fbpx

Solutii pentru copiii rusinosi

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Solutii pentru copiii rusinosi

Last updated on

Timiditatea si rusinea sunt naturale la anumite varste. Chiar daca unii copii sunt innebuniti dupa socializare si ar fi in stare sa sara din carucior ca sa ”intre in vorba” cu alti bebelusi, foarte multi dintre ei se rusineaza atunci cand un strain vine prea aproape sau cand se afla intr-un grup nou. Timiditatea si rusinea sunt normale, mai ales la varstele foarte mici (pana in 3 ani). Totusi, in cazul in care copilul ramane extrem de retras si dupa 3-4 ani, preferand sa stea in camera lui in loc sa iasa la joaca, rugandu-te sa mergi cu el in parc in loc sa isi faca un grup de prieteni sau ascunzandu-se dupa fusta ta cand intalnesti o vecina pe care deja o stie, s-ar putea sa fie nevoie de consiliere sau ajutor specializat.

In cazul celorlalti copii care au, mai degraba, o atitudine evitanta si nu sunt foarte inetersati de socializare, insa nici nu vad in mersul la scoala, de pilda, o activitate profund anxiogena, solutia sta la tine!

  1. Accepta timiditatea copilului – Un studiu al Universitatii Harvard arata ca 1 din 5 copii se naste cu o predispozitie spre timiditate si rusine. Nu toti cei nascuti cu o astfel de predispozitie ajung adulti timizi, iar tu, ca parinte, poti lupta contra unui astfel de destin. Primul pas este sa accepti ca ai un copil normal si ca nu trebuie sa il ironizezi sau sa-i minimizezi valoarea (in fata lui si in fata altora) pentru ca e mai tacut. Scoate din vocabular expresii de genul ”ti-a taiat popa limba”, ”mutulica”, ”mai zi si tu ceva”. In acest fel, eviti sa ii adancesti problema!
  2. Evita atitudinea de closca – Stii ca este atat de timid incat preferi sa il duci tu la locul de joaca si sa te amesteci cu pustii de varsta lui ca sa il bage copiii in seama. Nu ii faci un serviciu! Fiind supra-protectoare, nu ii dai sansa de a se confrunta singur cu problema sa si de a face eforturi de a se integra in grup. E suficient sa il duci pana la locul de joaca, incet-incet se va prinde si singur cum se fac prietenii!
  3. Inlesneste situatii de socializare – probabil nu e o placere sa cureti dupa 10 copii galagiosi, care au pus tort pe toate canapelele si au aruncat cu confetti pana si in oala cu supa… Totusi, petrecerile organizate la tine acasa – deci, pe teritoriul copilului – jocurile de societate in care fiecaruia ii vine randul, jocurile pe echipe sau pe perechi sunt metode prin care sa ajuti integrarea copilului in grup si sa ii cresti interesul pentru ceilalti. Daca la inceput se va simti incomodat, treptat va prinde gustul si nu va trece foarte mult pana sa mearga si el la petrecerile altora!
  4. Fa echipa buna cu profesorii lui – daca acasa se arata mai timid, fii sigur/a ca si la scoala e rezervat si isi petrece mare parte din timp evitand compania celorlalti. Roaga profesorii sa il includa in activitati, eventual cu colegi mai extraverti decat el, sa il numeasca la lectii si sa il laude pentru performantele lui pentru a-i creste stima de sine si interesul pentru exprimare in cadru social organizat.
  5. Incurajeaza-i independenta – roaga-l sa te ajute la cumparaturi, sa comande singur la restaurant, sa isi exprime parerea despre un film. Exercitiile de acest gen ajuta copilul sa se simta curajos si capabil sa isi controleze emotiile. Treptat, nu va mai fi nevoie de incurajari de genul ”haide, stiu ca poti” pentru ca isi va da singur seama de acest lucru!
  6. Fii un model bun – daca tu insuti/insati esti timid/a, copilul are mari sanse sa iti mosteneasca aceste trasaturi pentru ca parintii sunt primele modele de socializare. Daca, dimpotriva, esti genul activ, care isi exprima parerea, care rade, intra in vorba cu oamenii, asculta, intreaba, glumeste, ii vei oferi un model pozitiv. Si nu uita sa ai aceeasi atitudine optimista si sociabila si fata de el – il va incuraja sa iti copieze modelul si sa il aplice cu altii pentru ca deja stie ce bine este cand cineva ca tine iti ofera atentie!

La sfarsit, iti reamintesc o regula de aur – fa-l sa se simta iubit oricum! Daca tu te plangi ca e rusinos, nu faci altceva decat sa ii transmiti un mesaj de respingere. Crezi ca pe langa anxietatea traita datorita faptului ca e timid mai are nevoie de inca una?

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>