Dezvoltarea personala a copiilor

Cum sa incurajam curiozitatea stiintifica si dezvoltarea personala a copiilor

A cunoaste reprezinta o nevoie ce apara le oameni inca din copilaria mica. Varsta “de ce?”-urilor este dovada curiozitatii epistemologice pe care orice copil o atinge. A intelege cat mai multe despre lumea in care traim ne ajuta sa ne adaptam la ea si, atunci cand suntem pregatiti, sa o facem mai buna. Inca de la varste mici va puteti ajuta copilul sa cultive nevoia de a sti astfel incat sa ajunga un adult responsabil si chiar sa aleaga o cariera in domeniul cercetarii stiintifice. Este mai simplu decat credeti!

Dezvoltarea personala a copiilor

Iata cateva metode la indemana oricui pentru dezvoltarea personala a copiilor:

Dezvoltarea personala a copiilor

Animalele si oamenii

Mediul antropic in care ne ducem existenta poate fi sursa unor fascinante descoperiri si experimente! Alaturi de copilul dumneavoastra, urmariti panza unui paianjen si aflati impreuna cum se construieste aceasta sau la ce ii foloseste. Observati comportamentul animalelor din jur: fie ca este vorba despre animalul de casa ori de vietuitoarele din natura, cu siguranta exista ceva interesant de aflat pentru copilul dumneavoastra. Pasarile, obiceiurile lor migratoare, felul in care canta, forma stolurilor, marimea sau coloritul penajului sunt, si ele, surse de cunoastere si de stimulare a curiozitatii copilului. Luati din parc o omida si pastrati-o intr-un mediu proprice ei pana cand se transforma intr-un fluture. Meditati la modul in care alte animale isi ingrijesc puii – instinctele parentale sunt puternice la toate speciile, nu doar la oameni. O zgarietura care ieri l-a facut pe micutul dumneavoastra sa planga poate fi subiect de cunoastere daca urmariti pasii vindecarii ei si ii explicati ce se intampla cu pielea pe parcursul zilelor de refacere a tesutului. Vizita la medic sau la dentist poate fi si motiv de bucurie – teama se va inlocui usor cu interesul pentru o noua achizitie cognitiva daca veti ruga medicul sa ii explice copilului cum functioneaza anumite aparate din cabinet. In serile reci de toamna, la un ceai linistitor, scoateti din sertar albumul cu poze de familie si treceti in revista similitudinile dintre generatii – copilul isi va cunoaste rudele, dar va afla si cate ceva despre genetica.

Plantele

Resturile marului pe care tocmai l-ati mancat mai pot fi utilizate! Luati semintele si plantati-le intr-un ghiveci pentru o lectie de botanica pe viu. Cateva bobite de grau ascunse in pamant, in rumegus sau chiar in vata, cu putina apa administrata periodic, pot reprezenta o lectie despre lumea vie. Urmariti ceea ce se intampla cu pomii in fiecare anotimp si descoperiti impreuna elementele componente ale diverselor frunze ori flori; cereti-i copilului sa va ajute cu ingrijirea plantelor, fie ca este vorba despre udatul pomilor din curte sau al florilor de apartament; plantati impreuna un pomisor si ingrijiti-l pana se face mare. In toate aceste feluri, il ajutati pe cel mic sa dezvolte interes pentru natura, responsabilitate pentru propriile acte si, nu in ultimul rand, sa adune un bagaj de amintiri frumoase despre relatia cu parintii sai.

Vremea

Faptul ca ploua cu galeata poate fi mai mult decat o lectie despre estetica! Impreuna cu fiul sau fiica dumneavoastra, descoperiti procesul prin care apa ajunge sa cada din nori. Urmariti la TV si altceva decat desene animate – prognoza meteo il va ajuta, de pilda, sa afle ca vremea poate fi diferita acolo unde locuiti comparativ cu zona in care stau bunicii lui. Faceti exercitii de observatie a cerului in diverse momente ale zilei si indrazniti sa construiti propriile prognoze. Initiati-l in legile termodinamicii intr-un fel simplu, mutand un termometru din casa afara sau chiar o cana cu ceai cald. Numarati secundele care se scurg de la aparitia unui fulger pana la primul tunet. Holbati-va impreuna la un curcubeu, explicati-i de ce apare si, desigur, nu uitati sa va faceti poze cu el – prima lectie de meteorologie merita imortalizata!

Proprietati fizice si chimice

Lectiile de fizica pot incepe mai devreme de clasa a 6 a! Luati diverse obiecte, de marimi si materiale diferite, apoi faceti supozitii despre care dintre ele este mai greu; scufundati-le in apa si descoperiti care plutesc si care nu. Vedeti cat ii ia unui cub de gheata sa se topeasca in diverse medii: apa calda, apa rece, intr-o camera incalzita. Amestecati colorant in apa si vedeti cum se raspandeste. Puneti stickere fluorescente pe tavanul din camera lui. Faceti-i loc in bucatarie pentru a experimenta impreuna cu diverse ingrediente. Suflati pe un geam inghetat si desenati ceva amuzant. Nu uitati: toate activitatile acestea au si scopul de a va distra impreuna!

Pamantul si Universul

Sapati o groapa in nisip sau in fata casei pentru a descoperi structura solului. Faceti o competitie de colectare a pietricelelor – cine aduce cat mai multe feluri, de culori si marimi diferite, castiga. Descoperiti materiale de construire a caselor din zona in care locuiti, dar si din alte parti (internetul va este un instrument de ajutor mereu). Urmariti evolutia lunii pe parcursul a cateva zile. Incercati sa observati soarele in diverse momente ale zilei – intensitate, culoare, caldura. Mergeti intr-o zona mai putin luminata, intr-o seara senina, pentru a privi stelele. Evident, nu uitati sa gasiti una cazatoare si, dupa ce v-ati pus o dorinta, sa ii explicai copilului de ce a “cazut”.

Energia

Consultati site-uri despre energie reciclabila; reciclati materialele din propria locuinta; duceti la un sediu specializat aparatura electronica nefunctionala sau veche. Jucati-va cu magnetii de pe frigider si cautati sa intelegeti de ce exista aceasta atractie intre cele doua obiecte. Porniti si opriti diverse aparate electrice din casa dumneavoastra. Cronometrati timpul de parcurgere a unei distante anume in timpul unei plimbari la pas, alergand, pe bicicleta, cu masina si cu transportul in comun.

Important: orice fapt sau eveniment se poate transforma intr-o lectie de cunoastere daca aveti rabdarea sa priviti lucrurile cu un ochi curios. Un copil caruia i se raspunde astazi suitei de “de ce?”-uri poate deveni adultul care va da, peste cativa ani, unul sau mai multe raspunsuri marilor intrebari ale omenirii. Acel adult capabil sa contribuie la progresul lumii in care traim isi va aminti cu drag despre prima persoana care i-a incurajat apetitul pentru stiinta si cunoastere!

Sursa: http://childdevelopmentinfo.com/learning/science_at_home.shtml

Imagini realizate de: Studio Sapte by Adrian andrunachi

Va asteptam cu drag pe site, cu alte articole privind dezvoltarea personala a copiilor!