Te-ai gândit vreodată ce fel de părinte ești? Ești un părinte „elicopter”..sau un părinte„plug de zăpadă”?!
Creșterea copiilor nu este o treabă ușoară. Nu este pentru cei cu inima ușoară sau pentru cei mofturoși. Este nevoie de putere, curaj, curaj, timp, răbdare și iubire necondiționată, este un lucru …greu, cu adevărat.
Dar, să crești copii nu mai este deloc ca înainte. Cu presiunea suplimentară a societății de a fi cel mai bun la toate, de a nu face greșeli și de a căuta perfecțiunea, este greu. Foarte greu. Ca să nu mai vorbim de modul în care tehnologia interferează cu părinții care încearcă să crească copiii în ritmul valorilor lor, deoarece tehnologia îi împinge împotriva lor, punând presiuni exterioare uriașe asupra copiilor.
Părinții simt că pierd controlul
În lumea în care trăim, este ușor să începem să ne simțim lipsiți de control sau neputincioși ca părinți. Am clienți, părinți, care vin zilnic la mine frustrați de faptul că, copiii lor nu mai au respect, nu ascultă, vorbesc pe la spate, își dau ochii peste cap, și nu fac nimic din ceea ce li se cere să facă. Au încercat totul și pare că nimic nu funcționează. Pe măsură ce părinții își pierd controlul și simt cum copiii lor le „scapă” printre degete, intră în forță încercând să compenseze și încearcă cu disperare să reducă tensiunea ca totul să reintre în „normal”, să se poată bucura de liniște în familie, să se poată bucura de copiii lor.
Și..mai ales, pentru a nu mai avea sentimentul acela pe care probabil îl cunoașteți sub o formă sau alta – sentimentul ” sunt un părinte rău” și mai ales, pentru a evita toată această vină.
Părinții simt că pierd controlul
În lumea în care trăim, este ușor să începem să ne simțim lipsiți de control sau neputincioși că părinți. Am clienți, părinți, care vin zilnic la mine frustrați de faptul că copiii lor nu mai au respect, nu ascultă, vorbesc pe la spate și nu fac nimic din ceea ce le cer să facă. Au încercat totul și pare că nimic nu funcționează. Pe măsură ce părințîi își pierd controlul și simt cum copiii lor le „scapă” printre degete, întră în forță încercând să compenseze și încearcă cu disperare să reducă tensiunea că totul să reintre în „normal”, să se poată bucură de liniște în familie, să se poată bucură de copiii lor.
Și..mai ales, pentru a nu mai avea sentimentul acela pe care probabil îl cunoașteți sub o formă sau altă – sentimentul ” sunt un părinte „rău” și pentru a evita toată acea vină.
Supracompensarea poate înrăutăți lucrurile
Însă, pe cât încerci să îndrepți lucrurile – pe atât mai mult pare că ele să îți scape de sub control și ca se înrăutățesc!
Așa părintele devine furios sau frustrat. Prin urmare, ajung să țipe, să cicălească , să repete la infinit același și același lucru, șamd. Și ghici ce?! Copiii vor asculta și mai puțin din ceea ce ai de spus și se vor revolta și se vor răzvrăti și mai tare.
Este schemă clasică a roții de hamster în care părintele se învârte, mereu și mereu și nu ajunge nicăieri.
În timp ce continuați să alergați în buclă, copiii continuă să se revolte, în timp ce așteaptă ca voi să faceți o schimbare. Copiii au nevoie să fie ghidați, au nevoie să îi înveți și să îi susții, dar dacă ajungi în punctul în care ai pierdut controlul, reține, te rog, că îți va fi greu să recuperezi „teren” și lucrurile să se reașeze pe un făgaș de normalitate.
Ajungi să pierzi controlul iar legătura ta cu copiii tăi va slăbi. Pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, ajungi să te comporți ca un părinte elicopter sau ca un părinte plug de zăpadă.
Hai să vedem, tu, ce fel de părinte ești?
Ești un părinte de elicopter sau un părinte plug de plug de zăpadă?!
Părinții elicopter au existat de mult timp. Acest tip de parenting nu este nou, dar este încă foarte comun. Pe măsură ce părinții „planează” în jurul copiilor lor , aceștia încearcă să evite orice lovitură, vânătaie, dificultate sau dezamăgire pentru copiii lor. Părinte elicopter este părintele care „fură” copiilor orice oportunitate de a face greșeli și de a învăța. Nu le dă ocazia de a învăța cum să eșueze și să se ridice din nou. Pe scurt, copilul nu are niciodată șansa de a învăța cum să devină rezistent. Fără tine în preajmă pentru a-l proteja și a-l ține în bula lui, este pierdut. Ei au nevoie pentru totdeauna de tine să fii acolo, plutind asupra lui, pentru a supraviețui. Le lipsește încrederea în sine și abilitățile de viață pentru a se apăra singuri sau pentru a continua să încerce atunci când lucrurile devin dificile.
Gândește-te la copilul tău cel mic, ți-e sau ți-a fost teamă să îl lași să cadă atunci când învața să meargă sau ai emoții să îl lași să se lovească de pământ la capătul toboganului? Sunteți întotdeauna acolo pentru a-l prinde? Pe măsură ce cresc, vă este teamă că nu-și vor face temele sau că își vor uita prânzul, așa că îi stați în preajmă și le amintiți mereu ce au de făcut sau faceți asta pentru ei?
Hai să-ți dau câteva întrebări – că să poți verifica singur/ă dacă ești un părinte „elicopter”:
- Te simți nevoit/ăsă controlezi fiecare aspect al vieții copilului tău?
- Îți este greu să-i lași pe copii să se descurce în situații dificile fără intervenția ta imediată?
- Ai tendința de a interveni în conflictele sau problemele copilului tău înainte că el/ea să încerce să le rezolve singur/a?
- Îți este greu să accepți eșecurile sau dezamăgirile copilului tău și simți nevoia de a-l proteja de orice situație negativă?
- Îți este greu să-i oferi copilului tău autonomie și independență în luarea deciziilor și în gestionarea responsabilităților?
Dacă ai răspuns „Da” – știi deja care este răspunsul!
Plutești ca un elicopter sau ..ești un plug de zăpadă?
Celălalt tip de părinte este părintele „plug de zăpadă„. Acesta este părintele care îndepărtează orice obstacol sau dificultate din calea copilului său, astfel încât acesta să aibă o cale simplă și ușoară. Acest părinte face lucruri (face toate lucrurile, de fapt!) pentru ca viața să fie simplă și fără obstacole pentru copiii săi! Nu le oferă copiilor șansa de a munci din greu, de a învăța să cadă și să se ridice, răpindu-le șansa de a învăța că viața nu este întotdeauna ușoară.
Conflictele și dificultățile vor apărea, aproape zilnic, în viața copiilor, iar fără abilități de rezolvare a conflictelor și fără timp pentru a exersa acest lucru, ei sunt lăsați să se zbată atunci când drumul nu va mai fi „netezit” de părinte.
Te găsești încercând să faci ca viața copilului tău să fie perfectă și fără probleme?
Gândiți-vă dacă faceți temele pentru ei că să vă asigurați că sunt făcute corect sau că vă implicați prea mult în fiecare situație care apare….sau – verifică cum răspunzi la întrebările următoare:
- Te simți vinovat/ă atunci când îi refuzi pe copii sau când le impui reguli și restricții?
- Îți este greu să spui „nu” copilului tău și să-i impui limite clare?
- Îți este dificil să te desprinzi de copil și să-i permiți să experimenteze eșecurile și consecințele propriilor acțiuni?
- Îți asumi responsabilitatea de a rezolva toate problemele și dificultățile copilului?
- Îți este greu să lași copilul să se descurce singur în situațîi care ar putea fi stresante sau dificile, intervenind imediat pentru a-l proteja sau a-i rezolva problemele?
Ai răspuns „Da” ?!
Ca părinți, trebuie să disciplinăm și nu să pedepsim. Să îi îndrumăm și să îi sprijinim, nu să îi suprasolicităm. Să ascultăm și nu să țipăm. Învățați să fiți în echipa copilului și nu în cea a adversarului.
Învățați să fiți părinți conștienți și pozitivi, într-un mod eficient!
Sunt încântată să vă invit în Programul Happy Parenting – Master Class, unde vă voi oferi cursuri de parenting online și un grup special dedicat părinților ocupați. Indiferent dacă aveți un bebeluș sau un adolescent, acest program este creat pentru a vă ajuta să va consolidați relația cu copilul.
Vedeți detalii, aici:
https://www.learn2b.ro/happy-parenting-masterclass/
Și nu uitați că v-am pregătit o multitudine de materiale numai bune , cu un ușor iz terapeutic, de dezvoltare personală a copilului, numai bune de pus în practică, aici:
https://www.learn2b.ro/freebies/
Gânduri bune tuturor!
XoXo – Laura