Oferiti copilului timp de calitate

Parintii din toate timpurile isi doresc, in mod natural, ca urmasii lor sa fie fericiti. Azi, mai mult ca oricand, fericirea se identifica adesea cu succesul profesional, material sau social. Parintii se pregatesc inca de la nasterea copilului sa scoata din el un mare om de afaceri sau un doctor reputat. Sunt milioane de carti care incearca sa ii invete pe parinti metodele cele mai bune de a-si educa odraslele, de la ce hrana sa le dea pentru a fi sanatosi pana la adanci batraneti pana la ce activitati extra-curriculare sunt la moda si cum le pot influenta acestea dezvoltarea pe termen lung. Totusi, nu intotdeauna se vorbeste despre importanta timpului petrecut impreuna cu cel mic… Acel timp de calitate in care familia face activitati comune si care este menit sa il faca pe copil sa simta ca este imporant, ca el, cu toate ale sale, conteaza foarte mult pentru membrii familiei.

Conform unui studiu condus de Gregory Elliott de la Brown University, sunt 3 elemente care il fac pe copil sa se simta iubit: atentia, importanta si intelegerea pe care i-o ofera parintele. In lipsa acestora, copilul va creste simtind ca nu este dorit, acceptat si, implicit, pe termen lung vor exista numeroase consecinte in dezvoltarea sa. De exemplu, va avea relatii conflictuale cu membrii familiei, dar si cu persoane din afara mediului familial. Exista chiar o legatura intre lipsa afectiunii sau atentiei parentale si obezitate, conform articolului Quality of Early Maternal-Child Relationship and Risk of Adolescent Obesity, publicat in 2012 in Pediatrics. Mai mult, numeroase cercetari arata ca exista o frecventa mare a problemelor psihice sau comportamentale in randul copiilor care nu au petrecut timp de calitate cu familia lor (tulburari de personalitate, afective, de atentie etc).

 

Pentru a va asigura ca petreceti un timp util cu cel mic si contribuiti la starea lui de fericire actuala, dar si viitoare, va oferim cateva sugestii de activitati si momente in care sa investiti din timpul dumneavoastra:

Sursa: http://childdevelopmentinfo.com/fun-family-activites/importance-of-family-time-on-kids-mental-health-and-adjustment-to-life.shtml

  1. La masa! Chiar daca cei mici stau la scoala pana tarziu si va intoarceti obosit/a de la job, nu ratati ocazia de a servi macar o data pe zi masa impreuna. In plus, incercati sa pregatiti mancarea cu totii, sa aranjati masa, apoi sa o strangeti implicand fiecare membru. Copilul se va simti important si daca il veti incuraja sa povesteasca lucruri interesante pentru el, nu doar pe cele legate de scoala sau de teme.
  2. Temele… Chiar daca nu e mereu o placere sa stai la birou si sa lucrezi la teme, puteti folosi timpul in care copilul lucreaza pentru a-i demonstra importanta pe care o are in inima dumneavoastra. Ajutati-l fara a fi conflictual, iar temele vor iesi, cu siguranta, mai bine si scoala va fi si un mijloc prin care sa petrecti timp impreuna, nu doar o obligatie necesara in educatia lui.
  3. Hobby-uri: Indiferent ca ii place sa deseneze, sa picteze, sa cante sau sa faca sport, cu parintele alaturi va fi de doua ori castigat! Un concurs de karaoke unde sa va amuzati sau o ora in care pictati impreuna un tablou sunt metode prin care puteti petrece timp de calitate.
  4. Jocuri: Fie ca veti cumpara un banal joc de carti sau cel mai recent joc de societate, daca le veti folosi cu toti membrii familiei, copilul va fi fericit si relatia lui cu cei dragi imbogatita.
  5. Filme, teatru sau spectacol: Alegeti impreuna cu copilul si discutati dupa ce ati fost la acel eveniment. Intelegand ce i-a placut, de ce prefera acel gen si care sunt impresiile sale despre situatia respectiva veti cunoaste copilul mai bine si ii veti da sentimentul ca ii apreciati gusturile, sentiment foarte important in dezvoltarea personalitatii copiilor si adolescentilor.
  6. Eveniment scolare: Incercati sa nu lipsiti de la evenimentele scolare unde copilul prezinta ceva sau unde parintii sunt pur si simplu invitati sa petreaca timp cu cel mic in cadrul unei activitati organizate (diverse optionale, zile deschise, petreceri tematice etc). El se va simti bucuros ca, asa cum toti colegii lui au parintii alaturi, si ai lui sunt acolo, afirmandu-si prin prezenta lor iubirea si grija pentru el.
  7. Discutii: Chiar daca cel mic are 5 ani sau 15, puteti avea discutii foarte interesante. Cititi cartile care le plac lor si incingeti o dezbatere in toata regula. Aratati-i copilului faptul ca sunteti interesat de preferintele sale, faceti-i recomandari si cereti si dumneavoastra recomandarile lui. In acest fel, veti avea o relatie autentica de prietenie, nu doar de parinte-copil.

Rezultatele pe termen lung? Un copil fericit si, nu in ultimul rand, o familie frumoasa, unita, implinita! Timpul de calitate petrecut impreuna e cel mai frumos cadou pe care il putem face copiilor nostri!

Sursa: http://childdevelopmentinfo.com/fun-family-activites/importance-of-family-time-on-kids-mental-health-and-adjustment-to-life.shtml