fbpx

Chiar daca tema libertatii si drepturilor copilului este una deosebit de complexa si pare destul de greu de explicat celor mici, in sesiunile Learn2b desfasurate in gradinite am incercat, printre altele, sa trezim curiozitatea si sa-i informam pe cei mici despre drepturile lor. Credem ca e important sa le cunoasca din timp si, mai ales, sa se bucure de ele. Totul se face prin activitati interesante, de natura non-formala si foarte interactive. Va prezentam si dumneavoastra cateva insight-uri despre cum decurg lucrurile cand abordam astfel de subiecte:

Drepturile fundamentale ale copilului sunt umatoarele:

– dreptul la o identitate: Cum ma numesc? cine sunt? ce imi place? ce nu-mi place?;

dreptul la o familie (apartinator legal) in care sa ocupe un loc bine definit si sa stabileasca relatii emotionale cu membrii acesteia (mama, tata, bunicii, fratii);

– dreptul la conditii decente de trai: hrana, adapost, imbracaminte; servicii medicale

– dreptul de a se juca;

– dreptul la educatie;

-dreptul de a alege ceea ce ii place si ceea ce i se potriveste;

– dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de abuz;

Le-am explicat copiilor ca aceste drepturi ne ajuta sa fim liberi; suntem liberi sa facem ceea ce dorim atata timp cat nu incalcam drepturile celor din jur si nu-i deranjam pe acestia.

De asemenea, am avut grija sa precizam ca, pe langa drepturi,  exista si niste reguli sau niste legi care trebuie respectate de toti oamenii in egala masura pentru ca acestia sa poata trai in intelegere.

Activitatile de grup propuse au avut la baza jocul. Una dintre acestea, denumita “Maini vesele” , i-a ajutat pe copii sa faca legatura intre drepturi si responsabilitati (Sunt liber sa fac ce-mi place si ce-mi doresc atata timp cat nu-mi fac rau si cat nu-i deranjez/ranesc pe ceilalti); pe o parte a unei maini decupate din  hartie au reprezentat prin desen  Ce imi place sa fac cu mainile mele. Iata cateva raspunsuri: sa mangai (diverse animale); sa ma joc, sa desenez, sa ma joc pe calculator, sa o ajut pe mama sa duca sacosa de la magazin, sa aplaud, sa ating diverse obiecte, sa joc tenis, sa inot, sa ajut la pregatirea mesei, sa mananc, etc. Pe partea cealalta a mainii din hartie, copii au desenat un lucru pe care nu au voie sa-l faca cu mainile lor (sa manance cu mainile murdare, sa se bata, sa atinga obiecte ascutite, sa loveasca, sa foloseasca aragazul/chibrituri/obiecte incinse, sa conduca masina, sa-si puna degetele in nas, sa arate cu degetul, etc.).

Obiectivele urmarite in astfel de sesiuni:

  • sa afle si sa inteleaga ce inseamna sa fii liber;
  • sa inteleaga faptul ca toti oamenii, adulti si copii, au drepturi;
  • sa inteleaga faptul ca, pe langa drepturi, fiecare are si responsabilitati;
  • sa-si dezvolte abilitatea de a vorbi in public;
  • sa-si dezvolte abilitatile motorii grosiere si fine;
  • fiecare participant sa se implice in sarcinile din timpul sesiunii, intr-un mod deschis, sincer.

Cei care vor sa se deprinda cu activitatile de dezvoltare personala pot incerca urmatoarele lucruri acasa:

  • Incurajati-i pe cei mici sa-si exprime opinia in ceea ce priveste diverse situatii aparute in familie;
  • Incurajati copilul sa faca alegeri in viata de zi cu zi, apoi discutati efectul pozitiv/negativ al acestora asupra sa;

Daca doriti sa fiti la curent cu informatii suplimentare, va puteti abona sau puteti vizita oricand siteul nostru:

www.learn2b.ro

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

>