Strategii non-violente de a face fata conflictelor

 

Dupa o cearta serioasa cu fratii sau surorile, cere-le copiilor tai sa mediteze la metode diferite de a rezolva conflictele.

A avea frati sau surori e minunat, mai ales cand cresti si iti dai seama ca ai cu cine sa te joci, pe cine sa te bazezi, cui sa ceri un sfat sau un alt tip de ajutor. Totusi, cand esti mic, un frate sau o sora pare o povara. Nu doar ca imparti dragostea parinteasca si cadourile de la Mos Craciun, dar mai ai si momente cand trebuie sa faci fata unor razboaie in toata regula…

Daca esti parintele a doi sau mai multi copii, probabil stii foarte bine despre relatia aceasta duala dintre ei. De aceea, iti recomand sa nu lasi tensiunea sa escaladeze prea des. Nu doar ca va veti scuti de drumuri la spital pentru capete sparte, de vecini care iti bat in usa pentru ca de la voi vin zgomote mai grozave decat dintr-un zoo sau de energie risipita degeaba, dar vei reusi sa ii faci pe copiii tai sa realizeze inainte de majorat ca pot fi prieteni si ca aproape nimeni pe lumea asta nu le poate fi mai apropiat decat cineva care are acelasi sange ca el/ea.

Asadar, nu interveni de fiecare data cand ii vezi “incaierandu-se”, ci abia dupa ce scandalul s-a terminat. Ca un mediator, asculta variantele fiecaruia, da-le voie sa explice cum s-au simtit, cum l-au privit pe celalalt, de ce au apelat la violenta si ce au obtinut, in definitiv. Daca vezi ca nu sunt dispusi la a comunica si la a invata ceva din experienta aceasta, forteaza putin lucrurile. De exemplu, interzice-le sa se joace impreuna o zi intreaga tocmai pentru a realiza ca e mult mai bine cu rau decat fara rau (fratele sau sora) sau pune-i impreuna intr-o camera si nu le da voie sa o paraseasca pana nu discuta despre ce s-a intamplat si nu vin cu solutii alternative la o cearta.

Copiilor nu le place sa discute pe subiecte dificile, au atentie de scurta durata si nu sunt tocmai rezistenti la frustrare, asa ca e posibil sa ia in gluma invitatia ta de a vorbi despre conflicte si rezolvarea lor pasnica. Totusi, ramanand serios/serioasa cu privire la acest subiect, le arati ca este important si ii ajuti sa mearga mai departe intr-un mod sanatos.

Avantajele pe termen lung unt numeroase. Vor fi mai apropiati unul de altul, dar vor avea si o strategie non-violenta de a face fata conflictelor. Vor intelege ca nu trebuie sa tipe sau sa loveasca atunci cand ceva nu le convine, ca este nevoie sa fie calmi, sa plece din incapere pana ei sau ceilalti se calmeaza si apoi sa abordeze situatia intr-o maniera relaxata, bazata pe discutii si nu pe pumni sau jucarii aruncate cu putere.

Iar faptul ca au invatat lectia rezolvarii de conflicte in mod nonviolent chiar de la tine iti va da o satisfactie si mai mare ca parinte. Chiar daca nu vei avea de povestit nepotilor episoade hazlii despre geamuri sparte, mobila distrusa ori ochii innegriti ai parintilor si unchilor…

 

Cu drag,

Laura