fbpx

Minciuna si adevar

Last updated on

In cadrul programului Learn2b, cei mici au ocazia sa discute despre o dilema morala adica o situatie in care ei ar trebui sa aleaga intre a spune adevarul si a minti. O tema legata de moralitate ca aceasta pare greu de abordat la varsta copilariei, insa folosirea unor metode educative nonformale, cum este cea a “Palariilor ganditoare”, face tot procesul mult mai simplu si mai distractiv din start.

Am ales ca punct de pornire pentru discutia noastra o poveste despre un copil care isi minte parintii pentru a a scapa pentru moment de o situatie neplacuta, fara sa se gandeasca la consecintele pe termen lung ale gestului sau. Copilul se afla in dilema de a recunoaste pe loc minciuna si a suporta consecinte directe mai putin grave sau a persista in comportamentul lui, stiind ca adevarul va fi descoperit la un moment dat. Copiii au fost rugati sa gaseasca impreuna o solutie privitor la ce ar trebui personajul sa faca in aceasta situatie. Pentru a usura intelegerea subiectului si luarea unei hotarari in cazul acestei dileme i-am ajutat pe copii sa gandeasca problema din unghiuri diferite folosind intrebari bazate pe principiile metodei “palariilor ganditoare”.

Copiii sunt invitati sa contribuie cu exemple personale de minciuni pe care le-au folosit la un moment dat si cu urmarile acestora asupra lor si asupra celor din jur. Ei au inteles diferenta intre a spune adevarul familiei si persoanelor cunoscute si a divulga date personale strainilor. De asemenea, copiii au avut ocazia de a observa si constientiza cateva elemente ale limbajului corporal care indica faptul ca o persoana spune o minciuna (cum ar fi atingerea involuntara a nasului sau a lobului urechii; evitarea contactului vizual/clipitul des din ochi; uscaciunea palmelor si a gurii).

De multe ori, parintii nu stiu cum sa reactioneze atunci cand observa ca cei mici incep sa minta si mai ales sa se foloseasca de minciuni pentru a scapa din situatii pe care ei le anticipeaza ca fiind neplacute. Pentru a lua o pozitie in acest sens, este important ca parintele sa inteleaga mai intai motivele ce se afla in spatele minciunilor:

 • pana la varsta de 4 ani, minciuna are un caracter neintentionat, fiind generata de amestecul involuntar al realitatii cu intentiile si dorintele copilului, ca un produs al fanteziei sale extrem de bogate.

 • dupa varsta de 4 ani, minciuna este semnul abaterii intentionate de la norma morala, cand copilul, putand anticipa de acum pedeapsa, tinde sa o evite in acest fel. Aceeasi baza o poate avea si o minciuna spontana folosita de copil pentru a iesi dintr-o situatie delicata, de moment, sau pentru a grabi obtinerea unei recompense. de obicei, copilul marturiseste ca a mintit, fapt pentru care cei mai multi autori sunt de parere ca, pana la 7 ani, minciuna nu este asa de grava. Cu toate aceastea, ea nu trebuie trecuta cu vederea de catre adult, pentru ca un comportament prea permisiv in raport cu minciunile copilului poate afecta mai tarziu dezvoltarea personalitatii acestuia. (T. Cretu, 2009, Psihologia varstelor, ed. Polirom, Iasi)

Obiectivele activitatilor cu tema Onestitate, minciuna si adevar:

 • intelegerea si sa explicarea cu ajutorul cuvintelor proprii a notiunilor de adevar si minciuna;

 • dezvoltarea gandirii laterale (a privi o problema din mai multe unghiuri);

 • dezvoltarea increderii in sine si a abilitatii de a a sustine o opinie in fata celorlalti;

 • constientizarea consecintelor negative ale minciunilor;

 • intelegerea necesitatii de a spune adevarul persoanelor cunoscute, familiei, prietenilor,educatoarei;

 • intelegerea faptului ca uneori nu este bine sa spuna adevarul, oferind date personale strainilor care i-ar putea aborda in viata reala sau pe internet;

 • recunoasterea elementelor nonverbale si a gesturilor care pot indica faptul ca cineva minte.

Daca doriti sa continuati acasa ceea ce am inceput noi, puteti sa:

 • incurajati copiii sa va povesteasca despre activitatile Learn2B la care iau parte saptamanal;

 • incurajati copilul sa spuna adevarul si sa-si recunoasca greselile asigurandu-l ca nu va fi pedepsit aspru- greseala recunoscuta e pe jumatate iertata;

 • incurajati copilul sa recunoasca o greseala, explicandu-i cat de mult apreciati adevarul si ca, orice ar fi gresit il iubiti la fel de mult;

 • oferiti exemple personale de situatii in care ati mintit si ati avut de suportat consecinte neplacute cand s-a descoperit adevarul;

 • oferiti exemple personale de situatii in care faptul ca ati spus adevarul v-a adus numai beneficii

 • atunci cand copilul minte, incercati sa identificati si sa intelegeti cauza care sta in spatele acestui comportament inainte sa interveniti.

Speram ca v-am oferit o imagine cat se poate de clara despre subiectul activitatilor Learn2b si va invitam sa consultati site-ul www.learn2b.ro pentru alte articole si idei despre educatie non-formala.

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>