fbpx

Recunostinta se invata cu frumosul

 

Chiar daca nu avem un Thanksgiving day, e important ca indiferent de varsta sau nationalitate sa incurajam copiii sa fie recunoscatori. Desi atunci cand sunt mici li se pare ca totul li se cuvine – copiii au un egocentrism specific – pe masura ce cresc, se recomanda sa constientizeze importanta unui ”multumesc!”. Uneori poate fi o adevarata piatra de moara pana cand cei mici spun cuvantul magic sau pana cand inteleg ca nu tot ce doresc li se cuvine. Pentru a-ti face viata mai usoara, iti oferim cateva ponturi care sa ajute in procesul de formare a acestor abilitati sociale!

  1. Prima lectie, in familie! Copiii sunt cei mai fideli imitatori ai comportamentului nostru. De aceea, au tendinta sa repete comportamente pe care le vad la adultii din viata lor. Profita de aceasta tendinta specifica lor si comporta-te cat mai recunoscator cu putinta. Spune ”multumesc”, ”te rog!”, scrie biletele de recunostinta, felicitari de ziua celor dragi, exprima cu voce tare bucuria fata de cineva care ti-a facut un cadou, fii mai putin critic si mult mai empatic. Lectia recunostintei incepe cu tine, asa ca asigura-ti un start bun!
  2. Responsabilizeaza copilul! E greu sa apreciezi efortul cuiva care ti-a pregatit o cina delicioasa daca nu ai gatit in viata ta. La fel se intampla si cu cei mici – nu pot intelege pentru ce trebuie sa multumeasca daca primesc mereu totul de-a gata. Roaga-l sa faca mici sarcini prin gospodarie si multumeste-i pentru ajutor. Data viitoare va aprecia faptul ca ai facut ceva pentru el si va sti si el sa-ti spuna ”multumesc!”.
  3. Schimbati rolurile! Pentru un copil, este extrem de satisfacator sa ii multumesti pentru ceva ce a facut sau sa-i spui ”te rog”. El va invata ca aceste cuvinte magice nu sunt doar pentru cei mici spre a fi adresate celor mari si, in acest fel, lectia recunostintei va inceta sa para o datorie pe care trebuie sa o plateasca zi de zi adultilor.
  4. Educa-i optimismul! O mare importanta o are si capacitatea noastra de a ne orienta spre partea pozitiva a lucrurilor. Nu trebuie sa castigam zilnic la loto sau sa iesim primii la scoala pentru a trai starea de multumire. Uneori e destul sa ne dam seama ca suntem extrem de norocosi sa fim impreuna cu cei dragi, sa fim sanatosi ori sa ne bucuram de soarele placut al primaverii. Invata copilul sa aprecieze bucuriile marunte ale vietii dandu-i exemple din jurul vostru. E de ajuns sa vezi un copil care nu are atat de multe ca el pentru a-i spune ca este norocos sa aiba mai mult decat acesta si ca, evident, ar trebui sa fie recunoscator pentru tot ce are.
  5. Ajutor pentru altii. Adesea, recunostinta merge mana in mana cu lectia generozitatii. Pentru a o invata pe prima, este necesar ca un copil sa si-o insuseasca si pe a doua. Fiti generosi unul cu altul si cu oamenii din jur. Profitati de momentele importante de peste an pentru a face daruri celor dragi sau oamenilor care se afla in impas. A oferi ceva si a primi recunostinta in schimb il ajuta pe copil sa se pozitioneze mai bine in rolul de persoana generoasa si, totodata, recunoscatoare. In fond, generozitatea si recunostinta sunt fetele aceleiasi monede.
  6. Scrisori de multumire! Pentru ca tot vine Pastele, ai putea profita de ocazie si ai putea sa trimiti felicitari celor dragi, pe care nu ii vezi prea des. Implica-l si pe copil, rugandu-l sa contribuie pe langa cele cateva randuri scrie de tine (sau de el, in caz ca e deja la scoala) si invita-l sa deseneze ceva ca semn de multumire. Poate fi o inimioara, un iepuras, o floare sau orice altceva ar vrea sa daruiasca, fie si simbolic.

Si nu uita, ca sfat general, sa faci totul cu dragoste! Nu iti forta copilul sa spuna ”te rog!” si nu il santaja. Gaseste metoda prin care sa deprinda astfel de obiceiuri civice de la sine, nu pentru ca il vei certa daca nu o face sau pentru ca ii vei da o inghetata la schimb in caz ca o face. Doar in acest fel lectia va fi cu adevarat invata!