Dragi parinti,
In aceasta saptamana, activitatile Learn2b au avut in centrul lor intelegerea conceptelor de generozitate vs zgarcenie. Activitatile pe care le-am avut in vedere au urmarit dezvoltarea personala a copiilor, interiorizarea unor valori sociale, umaniste, dezirabile si, nu in ultimul rand, exersarea abilitatilor cognitive, de limbaj si creativitate specifice varstei fiecaruia dintre ei.
Sesiunea a fost deschisa cu o discutie libera despre generozitate. Pentru ca Mos Nicolae tocmai ne vizitase, a fost un bun moment pentru a explora istoria de viata a fiecaruia si a intelege cand au facut gesturi generoase. Pentru unii dintre ei, exercitiul a fost primul demers de constientizare a faptului ca generozitatea este o calitate umana foarte importanta si poate face lumea in care traim mai buna. In plus, copiii au avut ocazia de a intelege conceptul de zgarcenie, ca opus generozitatii. Totodata, s-a discutat si despre limitele care se impun generozitatii – de exemplu, sunt situatii cand trebuie sa ne gandim intai la noi, apoi la cei din jur pentru ca auto-sacrificiul nu este, intotdeauna, un ajutor real pentru cel din fata noastra (daca parintii unor copii saraci nu se hranesc bine si dau toata hrana copiilor, se pot imbolnavi si, in curand, nimeni nu va mai avea hrana in casa respectiva…)
Jocurile urmatoare au urmarit exersarea capacitatilor motrice, a gandirii spatiale, a lucrului in echipa si a memoriei:
Am fost generos si mi-a placut: Jocul a avut rolul de a pune copiii in contact cu propria experienta de viata si a-i face sa rememoreze actiuni in care au realizat sau nu ca sunt persoane generoase. A face un cadou cuiva, a ajuta o persoana care are nevoie, a da un telefon ca sa intrebi o ruda cum se simte sunt acte de generozitate. In paralel, s-a discutat si ideea de zgarcenie, exemplificand cu actiuni sau cu personaje din povesti ori poezii (furnicuta din poezia lui Toparceanu, baba din “Punguta cu 2 bani” etc). Scopul este de a fixa comportamentele dezirabile si a duce la repetivitatea lor.
Vacuta vrea papica: Jocul foloseste cateva carduri. Primul card infatiseaza o vacuta inconjurata de diverse alimente. Celelalte carduri arata fiecare dintre alimente. Se pun pe masa, se face un joc de recunoastere a alimentelor si de memorare a pozitiei cardurilor, apoi se intorc cu fata in jos. Copiii spun, cand sunt intrebati de unde poate lua vacuta un anumit aliment, pozitia cardului potrivit. In acest fel, ei ofera hrana animalului si, totodata, isi exerseaza memoria.
Construim impreuna: Copiii au fost impartiti in doua echipe. Fiecare echipa a primit un animal, insotit de o povestioara. Copiilor li s-a cerut sa construiasca, in echipa, o casuta pentru animalut. Regula era ca ei sa faca o singura casa, nu mai multe, si sa se implice toti. Prin acest joc, ei inteleg ca generozitatea este un act amplu, care se poate face si individual, si in echipa. In plus, jocul exerseaza capacitatea de colaborare in grup.
Secretul punctelor: Fiecare copil a primit cate o foaie pe care existau punctulete. Unind punctele, au obtinut figuri pe care au trebuit sa le numeasca si sa spuna si ce culoare sunt. Acest joc are scopul de a le dezvolta motricitatea fina si vederea spatiala, capacitati ce trebuie incurajate cat mai mult la aceste varste.
Sesiunea a luat sfarsit cu intrebari despre tematica zilei si cu intarirea ideii de generozitate ca si calitate dezirabila pentru fiecare dintre noi si pentru lumea de azi.
Iata obiectivele specifice ale sesiunii:
- Sa inteleaga importanta actelor generoase
- Sa isi creasca stima de sine rememorand astfel de gesturi
- Sa isi imprime ca valoare ideea de generozitate
- Sa fie capabili sa lucreze atat autonom, cat si in grup
- Sa isi creasca rezistenta la frustrare
- Sa isi dezvolte creativitatea, limbajul si achizitiile cognitive
- Sa isi sporeasca gradul de atentie si sa isi exerseze motricitatea
- Sa isi dezvolte capacitatea de socializare si exprimare
Pentru o mai mare aplicabilitate a celor insusite in aceasta saptaman, puteti:
- Rasplati generozitatea copiilor cu… complimente generoase. Incurajati si laudati orice initiativa generoasa din partea copilului. In acest fel, comportamentul lui pozitiv va fi intarit. Evitati totusi sa il rasplatiti printr-un obiect pentru gestul sau pentru ca astfel motivatia lui pentru acte generoase va fi extrinseca si nu va invata ca generozitatea in sine aduce un sentiment placut si merita sa o exerseze exlusiv pentru starea de bine pe care o produce.
- Face impreuna acte generoase. In apropierea sarbatorilor, strangeti obiecte personale pe care nu le mai folositi sau chiar cumparati ceva pentru a dona cuiva care are nevoie de ele. Copilul va interioriza astfel de actiuni si le va repeta. In plus, puteti participa la gale de donatii organizate in preajma acestor sarbatori, iar cel mic va invata ca generozitatea nu este doar un act personal, ci si unul social, care face atat ca persoana generoasa si persoana care primeste actul de generozitate sa se simta mai bine, cat si intreaga lume/societate sa aprecieze astfel de gesturi.
- Diverse tipuri de generozitate. Voluntariatul este unul dintre ele. Nu intotdeauna banii sau produsele materiale inseamna generozitate, ci si timpul, disponibilitatea noastra afectiva sau interesul neconditionat pentru cineva aflat la nevoie sunt exemple pozitive de generozitate.
Cu deosebit respect,
Echipa Learn2b
Referinte:
Seven ways to teach your children generosity: http://www.savingadvice.com/articles/2008/03/12/102061_seven-ways-to-teach-your-children-generosity.html
Foto: 123rf.com