fbpx

Ghid Practic pentru O Familie Mai Conectată

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ghid Practic pentru O Familie Mai Conectată

Last updated on

Întâlniri de familie

Copiii învață atât de multe în timpul „ședințelor” de familie, cum ar fi să asculte, să respecte diferențele, să-și verbalizeze aprecierea, să rezolve probleme, să se concentreze pe soluții și să experimenteze că greșelile sunt oportunități minunate de a învăța. Am o listă mult mai lungă, dar ați prins ideea. Întâlnirile de familie creează, de asemenea, o tradiție de familie și vor crea multe amintiri ( peste ani😜)

Una dintre fazele mele preferate relatează momentul în care copilul meu – a devenit adolescent și a început să critice întâlnirile de familie, considerându-le „stupide și penibile”. Cu câțiva ani în urmă, aceștia adora să participe la reuniunile noastre săptămânale ( asta se întâmpla undeva  între vârsta de 4 și 12 ani.)

Totuși, odată ce a intrat în adolescență, a început să se plângă, , să-și dea ochii peste cap să bufnească, (știți voi la ce mă refer !) – conform comportamentului tipic al tinerilor de vârsta lor. Am încercat să-i fac pe plac și am propus să scurtăm durata întâlnirilor de la 30 de minute la doar 15 minute.

Într-o zi,  a petrecut noaptea la un prieten. A două zi, a revenit acasă și a făcut o remarcă surprinzătoare: „Familia aceea este atât de destrămată, nici nu se bagă în seamnă, trec pur și simplu, unul pe lângă celălalt, că niște străini – zici că nici nu se cunosc, deși stau în aceeași casă!”

De ce sunt atât de dificile întâlnirile de familie?

Din moment ce întâlnirile de familie sunt atât de importante, de ce atât de multe familii evită să își facă timp pentru a le pune în aplicare? Și, atunci când o fac, de ce întâmpină atât de multe provocări?

Un părinte mi-a spus despre frustrările sale în încercarea de a pune în aplicare întâlnirile de familie, împărtășind că fiul său de opt ani își manifesta constant noul talent de a râgâi în timpul ședințelor, iar copilul său de cinci ani se sperie atunci când cineva face o sugestie care nu-i place.

O parte din probleme ar putea fi faptul că părinții nu își alocă suficient timp pentru „instruire”. Ei se așteptă ca, copiii lor să aibă toate abilitățile necesare pentru întâlnirile de familie. Dacă stai să te gândești, acest lucru are la fel de mult sens ca și cum te-ai aștepta ca copiii să aibă vocabularul unui student de liceu, în primul an în care încep să vorbească.

Copiii sub patru ani pot să nu fie pregătiți din punct de vedere al dezvoltării pentru a învăța abilitățile necesare pentru întâlnirile de familie. Dacă ei întrerup în timpul ședințelor de familie (în loc să fie dispuși să se joace în liniște), așteptați până când dorm pentru a avea ședința de familie cu copiii mai mari. Aceste prime câteva întâlniri ar trebui să dureze aproximativ 15 minute.

10 PAȘI PENTRU ÎNTÂLNIRI DE FAMILIE EFICIENTE

 1. Introducere.Vom citi acești pași până când îi vom cunoaște cu toții. Cine vrea să înceapă cu numărul doi?”. (Dacă copiii sunt suficient de mari, pot citi pașii pe rând).
 2. Complimente sau aprecieri.Fiecare dintre noi va împărtăși un lucru pe care îl apreciază la fiecare membru al familiei. Voi începe eu. Aș dori să felicit __________ pentru _____________.” Oferiți fiecărui membru al familiei un compliment, iar apoi rugați-i pe toți ceilalți să facă același lucru.

 3. Ordinea de zi a întâlnirii de familie. „Ordinea de zi va fi pusă pe frigider pentru ca toată lumea să-și noteze problemele din timpul săptămânii. Veți observa că lăsarea vaselor în chiuvetă este pe ordinea de zi pentru a exersa rezolvarea problemelor.”
 4. Bagheta de discuție – pentru a lua cuvântul.Acest obiect va fi distribuit pentru a-i ajuta pe toți să își amintească faptul că doar o singură persoană poate vorbi la un moment dat și că fiecăruia îi vine rândul.”

 5. Brainstorming. „Brainstorming înseamnă să ne gândim la cât mai multe soluții. În timpul brainstormingului, toate ideile sunt în regulă (chiar și cele amuzante) fără discuții.
 6. Concentrați-vă pe soluții.Haideți să găsim soluții pentru problema de pe ordinea de zi. Cine ar vrea să noteze fiecare sugestie?” (Dacă copiii dvs. nu sunt suficient de mari, puteți prelua această sarcină).

 7. Încurajați-i pe copii să fie primii.Cine ar vrea să înceapă cu niște idei nebunești și ieșite din comun?„. (Dacă nimeni nu vorbește, poate că va trebui să-i faceți să înceapă cu câteva idei nebunești și unele practice, spunând: „Ce ziceți de aruncarea vaselor murdare la gunoi?  sau „Ce-ar fi dacă fiecare dintre noi ar spăla vasele, o zi din săptămână?„.. Dacă cineva se opune unei idei, spuneți: „Deocamdată facem doar un brainstorming pentru soluții. Toate ideile vor fi consemnate în scris„.

  1. RelevanteFolosiți acronimul CURS ( Constructive – Utilizabile – Relevante – Simțite (de bun simț) pentru a evalua soluțiile propuse. Soluțiile încurajatoare trebuie să fie (1) Constructive, (2) Utilizabile, (3) Relevante și (4) Simțite (de bun simț). „Cine poate vedea soluții pe care trebuie să le eliminăm pentru că nu sunt legate, rezonabile, respectuoase sau utile? Scribul nostru le poate tăia după ce discutăm de ce.”

 8. Alegerea soluției.Vrem să restrângem ideile la o singură soluție sau să încercăm mai multe? Putem evalua modul în care soluția sau soluțiile au funcționat în timpul următoarei noastre întâlniri, peste o săptămână.”
 9. Activitate distractivă.Vom alege pe rând o activitate pentru sfârșitul fiecărei întâlniri de familie. Pentru această seară am ales șaradele/rummy/bingo/etc. Cine se va oferi voluntar să decidă activitatea distractivă pentru săptămâna viitoare?”

 

Un plan de pregătire pentru ședința de familie

Prima săptămână: Agenda

Prezentați cele cinci componente ale reuniunilor de familie. Anunțați-vă familia că veți petrece atâtea săptămâni cât este nevoie pentru a învăța fiecare componentă.

1.) Agenda

2.) Complimentele

3.) Brainstorming pentru soluții

4.) O activitate distractivă în familie, cum ar fi un joc, gătit sau popcorn și un film.

5.) Calendar pentru un eveniment distractiv de familie

În prima săptămână puteți petrece mai mult timp cu Agenda. Anunțați-i pe copiii dvs. că aici pot scrie problemele. (Copiii mai mici îi pot ruga pe părinți să scrie pe agendă în locul lor.) Întrebați dacă cineva se gândește la vreo problemă la care ar dori să fie ajutat. Dacă nu se pot gândi la nimic, ați putea spune: „Ce ziceți de ____________ (orice problemă pe care ați observat-o în timpul zilei între sau cu copiii). Ați putea spune apoi: „Aș dori să adaug …..”. Anunțați-i că agenda va fi pusă pe frigider și oricine poate adăuga orice dorește în timpul săptămânii. Nu veți încerca să rezolvați niciuna dintre probleme decât după ce copiii vor învăța despre brainstorming. Anunțați-i pe copii că săptămâna viitoare vor învăța despre complimente, așa că ar fi bine să se gândească la ceea ce apreciază la toți cei din familie, astfel încât să fie pregătiți. Apoi puneți agenda pe frigider și încheiați ședința.

În timpul săptămânii, când observați că copiii au o problemă, ați putea spune: „Asta pare o problemă bună de adăugat pe ordinea de zi„. Nu insistați. Doar observați dacă o fac sau nu. Dacă vedeți copii certându-se, ați putea spune: „Vrea unul dintre voi să treacă asta pe ordinea de zi?„. Poate că da sau poate că nu. Faceți doar o sugestie care crește gradul de conștientizare a agendei. Atunci când aveți o problemă, cum ar fi copiii care nu-și strâng jucăriile, ați putea spune: „Aceasta este o problemă. Doriți să o puneți pe ordinea de zi sau să o pun eu?”. Dacă ei nu vor, puteți să o faceți dumneavoastră.

 

Săptămâna a doua: Complimente

 

Aduceți ordinea de zi la întâlnirea de familie și spuneți ceva de genul: „Avem destul de multe lucruri pe ordinea de zi (chiar dacă tu ești cel care le-a pus pe cele mai multe dintre ele). Va fi interesant să vedem cum vom rezolva aceste probleme după ce vom învăța despre brainstorming. În seara aceasta vom face complimente. Cine știe ce este un compliment?

Dacă copiii voștri nu vin cu niciunul dintre acestea, puteți să le învățați următoarele:

1.) Mulțumesc pentru ceva ce a făcut cineva pentru tine.

2.) Recunoașterea a ceva ce a realizat cineva.

3.) Apreciere pentru ceva ce vă place la un membru al familiei.

În timpul complimentelor, puteți face ocolul cercului și permiteți tuturor să vorbească.  Dacă se luptă cu acest lucru, sau pare prea dificil,  spuneți: „Vom exersa din nou săptămâna viitoare„. Dacă toată lumea se descurcă bine, spuneți: „Săptămâna viitoare vom învăța despre brainstorming„.

În timpul săptămânii, când vedeți ceva „bun”, puteți comenta: „Acesta ar fi un compliment bun în timpul următoarei noastre întâlniri de familie„. Nu le scrieți sau nu le spuneți să țină minte. Doar creați conștientizare. Continuați să faceți sugestii atunci când vedeți ceva care ar putea fi inclus pe ordinea de zi – și/sau adăugați voi înșivă lucruri.

 

Săptămâna a treia: Brainstorming

 

Treceți la brainstorming doar atunci când copiii dvs. se descurcă bine (nu perfect) punând lucruri pe agendă și dând și primind complimente.

Aduceți agenda. Comentați cât de multe lucruri sunt pe ea și că abia așteptați să vorbiți despre brainstorming. Apoi faceți complimente. Dacă sunt pricepuți, treceți la predarea despre brainstorming.

Brainstormingul este atunci când ne gândim la cât mai multe idei pentru a rezolva o problemă. Acestea pot fi practice sau sălbatice și nebunești. După ce ne-am distrat făcând brainstorming (fără discuții), vom alege o soluție asupra căreia să fim cu toții de acord și o vom încerca timp de o săptămână.

Alegeți o problemă de pe agendă și exersați brainstormingul. Nu uitați să -i  învățați despre partea sălbatică și nebunească, creativă sugerând la început câteva sugestii ridicole, cum ar fi: Nu vorbiți o zi întreagă. Toată lumea va chicoti doar.

Dacă cineva începe să se plângă de o idee, reamintiți-le copiilor: „În timpul brainstormingului, orice idee este în regulă. După ce terminăm brainstormingul, putem discuta unele dintre idei înainte de a alege una care să meargă pentru toată lumea„.

Poate doriți să introduceți un cronometru și să îl setați la două minute și să provocați familia să vadă câte idei le vin în minte în două minute. Acest lucru i-ar putea ajuta să se țină de brainstormingul de idei în loc să se abată de la discuții.

După brainstorming, spuneți: „Acum să ne uităm la lista noastră și să tăiem tot ceea ce nu este practic, respectuos sau util.” Din ceea ce a rămas, alegeți una cu care toată lumea poate fi de acord. Dacă toată lumea nu poate fi de acord, spuneți: „Bine. Ne descurcăm foarte bine la învățarea acestui proces. Haideți să amânăm acest punct și să încercăm din nou săptămâna viitoare pentru a vedea dacă putem găsi ceva cu care să fim cu toții de acord”.

Activitate de distracție în familie și calendar pentru evenimente de distracție în familie

Aceste două componente pot fi adăugate oricând după ce familia voastră se descurcă bine cu agenda și complimentele. Este posibil să doriți să adăugați una sau ambele în aceeași săptămână în care adăugați brainstormingul. Sau poate doriți să folosiți activitatea de distracție în familie pentru a face brainstorming pentru o listă de lucruri pe care copiii ar dori să le facă la sfârșitul întâlnirii de familie.

Calendarul pentru evenimente distractive în familie înseamnă să vă acordați timp pentru a vă asigura că lucrurile pe care ați dori să le faceți în familie sunt trecute în calendar.

Pe măsură ce citiți toate acestea, sper că înțelegeți că procesul este chiar mai important decât un rezultat imediat. Învățați abilități care pot dura o viață întreagă. Aveți răbdare. Sunteți respectuoși și plini de încurajare!. Ori de câte ori ceva nu merge bine,  vă opriți și  spuneți: Vom încerca din nou data viitoare.

Progres, nu perfecțiune

Cu câțiva ani în urmă, niște psihologi adlerieni  au înregistrat o serie de întâlniri de familie,  în diferite familii. Timp de doi ani au căutat întâlnirea de familie perfectă. În cele din urmă au renunțat pentru că nu au putut găsi o întâlnire de familie perfectă. Cu toate acestea, ei au fost încântați de rezultatele pozitive din familii (comunicare mai eficientă, concentrarea asupra soluțiilor, mai multă distracție împreună), chiar dacă întâlnirile lor nu erau perfecte.

Ținând cont de faptul că greșelile sunt oportunități minunate de a învăța, cea mai mare greșeală pe care au făcut-o părinții și care a împiedicat ca ședințele să se apropie de perfecțiune a fost aceea de a vorbi prea mult. Copiii nu sunt încântați de ședințele de familie care oferă o …..altă platformă pentru ca părinții să țină prelegeri. Părinții trebuie să vorbească mai puțin și să asculte mai mult. Da, știu cât de dificil este acest lucru. Cumva, noi, părinții, credem că nu ne facem treaba dacă nu vorbim, vorbim, vorbim, vorbim.

Cel mai eficient este să aveți întâlniri de familie o dată pe săptămână și să vă încadrați în timpul alocat de 15-30 de minute – chiar dacă nu a fost acoperit tot ce era pe ordinea de zi. Acest lucru îi va ajuta pe copiii dvs să învețe „gratificarea amânată”. De asemenea, le oferă timp să absoarbă ceea ce s-a discutat în timpul ședinței, să încerce soluția convenită și să exerseze rezolvarea lucrurilor de unii singuri între ședințe.

SPOR LA TREABĂ!

de Dr. Jane Nelsen

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>