Teme, teme, teme…

Cand copilul isi face teme, incearca sa fii prin preajma. Nu ca sa il spionezi, ci ca sa ii fii de ajutor in caz ca are intrebari!

teme

Responsabilitatea, ca orice altceva pe lumea asta, se invata. De obicei, prin pasi mici si doze repetate. Nu e simplu de la inceput – de pilda, cine ar putea sa treaca brusc de la o viata lipsita de griji, in care trebuie doar sa te joci si sa te bucuri, la una in care ai si responsabilitati? Pentru copii, temele sunt o responsabilitate. Chiar daca sunt interesante si nu le ocupa toata ziua, tot reprezinta o provocare a stilului lor de viata, a timpului si energiei lor. Ajuta-i sa le integreze in viata lor intr-un mod eficient si sa faca acest prim pas spre o viata responsabila!

Cum? E destul de simplu! In primul rand, nu prezenta ca pe o obligatie faptul ca are teme de facut. Sunt anumiti parinti care isi “pedepsesc” fiii sau fiicele spunandu-le ca, daca nu sunt cuminti, ii vor inchide in camera lor cu fel si fel de sarcini pentru scoala. Daca aceasta este atitudinea parentala fata de educatie, de ce sa ne mai miram ca multor copii temele li se par cel mai neplacut lucru din lume?

In al doilea rand, fii partas la modul in care copilul tau isi face temele. Acest lucru nu inseamna, nici pe departe, sa stai cu nasul in caietele lui sau sa ii rezolvi tu problemele. E de ajuns sa fii in camera sau intr-o camera apropiata de unde sa poti veni in cazul in care ceva ii e neclar. In plus, nu iti fie teama sa invatati impreuna. Chiar daca nu au trecut 50 de ani de cand descopereai stiintele naturii, e normal sa uiti sau sa nu fii la curent cu ultimele noutati! Copilul tau se va bucura sa vada ca esti un om dornic sa se perfectioneze si va lua ca model un comportament pozitiv, asa cum sunt dorinta si placerea de invatare continua.

Teme, teme, teme

Ar mai fi ceva ce merita stiut! Nu pedepsi copilul atunci cand greseste! E firesc sa nu ii iasa rezolvarea problemei din prima sau sa mai manance, din cand in cand, cate o litera. Daca vei face un capat de tara din asta, nu il ajuti, ci ii provoci anxietate si ii cresti doza de stres care se va repercuta in atitudinea lui fata de teme. Iar atitudinea poate fi una de respingere.

In final, tin sa-ti amintesc un lucru: totul trebuie sa fie amuzant si natural. Copiilor le place sa invete, curiozitatea e ceva innascut si ar trebui sa profiti de ea, in loc sa o inabusi. De aceea, profita de sumedenia de jocuri si metode alternative de invatare. Fie ca folosesti platforme online care sa iti ajute copilul la teme si la dezvoltarea culturii generale, fie ca apelezi la carti sau la jocuri de societate, ai grija ca temele si invatatul, in general, sa fie o experienta distractiva. Va vrea singur sa treaca la birou si sa mai descopere ceva!

 

Sursa imaginii:https://survivorpediatrics.files.wordpress.com/2012/01/homeworkfrustration.jpeg

Franciza Learn2B –>Link