părinții tigru nu au răbdare și/sau dorința de a înțelege și de a cunoaște personalitatea, gândurile, sentimentele și perspectiva copilului ca individ unic. Este de așteptat ca visele părinților tigru să fie și visele copilului.
 • Succesul este definit ca realizări: Părinții tigru definesc succesul în funcție de putere și statut și de câtă „onoare” pot aduce familiei. Printre exemple se numără faptul de a deveni doctor sau avocat, de a lua numai note ridicate, de a face mulți bani și de a câștiga competiții. Inteligența emoțională, creativitatea, gândirea critică, autodeterminarea, construirea de relații și alte abilități soft nu sunt considerate importante în misiunea spre succes.
 • Monitorizarea excesivă a activităților: Părinții tigru monitorizează și controlează fiecare aspect al vieții copilului lor, inclusiv programul lor de activități, timpul petrecut pentru studiu și chiar interacțiunile sociale. Ei pot interveni și reglementa fiecare detaliu al vieții copilului pentru a se asigura că acesta rămâne pe drumul stabilit de ei.
 • Instrucțiuni detaliate și strict definite: Părinții tigru oferă instrucțiuni foarte specifice și detaliate copiilor lor cu privire la ceea ce trebuie să facă și cum să facă lucrurile. Aceștia pot dicta fiecare mișcare și acțiune a copilului, limitându-i libertatea de a lua decizii autonome sau de a-și explora propriile interese și pasiuni.

Caracteristici ale părinților tigru

Părinții tigru microgestionează viața copiilor lor pentru a se asigura că aceștia îndeplinesc așteptările înalte impuse de ei. Copiii au puțină sau nicio libertate de a negocia programul zilnic, fiind nevoiți să accepte directivele părinților fără discuții . Metodele acestui stil parental includ:

 • Limitarea socializării: Preferă ca timpul copilului să fie dedicat studiului sau activităților extracurriculare de rang înalt.
 • Disciplină aspră, critici, amenințări și pedepse: Utilizarea amenințărilor emoționale și a pedepselor verbale/psihice/corporale pentru a corecta comportamentele nedorite și pentru a-și controla copiii..
 • Lipsa de autonomie: Părinții nu au încredere în capacitatea copilului de a lua decizii pe cont propriu și nu respectă intimitatea acestuia
 • Control extrem: Părinții tigru exercită un control absolut asupra vieții copilului lor, inclusiv asupra alegerilor lor educaționale, sociale și recreative. Ei decid totul pentru copil, de la activitățile extracurriculare până la prietenii cu care interacționează.
 • Focus exclusiv pe performanță: În general, părinții tigru se concentrează exclusiv pe performanța academică și profesională a copilului lor, lăsând deoparte dezvoltarea lor emoțională și socială. Această concentrare unilaterală poate duce la un dezechilibru în viața copilului și la lipsa unor abilități esențiale pentru viața de adult.
 • Standarde nerealiste: Acești părinți stabilesc standarde excesiv de ridicate pentru copiii lor și așteaptă perfecțiunea în tot ceea ce fac. Orice deviere de la aceste standarde este întâmpinată cu dezaprobare, vorbe grele sau pedepse.
 • Competiție constantă: Părinții tigru încurajează competiția în rândul copiilor lor și îi împing să fie mereu în fruntea clasei sau să fie cei mai buni în orice activitate în care se implică. Această presiune constantă poate duce la stres și anxietate.
 • Comparare cu alți copii: Acești părinți sunt adesea preocupați de performanța copilului lor în comparație cu alți copii și îi pot compara frecvent cu ceilalți, creând o presiune suplimentară asupra copilului de a se ridica la standardele lor.
 • Lipsa de afecțiune și validare: Deși părinții tigru pot avea așteptări înalte de la copiii lor, ei pot să nu ofere suficientă afecțiune și validare emoțională. Copiii pot simți că trebuie să-și câștige iubirea și aprobarea părinților lor prin performanță și realizări.

Aceste caracteristici împreună contribuie la un mediu parental stresant și restrictiv care poate afecta negativ dezvoltarea și sănătatea mintală a copiilor.

 

Cum afectează Tiger Parenting sănătatea mintală a copiilor

Copiilor care au crescut cu părinți tigru le lipsește un mediu hrănitor și iubitor necondiționat. Stilurile parentale prea stricte și punitive pot duce la:

 1. Anxietate și stres cronic: Copiii care cresc sub presiunea constantă a părinților tigru pot fi expuși la niveluri ridicate de anxietate și stres cronic, datorită eforturilor lor constante de a se conforma așteptărilor rigide impuse de aceștia.

 2. Stimă de sine scăzută: Criticile constante și lipsa de validare a eforturilor copiilor pot contribui la dezvoltarea unei stime de sine scăzute în rândul celor crescuți într-un mediu de parenting tigru, determinându-i să aibă dificultăți în recunoașterea propriilor merite și valoare personală.

 3. Depresie și disfuncții emoționale: Lipsa de sprijin emoțional și presiunea excesivă pentru performanță pot fi factori declanșatori pentru depresie și alte disfuncții emoționale la copiii crescuți într-un mediu de parenting tigru. Aceștia pot simți că nu pot face față așteptărilor impuse de părinți și pot dezvolta sentimente de descurajare și demoralizare.

 4. Probleme de relaționare și izolare socială: Limitarea interacțiunilor sociale și concentrarea excesivă pe studiu și performanță academică pot duce la dificultăți în formarea și menținerea relațiilor sănătoase cu colegii și prietenii. Copiii pot simți că sunt izolați și lipsiți de susținere socială din partea părinților și a altor persoane din jurul lor.

 5. Perfecționism și teamă de eșec: Standardul extrem de ridicat de performanță impus de părinții tigru poate duce la dezvoltarea unui comportament de perfecționism la copii, generând o presiune constantă de a reuși în toate aspectele vieții lor și alimentând o teamă intensă de eșec sau de dezamăgire.

 6. Automutilare și gânduri suicidare: În cazuri extreme, copiii crescuți într-un mediu de parenting tigru pot dezvolta comportamente autodistructive, cum ar fi automutilarea sau gândurile suicidare. Lipsa de sprijin emoțional și presiunea constantă pot determina copiii să se simtă copleșiți și disperați, fără nicio soluție aparentă pentru a face față presiunii și stresului.

Kuppens S, Ceulemans E. Stilurile parentale: o privire mai atentă la un concept bine cunoscut. J Child Fam Stud. 2019;28(1):168-181. doi:10.1007/s10826-018-1242-x

Cum să evitați să fiți părinți tigru

Nimeni nu te pregătește niciodată pentru rolul de părinte. Majoritatea părinților vor lua decizii pe baza modului în care au fost crescuți, a ceea ce au citit sau văzut și a sfaturilor primite de la familie și prieteni. A fi părinte este stresant și poate fi dificil să știi dacă faci o treabă bună. Este ușor să recurgi la ceea ce ești condiționat să faci.

Iată câteva practici parentale diferite pe care să le luați în considerare dacă tu sau partenerul tău ați fost crescuți cu un părinte tigru și transmiteți mai departe către copilul vostru, acest stil parental:

Nu săriți la disciplină atunci când copilul dvs. are o problemă: Luați-vă timp să vă ascultați copilul și să înțelegeți ce se întâmplă pentru el la nivel mental și emoțional. În loc să presupuneți că a făcut ceva greșit, practicați răbdarea, permiteți-i să se exprime, puneți-i întrebări și validați-i emoțiile. Atunci când îi oferiți copilului dumneavoastră un mediu mai sigur în care să-și împărtășească frustrările, puteți construi încrederea cu el. Dacă copiii dvs. au încredere și se simt în siguranță cu dvs., este mai probabil să vină la dvs. atunci când au nevoie de ajutor și sprijin.

Petreceți timp pentru a vă cunoaște copilul: Deși este propriul dvs copil, în 99% din cazurile pe care le cunosc, părinți NU își cunosc cu adevărat copiii. Viața noastră poate fi ocupată și foarte aglomerată. Viețile noastre se aglomerează și sunt multe lucruri de făcut prin casă, pe lângă responsabilitățile de la serviciu. Cu toate acestea, acordându-i copilului dvs toată atenția, chiar și pentru 15 minute în care să vă povestească ce s-a întâmplat în timpul zilei, îi oferiți posibilitatea de a construi o relație mai strânsă și de lungă durată cu dvs.

Încurajați-vă copilul să își împărtășească gândurile și ideile: Atunci când ceea ce va spune este apreciat, ei se simt apreciați. Aceasta le întărește încrederea și stima de sine și îi împuternicește să aibă gânduri independente, ceea ce îi poate pregăti pentru un succes mai mare în viață.

Puneți întrebări în loc să închideți o idee cu care nu sunteți de acord. Nu trebuie să fiți de acord cu ei, dar vă puteți arăta sprijinul pentru procesul lor de gândire. Acest lucru îi ajută să înțeleagă că este în regulă să aibă perspective diferite și le poate crește empatia și inteligența emoțională.

Respectați intimitatea copilului dvs. pentru a ajuta la construirea încrederii și a încrederii în sine: Cercetările au arătat că invadarea intimității unui copil poate fi dăunătoare pentru încredere și stima de sine. Intimitatea este dreptul de a fi lăsat în pace cu gândurile, sentimentele și ideile. Acest lucru este important pe măsură ce copilul dvs explorează noi idei, emoții și relații sociale. Uneori, este posibil ca părinții să fie nevoiți să invadeze intimitatea copilului lor pentru a contribui la protejarea sănătății și siguranței acestuia, dar dacă acestea nu sunt în pericol, este important să le respectați limitele personale. Amenințându-i sau mergând „pe la spatele lor” pentru a afla ceea ce poate nu sunt pregătiți să împărtășească va crea distanță și resentimente. În schimb, asigurați-i că sunteți întotdeauna disponibil dacă au nevoie de dumneavoastră.

Oferiți-i copilului dvs alegeri: Da, ei locuiesc sub acoperișul dvs. și le plătiți cheltuielile; totuși, asta nu înseamnă că trebuie să facă tot ceea ce spuneți. Când vor crește, vor trebui să ia multe decizii în viață și nu se pot baza pe dvs pentru a le lua în locul lor. Dacă vor căuta în mod constant aprobarea dvs, nu vor căpăta niciodată încrederea necesară pentru a lua singuri aceste decizii.

Lăudați-vă copilul atunci când se descurcă bine: Părinții tigru nu sunt niciodată impresionați, nici chiar și atunci când copilul lor le depășește așteptările. Cu toate acestea, copiii au nevoie să știe când sunt pe calea cea bună. Atunci când eforturile lor nu sunt validate, vor crește punându-și la îndoială valoarea de sine. Asta nu înseamnă că trebuie să-i lăudați pentru fiecare lucru mic pe care îl fac, pentru că altfel va părea nesincer. Găsirea echilibrului potrivit de feedback pozitiv îi permite copilului dumneavoastră să știe că îi susțineți.

Oferiți-i sprijin și un feedback blând atunci când are loc un eșec sau se fac greșeli: Poate fi dezamăgitor atunci când un copil experimentează un eșec sau face o greșeală. Cu toate acestea, copiii trebuie să înțeleagă că învățarea este un proces care presupune să facă greșeli și să depășească provocările. În loc de învinuiri, rușine și judecăți, încurajați-i să continue să încerce și să colaboreze la modalități de a-i ajuta să se îmbunătățească. Creați un mediu de susținere care îi încurajează să continue să încerce, dar evitați să le microgestionați eforturile. Folosiți o abordare de coaching, astfel încât aceștia să își poată însuși succesul.

Căutați ajutor profesional: Consultarea unui terapeut de familie vă poate ajuta să identificați, să abordați și să gestionați experiențele din trecut care afectează modul în care vă raportați la copilul dumneavoastră. Terapia vă poate ajuta să învățați cum să vă gestionați emoțiile, să faceți față stresului zilnic și să dezvoltați mecanisme de adaptare care vă permit să aveți grijă de copiii dumneavoastră într-un mod mai sănătos.

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>