Tu, primul model pentru copilul tau

36b08a525279412e8f993c9f2806c87f

 

Pune in practica acele comportamente pe care le astepti de la copilul tau.

Copiii imita. E modul lor de a invata comportamente, valori, atitudini. Evident, primul model pe care il imprumuta este reprezentat de oamenii alaturi de care petrec cel mai mult timp. Daca vrei ca fiica ta sau fiul tau sa dezvolte un comportament exemplar, trebuie sa incepi cu tine!

Fapte, nu vorbe! Aceasta e prima lectie. Degeaba ii spui sa nu arunce jucarii prin toata casa daca tu esti genul care, dupa ce a venit de la job, isi lasa pantofii in mijlocul sufrageriei, serveste o punga cu chips-uri pe canapea si sta in fata TV-ului pana adoarme. E de la sine inteles ca nu te va lua in serios cand vei spune sa se uite doar o ora pe zi la desene animate. Arata-i cum se face pentru ca el sau ea sa invete comportamentul dorit. Pentru inceput, puteti face lucrurile impreuna – strangeti jucariile impreuna, mancati impreuna, pregatiti patul pentru culcare… impreuna! Va fi nu doar util, dar si amuzant!

Modele pozitive, modele negative. Tine cont ca nu esti singurul/a care ii serveste ca model copilului tau. Prietenii lui/ei, bunicii, vecinii, oamenii de pe strada pot fi ”surse de inspiratie”. Ce ai de facut cand vezi ca pustiul ar vrea sa sparga seminte pe strada sau sa vorbeasca mai ceva ca pe stadion? Primul pas este sa ii explici de ce acest lucru nu este acceptabil socil. Evident ca e greu – tocmai ce vede astfel de comportamente in jurul sau! Totusi, in functie de varsta lui si de relatia voastra, poti incerca un dialog. Evita explicatiile de genul ”e rusine”, ”nu e frumos”, ”pentru ca asa spun eu” si inlocuieste-le cu explicatii care sa il motiveze pozitiv ”e nevoie sa pastram curatenia pentru ca…”, ”exista alte metode de a ne linisti/exprima agresivitatea, precum…”. Si nu uita sa amintesti, atunci cand tu insuti/insati cazi prada unui comportament nedorit, ca ai gresit si ca faci tot ce poti pentru a elimina acel comportament. Chiar daca, sa zicem, e greu sa te lasi de fumat, merita sa te straduiesti – si copilul tau va avea de castigat.

Vreau sa mostenesti asta de la mine! Pe langa un testament generos, copiii merita sa ramana cu lucruri mai importante de la parintii lor! Interesul pentru un stil de viata sanatos, grija pentru aproape, iubirea pentru natura si animale, planuirea realista a viitorului, optimismul sunt doar cateva dintre valorile pe care ai putea sa le lasi mostenire copilului tau. Nu e nevoie sa iti faci planuri de lectie si sa ii predai cate una in fiecare zi, e suficient sa profiti de fiecare situatie de viata ca sa il inveti ceva. Poarta-te asa cum ai vrea sa se poarte copilul tau si exista sanse destul de mari sa ajunga adultul pe care il doresti. Un adult cel putin la fel de admirabil ca tine!