Pot si singur!

ae7be2ee858d47fc97795b78e3a44377

 Da sfaturi cand ti se cer. Uneori, copiii vor sa-si rezolve singuri problemele.

Hai sa ne imaginam situatia in care esti tatic si fetita ta draga vine acasa bosumflata ca Matei i-a aruncat-o pe Rapunzel pe geam sau poate i-a spus ca ochelarii ei de vedere o fac sa arate ca un scafandru. Evident ca esti trist pentru ea si mai ca iti vine sa te duci la gradinita ca sa ai o discutie barbateasca si serioasa cu acest Matei pus pe sotii. Sau macar iti vine sa o tragi la raspundere pe educatoarea care nu i-a luat partea printesei tale… Ce ai zice daca ai incerca o alta optiune? Stiu ca iti este foarte greu sa adopti alta atitudine decat cea super-protectoare, mai ales daca pustiul sau pustoaica din dotare abia a pasit pe drumul educatiei si se afla in primul an de gradinita, dar exista cateva argumente pentru care merita sa iti incurajezi copilul inca de acum sa faca fata singur situatiilor neplacute.

  1. Asculta, uneori e de ajuns! Ca si adultii, copiii au adesea nevoie de o ureche deschisa spre ascultare, de o privire buna si suportiva, de o dovada de empatie. Pe masura ce cresc, exista o nevoie intrinseca pentru independenta, de aceea nu vor sa apari tu, parintele omnipotent, si sa se bati cu inamicii din viata lor mai ceva ca un super-erou. Uneori, ei au nevoie sa fie ascultati, sa li se dea dreptate, sa fie ajutati sa inteleaga situatiile limita, iar deciziile sa si le ia singuri. Poate ca o discutie in care iti sprijini copilul sa intealaga mai multe despre situatia in care se afla, despre cauzele ei, despre motivatiile celor cu care intra in conflict si despre posibile solutii s-ar putea dovedi de mai mare folos pentru copil. In afara de faptul ca se va simti puternic, responsabil si capabil sa isi rezolve singur problemele, va avea ocazia sa invete un comportament demn de a fi repetat pe viitor – acela de a-ti cere parerea si nu de a-ti cere sa faci lucrurile in locul lui!
  1. Accepta deciziile copilului – chiar daca solutiile pe care copilul tau le gaseste nu sunt cele mai fericite, nu lua tu decizii in locul lui, eventual peste vointa lui! In acest fel, il lipsesti de libertate, inclusiv de libertatea de a invata din greseli, dar si de o lectie foarte importanta, anume cea a asumarii responsabilitatii. Luarea deciziilor gresite este o lectie la fel de serioasa si de utila ca si cea a deciziilor corecte. Mai bine sa invete de mic efectele unor alegeri facute prea repede sau fara a se gandi serios la consecinte decat sa stea mereu in umbra ta, sa devina o persoana nehotarata sau sa invete din greseli la varste mai mari, cu costuri mai mari!
  1. Fii prietenul lui – prietenul la nevoie se cunoaste, asa ca stai prin jur si ofera-te sa-i sari in ajutor cand copilul iti cere acest lucru. Sunt situatii cand el sau ea chiar nu se poate descurca singur si e nevoie sa-i oferi mai mult decat un sfat. Arata-i ca esti prezent, interesat de problema lui si, daca simte ca poti face mai mult decat sa ii oferi o vorba buna sau un sfat, spune-i ca poate sa iti ceara acest lucru. E posibil sa nu o faca, insa faptul ca stie despre disponibilitatea ta si despre capacitatea ta de a-l ajuta sa rezolve o problema il va linisti si, eventual, chiar ii va da puterea de a-si rezolva singur problema. Ca si puisorii care invata sa zboare, copiii au nevoie de indemnurile tale, de suportul tau si de grija ta fata el. Desi scopul tau (si al lui) este sa zboare, este important sa invete acest lucru in mod corect si in siguranta! Iar masura in care o va face depinde foarte mult de tine, parintele lui!