Joaca de-a copilaria… Hai sa ne jucam!

Stim cu totii cat de important este ca un copil sa se joace singur, stim in egala masura cat de benefic este ca un copil sa se joace impreuna cu alti copii, fara interventia adultilor. Si desigur, vorbim (destul de mult) despre cat de important este pentru copil sa-si petreaca timpul impreuna cu familia. Copiii au nevoie de timp petrecut in familie. Aceste momente ii fac sa se simta cu adevarat speciali. Parintii sunt incurajati adesea sa-si gaseasca timp pentru a se juca impreuna cu copiii lor.

Va propunem cateva tipuri de jocuri adapate pentru a putea fi « jucate » acasa.

1. activitati simbolice, imitative – este important sa lasati copilul sa dezvolte tema de joc. Intrati in lumea lor, lasati-va dusi de val. Intrati in rol si distrati-va. Aveti insa grija sa nu-i supra stimulati, observati momentul in care trebuie sa va opriti. Pentru acest tip de activitati puteti folosi masti, marionete pentru degete/mana – le puteti confectiona impreuna, in functie de tematica pe care o hotarati impreuna– se gasesc pe internet tone cu pagini pentru confectionarea acestora. http://familyfun.go.com/printables/cute-finger-puppet-friends-703065/ http://www.freekidcrafts.com/finger-puppets.html Puteti astfel sa dati curs diverselor scene de viata, povesti, incurajati dezvoltarea comunicarii, creativitatii, puteti pune in act diverse tipuri de teme sociale. Lasati “papusile” a demonstrze modul gresit de gestionare a unei situatii. Apoi cereti copilului sa arate modul in care a fost gresita situatia si ce ce anume ar trebui facut.

2. joaca afara: aruncarea mingiilor; faceti placintele – figurine din namol sau nisip; mergeti impreuna cu bicicleta, cu rolele. Faceti un tur/excursie in natura si adunati frunze, castane, etc, observati insecte (puteti face chiar si un insectar), etc. 3. faceti impreuna un proiect sau un experiment. Construiti impreuna un puzzle cu un grad mai mare de dificultate. Faceti impreuna o pictura/desen. 4. ascultati muzica impreuna. Fredonati. Inventati jocuri cu teme muzicale. 5. cititi impreuna o carte. Puneti intrebari. Cereti-i copilului sa schimbe povestea sau sa faca o poveste noua. 6. jucati : “Ghici cine sunt?!?”, “V-ati ascunselea”, “Rece-cald”, “Eu vad ceva ce tu nu vezi”, “Mie-mi place…”, “Mima, desen, indicii”

“Ghici cine sunt?!” – fiecare se gandeste la un personaj (de desene animate, de poveste, etc) urmand a da indicii celuilalt pana in momentul in care personajul este “descoperit”. (exercitiu care favorizeaza creativitatea, dezvoltarea limbajului, creativitatea)

“Rece-cald” – varianta clasica a o jocului prin care un anumit obiect (de mici dimensiuni, de regula) este ascuns, jucatorul urmand sa-l descopere primind indicii “rece” (departe) – “cald” (aproape). (exercitiu care vizeaza cooperarea, increderea, dezvoltarea abilitatilor spatiale)

“Eu vad ceva ce tu nu vezi” – fiecare jucator studiaza cu foarte mare atentie incaparea si obiectele aflate in incapere. Jucatorii se aseaza apoi spate in spate. Unul dintre jucatori se “opreste” asupra unui obiect care iese din campul vizual al celuilalt, urmand a da indicii pana la identificarea obiectului vizat. (exercitiu care stimuleaza reactualizarea si memoria de scurta durata)

“Mie-mi place…” – fiecare jucator va spune pe rand, o sintagma ce incepe cu fraza “mie-mi place…” avand insa in vedere faptul ca acest exercitiu cere multa creativitate, fiecare jucator trebuie sa adauge o combinatie unica de substantive/adjective/adverbe, cat mai inedita ( un tub plin cu petale de trandafiri, 7 pinguini cantareti, o balena ce sare la trambulina, etc) (exercitiu ce incurajeaza creativitatea, inventivitatea, dezvoltarea vocabularului)

“Mima, desen, indicii” – (pentru copiii mai mari se vor face biletele continad diverse cuvinte: pictor, pompier, floare, stropitoare, etc). Fiecare jucator are de ales una dintre variante: mima/desen/indicii pentru a-l ajuta pe celalalt jucator sa descopere cuvantul notat pe biletel. Exercitiul poate deveni unul tematic, daca se doreste acest lucru (meserii, obiecte casnice, animale domestice, animale de la Polul Nord, etc)

A te juca cu copilul creeaza o legatura care se va pastra pentru toata viata. Ceea ce nu realizam insa, este faptul ca ei, copiii, sunt cei care ne ajuta sa creem astfel de legaturi. A te juca cu copilul ii da acestuia ocazia de a se simti o data in plus iubit si apreciat. Ne da noua, parintilor, ocazia de a ne confirma o data in plus, cat de minunat este copilul nostru.

Hai sa ne jucam!