Cum să dez-răsfățăm un copil (începând de azi)
Simți cumva că se schimbă comportamentul copilului tău? Pare că se transformă într-un copil răsfățat? Simți că s-a transformat într-un copil nerecunoscător? Sau poate este mult prea alintat? Face mofturi din orice? Te-ai întrebat vreodată cum să „dez-răsfeți” adică să dezveți copilul de un astfel de comportament?
Știu că acest lucru poate fi greu pentru că ..nici măcar nu-ți dai seama când se întâmplă și apoi BAM! dintr-o dată… auzi lipsa de respect din vocea copilului și îți dai seama că ceva s-a întâmplat – și că nu sunteți pe un drum tocmai bun! știi că este timpul să faci ceva!
I-am întrebat pe mulți dintre clienții mei, părinți, ce au făcut atunci când au avut nevoie să mai tempereze elanul răsfățului copilului – și, am aflat că este o adevărată provocare pentru foarte mulți dintre voi, când vă aflați în situația asta.
Este greu atunci când copilul tău se comportă ca un răsfățat. Chiar dacă TU știi că ai un copil iubitor și bun… totuși nu se comportă astfel. Mai mult, comportamentul lui este evident pentru cei din jur (prietenii, membrii familie, cadre didactice, alți copii, etc).
Dacă un copil se comportă ca un răsfățat, cel mai probabil este din cauza părinților… nu a copilului. Dar, sunt sigură că știai deja asta!
Copiii nu se pot răsfăța singuri. Se întâmplă din cauza faptului că un copil învață foarte repede că poate obține foarte ușor ceea ce își dorește fără să i se ceară nimic în schimb. De asemenea, cel mai probabil, nu vor avea instrumentele necesare pentru a se „dez-răsfăța” singuri. Depinde de noi, ca părinți, să îi ajutăm.
Din păcate, răsfățul merge mână în mână cu respectul și …se prea poate, ca pur și simplu copilul să nu arate respect sau apreciere nici pentru ceilalți oameni, nici pentru bunuri/lucruri.
Noi ca părinți ajungem să picăm foarte ușor în capcana asta! Fără să ne dăm seama, aproape din greșeală!
Vedem o ofertă avantajoasă la „ceva” ce credem că le va plăcea. Cum ne place să ne vedem copiii zâmbind, le cumpărăm acel lucru. Data viitoare, când suntem în oraș, la cumpărături, facem același lucru. Le luăm „ceva” – orice, cât de mic!
În curând, a devenit ceva așteptat, în loc să fie apreciat. Fără să ne dăm seama îi transformăm în oameni nerecunoscători!
Dar...nu-i nimic - pentru că astăzi , punem piciorul în prag și învățăm tehnici de DEZ-RĂSFĂȚ (da! știu, acest cuvânt nu există în limba română - dar..ați prins ideea!)
Copiii răsfățați pot fi învățați să fie recunoscători, astfel încât să devină adulți responsabili și respectuoși.
Înainte de a merge mai departe... te felicit pentru că ai făcut acest pas! Aceasta este cea mai grea parte... să recunoști că ai un copilul răsfățat sau lipsit de respect.
* 10 sfaturi pentru a te învăța cum să „dez-răsfeți” un copil!
Înainte de a începe, da-mi voie să spun că..consecvența este cheia pentru a-l ajuta pe copilul răsfățat să fie dezobișnuit.
Merită să repetăm…
1.Consecvența este cheia.
Dacă reușești să te ții de reguli, vei vedea rezultate rapide. Aceasta este cheia succesului, în opinia mea.
De fiecare dată când copilul face ASTA……, primește ASTA…………….
Exemplu: Folosește cardurile 100 + rutine, sarcini și tranziții pentru copii
Cu aceste carduri, copilul poate câștigă ceva ce își dorește ( ex: minute – pentru a se juca pe tabletă / minute de petrecut în parc / minute de jucat cu prietenii, etc – tu setezi limitele)
2. Folosește metodă „Când -> -> -> Atunci”
Când v-ați făcut treburile, atunci puteți folosi tableta. În esență, îi oferi copilului tău o alegere. Nu țipa. Nu te supăra. Pur și simplu îl lăși pe copilul tău să aleagă! Dacă vrea să se joace, trebuie să termine de curățat. „Când termini de curățat, atunci te poți juca”.
Dacă copilul tău vrea să ia o gustare, trebuie să mănânce legumele. „Când termini de mâncat legumele, atunci poți să iei o gustare”. Dacă vrea să meargă în parc, trebuie să aibă patul făcut. „Când îți vei face patul, atunci vei putea merge în parc”.
Dacă vrea să se joace un joc, trebuie să își termine temele. „Când ți-ai terminat temele, atunci poți să te joci jocuri video.”
Chiar dacă are un număr limitat de opțiuni, este totuși o alegere. Îi dai copilului puterea și el va decide cum vrea să procedeze.
3. Stabiliți așteptări
Oferă-i copilului un „rezumat” al zilei, dacă este posibil. Lăsă-l să știe la ce să se aștepte.
Exemplu: „Astăzi vom merge la magazin. Nu vei cumpăra nimic. Dacă vei cere ceva în timp ce suntem acolo…..se va întâmpla…(și setezi o limita)
Pur și simplu îi spui din timp și îi ceri să respecte ceea ce i-ai spus.
4. Nu mai cumpăra lucruri inutile pentru copilul tău
Copilul tău s-ar putea să-ți ceară diverse sau s-ar putea ca TU să cumperi lucruri de care nu are nevoie pentru că sunt… – drăguțe – abia au apărut (de obicei, eu pic în capcana asta!) – amuzante – educaționale – au preț promoțional/ sunt la Black Friday – erau la oferta, etc, etc .
Cu toate acestea… copilul tău nu are nevoie de ele. Deși este drăguț să le cumperi lucruri, trebuie să faci un pas înapoi și să te întrebi dacă îi înveți că pot avea tot ce vor înainte de a le cumpăra, sau să te întrebi dacă chiar au nevoie de ele (?!?)
În plus, dacă nu le cumpări mereu lucruri, vor aprecia mai mult atunci când vor primi un cadou.
Nu uita – poți spune NU unor lucruri.
Nu știu de unde disperarea asta – să nu îi spui NU copilului?! Atenție! Să îți înveți copilul să facă față la „Nu” este un pas crucial în evoluția lui. „Îl forțează să înțeleagă că există și alți oameni în lume, cu nevoi la fel de puternice ca și ale lor”. (vezi~ Druckerman)
5. Copilul tău are grijă de lucrurile sale? Își respectă lucrurile?
Crede copilul tău că îi vei înlocui imediat jucăriile stricate? Le aruncă pur și simplu într-o cutie de jucării?
Sau se joacă cu grijă cu ele și își ordonează/ adună jucăriile în mod corespunzător? Dacă i-ai lua toate jucăriile, ar plânge pentru că ai făcut-o? Sau ar plânge pentru că i-ar fi dor de jucăriile lui/ei?
Cu alte cuvinte, ar fi doar gândul că nu mai are jucării sau i-ar fi cu adevărat dor de jucării?
Am constatat că majoritatea copiilor nici măcar nu simt lipsa jucăriilor:(
6. Învață-i să își cumpere singuri lucruri, pentru ei înșiși
Valoarea muncii nu ar trebui să fie niciodată trecută cu vederea. Dacă copilul tău își dorește ceva, spune-i cât costă și lăsă-l să muncească „din greu” pentru a face acei bani.
Cât de minunat se vor simți când vor reuși să realizeze asta pe cont propriu! Vor fi atât de mândri!
Pune-l pe copilul tău să țină o listă cu lucrurile pe care și le dorește și cât costă.
Dacă copilul tău își dorește să zicem o bicicleta nouă, are câteva opțiuni: * să o ceară de ziua lui de naștere * să o treacă pe lista de Crăciun și să spere că o va primi * să economisească bani proprii pentru a o cumpăra (ai putea chiar să îi oferi aceeași sumă de bani. Dacă el pune 10 lei în pușculița, adăugă și tu 10 lei).
7. Învăță-ți copilul să dăruiască
Un vechi proverb chinezesc spune că ar trebui să scapi de un lucru vechi pentru fiecare lucru nou care întră în casă.
Dacă copilul tău primește o jucărie nouă, pune-l să doneze una altcuiva (nu una stricată sau mai puțin valoroasă, ci una pe care o va iubi altcineva).
8. Încercați să reduceți din ceea ce aveți
În primul rând – nu aveți nevoie de tot.
În al doilea rând – copilul tău va fi încântat când va merge undeva (la grădinița sau acasă la un prieten) unde sunt jucării noi.
Nu ai nevoie de toate. Mai puțin înseamnă mai mult.
Copilul tău poate deveni copleșit de prea multe jucării, așa cum și noi devenim copleșiți de prea multe lucruri.
9. TIMPUL contează (cel) mai mult.
Petreceți mai mult timp făcând lucruri cu copiii tăi.
Nu trebuie să „cumperi” lucruri pentru ei. Pur și simplu petrece timp cu ei.
Poți lua calendarul meu gratuit cu provocări cu activități de petrecut timp de calitate alături de copilul tău. VEZI AICI
10. Sfat bonus pentru cum să „dez-răsfeți” un copil
Un sistem ce a funcționat MINUNAT pentru a-i face pe copiii să fie responsabili și să vă ajute (fără cicăleală și fără țipete).
Eu îți propun să începi chiar de astăzi să îți responsabilizezi copilul. Încearcă Cardurile gata de printat 100 + rutine, sarcini și tranziții pentru copii! Sunt ușoare și sunt treburi „normale”..și au fost deja testate, funcționează foarte-foarte bine.
Va fi foarte ușor de spus: „Gata, toată lumea – mergeți să luați două carduri de sarcini, apoi, când ați terminat, puteți merge să vă jucați„. Le puteți folosi chiar și pentru timpul petrecut în fața ecranului – vor „câștiga” minute (le scrieți pe o foaie de hârtie – 5 minute în plus, pentru că ți-ai strâns jucăriile ), apoi, când copiii vor să se joace pe iPad sau să se uite la TV la desene sau la un serial, își pot folosi minutele pe care le-au economisit.
Poți găsi fișele de sarcini, 100 + rutine, sarcini și tranziții pentru copii, aici.
Mult noroc! și..spor la treabă..tuturor !