EXISTĂ instrumente pentru acele momente dificile, care te pot împiedica să faci și să spui lucruri de care vă îți părea rău mai târziu. Fiecare părinte are nevoie de ele pentru uz zilnic.
Citești diverse articole de parenting și te întrebi cum poți face să poți aplica și tu ceea ce citești și pare să funcționeze la alții. Știi că te străduiești să fii cel mai bun părinte și vrei ca totul să fie bine pentru tine și familia ta.
Și atunci? cum și când se întâmplă să greșești? În ce moment se întâmplă „dezastrul”?
Știu din experiența mea, ca mama și profesionist ce lucrează de aproape 20 de ani cu părinți și copii, că acelea sunt momentele în care ești stresat/ă, distras/ă, supraîncărcat/ă, la capătul puterilor.
Atunci copilul tău – în mod (absolut) previzibil – se comportă (fix) ca un copil!
Înainte să-ți dai seama, ajungi să îi spui ceva ce nu ai spune niciodată dacă ai fi calm/ă, pe un ton pe care nu l-ai folosi niciodată dacă te-ai simți centrat/ă și generos/ă din punct de vedere emoțional.
Acestea sunt momentele în care facem lucruri pe care le regretăm.
Nu pot să îți promit că nu vei mai fi stresată sau supraîncărcată – viața de zi cu zi, în acest secol face ca acest lucru să fie aproape imposibil, chiar și atunci când nu există o pandemie, nu există un război la graniță, nu există scumpiri și măriri de taxe.
Iar copilul tău se va comporta cu siguranță copilărește – asta face parte din fișa lui de post. Dar EXISTĂ un instrument pentru acele momente dificile, care te pot împiedica să faci și să spui lucruri de care vă îți părea rău mai târziu. Fiecare părinte are nevoie de această unealtă, pentru uz zilnic.
Acest instrument este butonul de PAUZĂ. ⏸️
Atunci când iei o pauză, poți face o alegere. Poți alege să îți tragi sufletul și să răspunzi comportamental altfel. Cu cât vei exersa mai mult, cu atât mai bine te vei descurca.
Hai să îți explic pas cu pas, cum să faci asta!
La un moment dat, ca părinte, până la finalul acestei săptămâni, sigur-sigur vei ajunge într-o situație de enervare, de iritare, de resentimente, de panică sau chiar furie ca reacție la comportamentul copilului tău. Acela este momentul în care vei simți că trebuie să îți pui copilul la punct!
Cu excepția cazului în care cineva este în pericol fizic, te rog – adu-ți aminte și IGNORĂ acest impuls – este un semnalul că ești în modul „luptă”. Intervenția ta, crede-mă, va avea mai mult succes dacă te calmezi mai întâi.
În schimb, de îndată ce observi că devii iritat/ă, întoarce-te, fă stânga-n-prejur și vezi PAȘII de mai jos (Poate este o idee bună să o printezi și să o postezi strategic, la vedere, în câteva locuri din casă – pentru a îți fi la îndemână ori de câte ori ai nevoie!)
Pasul 1: ⏸️ Folosește-ți butonul de pauză!
Oprește-te! Oprește-te, pur și simplu. Oprește tot ceea ce faci. Ține gura închisă!
Închide laptopul (nu uita să salvezi ceea ce ai lucrat, înainte!), lasă telefonul din mână. Doar pentru moment, las-o baltă. Îndepărtează-te de luptă.
Respiră. Fă 10 (zece) respirații adânci pentru a te calma, inspirând pe nas și expirând pe gură. Dacă ai nevoie de mai multe respirații, fă 20 (douăzeci). Faptul că devii conștient/ă de respirație te va opri de la a aluneca pe pantă pierderii cumpătului și îți va da timp să alegi cum să răspunzi.
Pasul 2: ❤️ Alege iubirea
Cea mai grea parte în a te calma este ….să alegi să te calmezi. Când suntem în culmea furiei, vrem să atacăm, nu să ne calmăm. Alege în mod conștient să lași furia să se ducă.
Pasul 3: 🤯 Schimbă-ți părerea
Întrerupe valul de neurotransmițători „de urgență” folosind în mod conștient un antidot mental – o imagine sau un gând care să-ți liniștească mintea îngrijorată. Acest lucru te va face să te simțiți mai calm/ă și mai generoas/ă din punct de vedere emoțional. Ai putea încerca ceva de genul: „Se comportă ca un copil pentru că ESTE un copil” sau „Îmi arată că are nevoie de ajutorul meu” sau „Nu este o urgență„.
Pasul 4: 😌 Calmează-ți corpul
Observă senzațiile din corp. Acolo se blochează emoțiile și ne copleșesc. Respiră adânc. Transmite gânduri pozitive și calm în zona pe care o simți că este încordată (mâini care îți tremură, stomac care se strânge, cap care îți pleznește,etc). Mișcă-ți corpul pentru a elibera contracția – freacă-ți brațele în mod liniștitor, scutură-ți mâinile, stropește-ți fața cu apă, etc.
Pasul 5: 🕊️ După ce te-ai calmat
Întoarce-te la copilul tău. Inițiați o împăcare. Stabiliți orice limită este necesară sau vorbiți despre ceea ce s-a întâmplat.
„Îmi pare rău că am ridicat vocea. Am fost destul de frustrat/ă. Iată ce am vrut să spun. Sunt îngrijorat/ă că vom întârzia dacă nu plecăm în cinci minute. Vreau să te încalți acum. Hai să te ajut eu!„
Asta e tot. Cinci pași simpli care te împiedică să spui și să faci lucruri de care îți va părea rău mai târziu. Simplu, dar nu ușor, mai ales la început.
De fiecare dată când îți foloseșți butonul Pauză și Alege Dragostea, stabilesti conexiuni noi în creierul tău, astfel încât devine mai ușor. Înainte de a-ți da seama, nu-ți vei mai aminti ultima dată când ai ridicat vocea. Treptat, copilul tău va învăța din exemplul tău, iar întreaga ta familie se va simți mai liniștită.
Simplu. Mai puțină dramă. Mai multă iubire. Ce ai de pierdut?
Un articol inspirat din cartea “Părinți liniștiți, copii fericiți” – Laura Markham, Ed: Multi Media Est Publishing