fbpx

Sunt Laura Andrunachi

Psiholog ** Life Coach  ** Mentor Parental

Te invit alături de mine!

Înscrieți-vă și nu  veți mai rata nicio noutate!

Promit să ofer cea mai bună experiență de Life Coaching!

Piua! – Hai la joaca!

– jocurile sec XX in sec XXI – – adresat copiilor DE SCOALA & GRADINITA (cu varsta 4 – 10 ani)

Fie că am copilărit la țară sau la oraș, cu toții am cutreierat parcurile, ulițele satului sau străzile din cartier cu cheia la gât, în căutarea celor mai fascinante jocuri ale vremii. Mai toate activitățile care ne scoteau din casă, în vremea copilăriei, ne sunt încă bine întipărite în minte și ne aduc zâmbetul pe buze ori de câte ori ne gândim la ele. Rațele și vânătorii, Elasticul, Țară, țară vrem ostași! sau Șotronul sunt doar câteva dintre jocurile care ne țineau afară din case ore întregi.

Cine își mai aduce aminte de ele? Nu se poate să nu fi jucat măcar o dată unul din aceste jocuri minunate, care ne-au făcut copilăria extraordinar de frumoasă. Din păcate, se pierd încet – încet în negura acestui prezent.

Așa am creeat Piua! pentru a trezi nostalgii și pentru a le transmite, cumva mai departe.

Când eram copii, ne jucăm afară cu ceilalți copii din cartier în cea mai mare parte a timpului liber. Așteptam cu nerăbdare fiecare pauză la școală să continuăm „Uliul și porumbeii” sau să terminăm „campionatul” de Șotron.

Ne țineam ocupați, veseli, competitivi în cea mai mare parte a timpului, socializand, bucurându-ne unii de alții: ne frustram când pierdeam, ne bucuram când câștigam – eram departe de tehnologia acestui secol.

Ne jucam și învățam, fie că eram singuri sau doar doi- trei copii, fie că eram toată ceata de copii – găseam de fiecare dată resurse inepuizabile afară sau în interior. Găseam mereu câte ceva de făcut și nu ne plictiseam nici măcar o secundă. Schimbam jocurile, regulile, colegii de joc și îmbunătățeam relațiile de prietenie.

Piua! este despre „distracția”de modă veche, despre o după-amiază însorită și despre glasuri vesele de copii care numără, chicotesc, se ceartă, sunt veseli sau puși pe șotii.

Cu siguranță, Piua!, nu este despre i-Pad sau Android, nu este despre canalele TV și desenele de 24 de ore, nu este despre profiluri „social media”, despre Roblox și nici despre Little Pony.

Vrem să aducem aceste jocuri înapoi, chiar dacă suntem „contra curentului” sau sunt „demodate”, să le arătăm copiilor noștri că se poate, că sunt reale, că sunt distractive, deși sunt „Clasice”. Până la urmă și Shakespeare este Shakespeare… încă de la jumătatea sec. al XV-lea.

Noi suntem aici! Vom fi alături de copii, ne vom juca, ne vom aminti, ne vom distra și îi vom ajuta cu o experiență de 12 ani în dezvoltarea personală a copilului și cu multe jocuri „de pe vremea noastră”. Când se vor plictisi sau vor obosi, vor putea să spună Piua! în orice moment.

Îți amintești de o vreme când nu existau locuri de joacă, clovni sau rochii de prințese la petrecerile de ziua de naștere? Cu toate acestea era distracție maximă! Erau o mulțime de jocuri în care eram implicați – jocuri, care, din păcate, dispar, încet-încet în această era a calculatorului.

Erau jocuri care ne ajutau să devenim prieteni, să fim generoși, să învățăm ce este iertarea, ne implicau în activități fizice și stimulare intelectuală și…mai mult decât orice…eram veseli și foarte prezenți. Pentru generații întregi de copii, aceste jocuri făceau că totul să fie distractiv – chiar și școală – să alergăm, să ne murdărim, să împărtășim experiențe cu prietenii și colegii.

Lucrăm de 12 ani cu copiii și am descoperit că în zilele noastre, copiii doresc să aibă timp să se relaxeze, să se distreze și să fie doar copii.

Am adunat jocurile clasice ale copilăriei noastre și le-am adus copiilor voștri. Cu siguranță va veți aminti de o parte dintre ele.

Noi,  copiii-mari am re-creat Piua! Lumea copilăriei noastre va deveni declarația de maturitate prin joacă, a copiilor voștri!

Piua! spuneam noi, atunci, demult – un strigăt-semnal care oprește pentru câteva momente binecunoscutul joc Leapșa. Adulții trebuie să și-l amintească fără a-și scormoni prea mult copilăriile. Unii dintre noi l-am folosit în multe alte jocuri ca pe un time out autohton.

Acum, Piua! este “o pauză” de tot ceea ce este, pentru copiii noștri!

Piua! este o transformare și o readucere, într-o lume de jocuri și jucării, încercând să le recreeze copiilor noștri starea și poftă de joacă. Copiii mari și mici pot să joace pe bune șotronul, elasticul, țintar, Ics și zero, spânzurătoarea, Piticot, coarda, șah, fotbal cu nasturi, Țară, țară, vrem ostași! și multe – multe altele….dacă văîntrebați câte…ei..bine…cam 164 de jocuri – cam atâtea ne-am adus noi aminte, deocamdată:)

Vom juca Piua! o dată pe săptămână, cam…cât o pauză mai mare…, chiar acolo unde trebuie să se întâmple – adică la grădiniță sau la școală!

Dacă plouă – ne vom juca în sala de curs; dacă e soare – ne vom bucura de vremea frumoasă!

Și pentru voi, adulții – va vom ține la curent, la final de săptămâna, cu impresii scrise și imagini cât mai multe!

Dragii noștri, cu mic, cu mare, hai la joacă!…sau…dacă nu..spuneți: Piua!

 

 

>