Un jurnal pentru zilele negre

3294fadf955044da86016c27122934e2

Un jurnal in care sa isi scrie motivele de stres si grijile ajuta copilul sa se simta mai putin anxios.

Iti amintesti vremurile acelea cand serile incepeau cu Draga Jurnalule…? Mai stii cat de placuta era senzatia de a sta ascuns/a in camera ta, povestind despre maruntisurile de peste zi, despre micile sau marile drame prin care treceai, despre sperante, frici si pasiuni? Du traditia mai departe si invata-ti copilul sa isi puna pe hartie gandurile – un jurnal este un instrument terapeutic formidabil!

Abia a invatat sa scrie? Profita de acest lucru! Probleme avem la orice varsta, iar a ne descarca prin sport sau prin scene de plans nu este o reteta universal valabila. Unii copii se simt mai bine verbalizand ceea ce traiesc, dar nu neaparat in prezenta adultilor sau a prietenilor de aceeasi varsta. De aceea, un jurnal poate fi prietenul tacut, secret, gata oricand sa il asculte pe copilul tau si sa il linisteasca!

O conditie foarte importanta pentru ca acest instrument terapeutic sa functioneze este reprezentat de acordul tau exprimat fata de copil – nu interveni in procesul de scriere, nu ii citi jurnalul, ofera-te sa asculti daca el vrea sa iti impartaseasca din povestile pe care le consemneaza! Si nu fi gelos/geloasa pe prietenul lui din celuloza pentru ca ii face bine sa aiba un exercitiu de intimitate cu propriile ganduri!

Pentru a incuraja o astfel de alegere, ii poti prezenta diverse tipuri de jurnale – scriitori celebri care au avut jurnale in perioadele dificile ale vietii lor (adolescenta), propriile tale jurnale sau avantajele unei astfel de practici. Poti chiar sa ai si tu un jurnal si sa faceti din completarea lui o activitate de seara unde fiecare scrie ce a trait peste zi. E posibil ca peste 20 de ani, cand le veti citi impreuna, sa deveniti nostalgici sau sa va amuzati de acesti prieteni necuvantatori care v-au salvat amintirile.

Totusi, tine cont de moderatie – un jurnal nu ar trebui sa inlocuiasca un prieten adevarat sau discutiile cu membri familiei. Spune-i copilului ca este in regula sa tina evidenta propriilor trairi emotionale, dar ca e la fel de util sa le si exprime fata de oameni care tin la el si care il pot intelege, care ii pot da un sfat sau care isi pot pune la dispozitia lui experientele asemanatoare.

Nu exista o varsta ideala pentru a incepe sau a renunta la completarea unui jurnal, dar poti decide tu insuti/insati cand e mai potrivit pentru copilul tau. Cei mai multi aleg sa faca acest lucru in adolescenta. Altii, mai devreme. Daca vezi ca modificarile de dispozitie au inceput deja (varsta pubertatii este tot mai devreme la generatiile actuale), ia atitudine si fa-i cadou copilului tau un jurnal dragut. Ai de unde alege, iar el are cu ce il umple!