Tocmai ai realizat că ai țipat la copii. Și vreau să spun …ai țipat.
În ciuda celor mai bune eforturi pe care le-ai făcut, oricât ai strâns din dinți, în ceea ce privește relația de calm pe care ar trebui să o ai cu copii tai, o relație pașnică, ei bine – tocmai ai explodat.
Ușile au fost trântite.
Toate cuvintele care trebuiau spuse au fost spuse, ai spus și cuvinte pe care acum le regreți, ai dat și consecinte scurte, clare, la obiect, desi acum îți pare rău, au fost un pic cam dure.
Dar totul s-a întâmplat atât de repede, ai fost luată de val. Și acum s-a terminat!
Te simți oribil, te simți vinovată, simți în adâncul tău că nu ai fost cel mai grozav părinte!
Cu certitudine nu ai fi vrut să se întâmple asta, cu siguranță, de data asta nu ai fost părintele ideal – părintele care ai fi vrut să fii!
Deci… ce faci acum?
*** Respiră!
atunci când ești furios, tot corpul tău intră în modul de avarie, bătăile inimii se intensifică, respirația devine grea, mușchii ți se contractă și sigur nu mai gândești limpede. Ia o pauză, relaxează-ți mintea, relaxează-ți corpul, inspiră adânc. Nu spune și nu face nimic altceva până când nu iei cel puțin 40 de guri de aer, adânc trase în piept. Te ajută dacă le numeri, să știi:) Este perfect uman ceea ce ți se întâmplă, emoțiile sunt importante, fac parte din viața noastră ca oameni, ne definesc, ne fac unici.
*** Atenție la reactivare
poate că tu te-ai mai calmat un pic, dar nu uita că cei mici nu au un control foarte bun al emoțiilor, așa că e posibil că ei să nu fi renunțat încă la lupta. Este foarte ușor să te trezești din nou, în mijlocul bătăliei. Cel mai bine ar fi să îți reamintești că ești (doar) tu responsabilă pentru ceea ce simți, că autocontrolul e în mâinile tale, chiar dacă nu au trecut mai mult de câteva minute de când ți-ai pierdut cumpătul. Ia o pauză, ieși din conflict, limpezește-ți mintea!
*** Tu ești adultul responsabil … deci..fără „..dar…”
nu contează cine a început. Fundamental, îți dorești pentru copii tăi să-și asume responsabilitatea acțiunilor lor, fară a da vina pe altcineva. Și poți face asta spunând: “îmi pare rău, m-am înfuriat și mi-am pierdut controlul”. Păstrează focusul pe tine și nu adăuga “…dar tu ești de vină că..” sau “…dar dacă nu ai fi spus/făcut…..”
*** Respiră și ia-o de la capăt
este important chiar și pentru tine, că adult să îți dai șansa de a-ți accepta greșeală și de a caută o altă soluție, diferită, pentru situația creată. Spune: “ok, voi încercă din nou, de data aceasta fară să țip” sau “am fost foarte furioasă mai devreme, nu cred că am auzit ce încercai să-mi spui”. Daca simți că îți clocotește sângele în vene din nou, respiră și las-o pe mai târziu.
*** Repară relația
dacă au fost aruncate în joc cuvinte grele, pedepse grele au fost date sau chiar agresivitate fizica, cu certitudine copii tai se vor simți deconectați de tine. Lasă totul deoparte pentru un timp, așteaptă înainte de a da consecințe și concentrează-te mai degrabă pe a repara relația cu copii. Sentimentele de vină după ce ai țipat la copii nu ar trebui să te paralizeze. Nu trebuie să te facă să te simți că și cum ai fi eșuat în rolul de părinte. Din contră, ar trebui să te motiveze în a face un pas mai departe într-o direcție pozitivă. O bună comunicare începe cu tine și acest program te vă învață să fi un părinte înalt pozitiv.
Este o idee bună să-ți ajuți copiii să realizeze un echilibru între calități și defecte, astfel încât să devină autonom, dar și iubitor; să fie dispuși să-și accepte limitele.
Disciplina NU îi ajută întotdeauna pe copii să devină auto-disciplinați.
Nu este neapărat bine să îi învățam pe copii să NE interiorizeze dorințele și valorile astfel încât să facă ce vrem noi.
Grija ca micuții să interiorizeze valorile noastre nu este sinonim cu a-i ajuta să aibă propriile valori.
Dacă vrei să ai o atmosferă de calm, respect și înțelegere în familie, te aștept cu tot dragul, la întâlniri.
Dacă vrei să afli mai multe sau ai nevoie de ajutor, te aștept alături de mine:
✅ Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI
✅ ✅ ÎNSCRIE-TE LA SEMINARIILE GRATUITE + Nu uita – în fiecare LUNI – de la ora 18.00 – ai acces la întâlnirile virtuale private ” ASK ME ANYTING” – îmi poți pune întrebări pe teme de parenting și vei primi răspunsuri 💗
Vei primi, sprijinul și îndrumarea mea personalizată pentru a-ți atinge obiectivele de părinte și pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și relaționare.