Ajutor si lucru in echipa – iata o noua tema predata folosind metoda nonformala deja indragita de copii, metoda celor 6 palarii ganditoare.
Ca suport pentru discutia noastra in acest caz, folosim o poveste terapeutica despre 4 prieteni foarte diferiti care ajung sa coopereze si sa ingrijeasca impreuna un pom ce mai tarziu ii va rasplati cu fructe. Privind aceasta poveste din unghiuri variate, copiii ajung sa inteleaga ce inseamna sa coopereze, de ce este bine sa lucreze impreuna, care sunt problemele care pot sa apara atunci cand oameni complet diferiti lucreaza intr-o echipa si, mai ales, cum se pot rezolva aceste probleme. Copiii sunt incurajati sa spuna ceea ce simt si sa contribuie cu idei proprii fara sa-i contrazica sau sa-i judece pe ceilalti. Iata ce fel de raspunsuri apar, de obicei, de la copii in timp ce poarta palariile ganditoare:
Palaria alba (informatii: ce am vazut eu in poveste?):
– 4 prieteni, un papagal, un elefant, un iepure si o maimuta;
– o jungla/o padure, copaci, un portocal, un sambure de portocala, iarba, flori de portocal.
Palaria rosie (emotii- cum m-am simtit in timp ce ascultam povestea? Cum ma simt atunci cand trebuie sa fac unele lucruri impreuna cu ceilalti?)
– mi-a placut povestea; ma simt bucuros cand lucrez impreuna cu ceilalti; ma mai supar, daca ceilalti se cearta cand trebuie sa lucreze impreuna; imi place sa lucrez mai mult singur.
Palaria neagra (dezavantaje: care sunt dezavantajele faptului de a coopera si a-i ajuta pe ceilalti? ce ma deranjeaza la ceilalti cand lucrez intr-o echipa?)
-trebuie sa imparti premiile
-cateodata doamna ne pune sa lucram in echipe cu copii care nu sunt prietenii nostri si nu ne putem intelege cu ei;
-ma deranjeaza ca unii copii din echipa nu sunt atenti la mine;
Palaria verde (solutii la problemele de mai sus: ce pot face atunci cand colegii din echipa ma derajneaza?)
– le spun ca daca nu ma asculta si pe mine nu ma mai joc cu ei;
– le spun ideea mea in continuu pana ma asculta;
– o rog pe cineva mare sa ma ajute;
– plec din echipa care nu ma ajuta si gasesc alti colegi mai buni.
Palaria galbena (avantajele: de ce este bine sa lucram impreuna?)
-pentru ca putem sa impartim munca grea si sa o facem mai usoara;
-pentru ca ma simt bine cand ii ajut pe ceilalti;
– pentru ca nu mai suntem singuri;
– pentru ca asa iti faci mai multi prieteni care sa te ajute
Palaria albastra (concluzii: ce am invatat din povestea si discutia de astazi?)
– ca este bine sa ai prieteni;
– ca oamenii diferiti se ajuta intre ei;
-ca este mai simplu cand sunt mai multi;
-am invatat sa ne ajutam reciproc;
– ca ajutorul vine de unde te astepti mai putin.
In plus ,pe parcursul sesiunii copiii au ocazia sa experimenteze lucrul in echipa in activitati avand ca material didactic « Parasuta », o panza rodunda si colorata de dimensiuni foarte mari, sub care cei mici se ascund si se gasesc unii pe ceilalti, se rostogolesc, se aseaza in pozitii dificile si isi transmit diverse obiecte de la unul la celalalt (rostogolindu-le pe parasuta de la unul la celalalt.)
Ca obiective, ne propunem ca la finalul sesiunii, participantii sa fie capabili:
-
sa inteleaga notiunile de “ajutor” si “lucru in echipa” si sa le poata explica in cuvinte proprii;
-
sa invete sa-si faca prieteni noi si sa-i pastreze;
-
sa traiasca experienta lucrului in echipa si sa invete sa-i ajute pe ceilalti;
-
sa descopere avantajele colaborarii cu ceilalti in rezolvarea unor sarcini;
-
sa contribuie cu idei noi si diferite fata de ceilalti;
-
sa-si dezvolte creativitatea;
-
sa fie spontani, sa exprime puncte de vedere personale si sa accepte faptul ca cei din jur pot avea idei diferite.
Exista copii care au uneori tendinta sa abandoneze lucrul in echipa la fel de usor cum accepta cu entuziasm, la inceputul jocului, sa lucreze alaturi de ceilalti colegi; renuntarea lor este insotita de cele mai multe ori de frustrarea ca ceilalti nu il asculta si nu ii inteleg ideile. De asemenea, unii parinti cu doi sau mai multi copii se confrunta cu problema refuzului fratilor de a se intelege si de a se juca impreuna fara sa se supere sau chiar sa se ia la bataie. Daca va regasiti in unul din aceste exemple, va sugeram cateva lucruri pe care le puteti face pentru a incuraja copilul sa-si dezvolte aptitudinile de ajutor si lucru in echipa:
-
Incurajati copiii sa va povesteasca ceea ce descopera in sesiunile saptamanale Learn2b.
-
stabiliti de la inceput regulile jocului si invatati-i pe copii sa le respecte; situatiile neclare in jocuri si activitati provoaca cel mai adesea certuri si frustrare printre participanti;
-
in jocurile dintre frati de varste diferite, cautati sa puneti in valoare si sa combinati interesele fiecaruia (fratele vrea sa se joace cu robotii si cu masinile iar sora cu papusile, insa se pot juca impreuna de-a salvatul papusilor de catre robotii buni, de exemplu) ;
-
invatati copilul sa-si astepte randul, stabilind de la inceput ordinea jucatorilor si criteriul de selectie (prin aruncarea zarului, prin alegerea de catre alt jucator, in cerc-in sensul acelor de ceas, in ordinea crescatoare a varstei), pentru ca cel mic sa aiba repere.
Daca doriti sa fiti la curent cu informatii suplimentare, va puteti abona sau puteti vizita oricand siteul nostru: www.learn2b.ro
Cu deosebit respect,
Echipa Learn2b