Super-Mamă, Super-Femeie, Super-Gospodina, Super-Sexi-Femeia, CeaCareLeFaceSiLeStiePeToate (șosete, gumă de stres, teme la matematică…) oricum i-ai spune…s-a săturat de asta. De toate!
Uneori, mamele sunt atât de ocupate să facă totul perfect pentru toți ceilalți, încât nici măcar nu-și dau seama când „cad”. Această SuperMamă nu este imună la epuizarea, la burn-out.
Multe mame pe care le ajut sunt așa: ocupate, lucrând cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, ajutându-și copiii atunci când sunt acasă, fiind mame pentru copilul din clasa a V-a, făcând voluntariat la grădiniță pentru copiii lor, dând meditații la română, la matematică pentru fiicele lor, alergând cu copiii la fotbal sau la dans; gătind o masă fantastică în fiecare seară, păstrand case perfect curate și ieșind la întâlniri cu soții lor în fiecare weekend.
Viața de familie a multora dintre aceste mame este atât de importantă încât simt nevoia să fim niște super mame. Vor să fie o mamă care stă acasă, o mamă care lucrează și o mamă perfectă în social media, toate în același timp. Problema… e..că nu au timp. Timpul de calitate cu familia lor are de suferit, la fel și ele.
Perfecțiunea… nu-i așa?!
Mama copleșită
Atunci când ajung să stau de vorbă cu aceste mame, se întâmplă să văd adesea … lacrimi în ochii lor. Le văd cum încep să cadă, să se prăbușească și simt stresul și disperarea, neputință și epuizarea lor.
„Nu mai pot să o fac. Sunt epuizată. Sunt obosită. Nici măcar nu știu dacă merită. Mi-am pierdut bucuria. Mă simt de parcă m-aș fi pierdut, total.”
Trebuie să înceteze să mai fie Super-Mame și să fie doar o MAME.
Nu există un moment anume în care observi că se întâmplă asta, ci doar se întâmplă încet, în timp. Te trezești pur și simplu în situația asta – se trezește bebelușul; apoi îi ajuți pe copiii mai mari, apoi faci teme, apoi așezi masa, apoi băița de seară, apoi povestea de seară, apoi lista de cumpărături și planul pentru a doua zi…
Și așa ajungi să faci TOTUL.
Pur și simplu începi, încet -încet să-ți pierzi bucuria cu fiecare plimbare cu mașina, cu fiecare trezit noaptea, cu fiecare zi de mers la muncă, la grădiniță, la orele de dans, de pian, de înot, cu fiecare solicitare.
„E timpul să mergem la fotbal!”
„Și-a luat toată lumea gustarea?
„Unde este celălalt pantof ?”
„Trebuie să schimb copilul”.
„Mi-ai luat casca?”
„Pot să merg la Ioana, prietena mea?”
„Poate Darius să vină cu noi la film?”
„Ai pregătit cina?”
„Putem să luăm o gustare?”
„Poți să-mi aduci un pahar de lapte?”
„Copilul e treaz, mamă. Mă trezește și pe mine.”
„Nu știu să fac tema asta”
„Dar eu mai vreau la desene”
„Vreau jucăria asta..și asta..și asta..”
Când Super-Mama ajunge la epuizare AKA BurnOut
Dintr-o dată descoperi că ești în mijolocul acestui vârtej. Din cauză că vrei să faci totul 100% perfect, ajungi la epuizare.
Cu toate astea, continui să mai adaugi tot mai mult și mai mult în cârca ta, pentru că știi că te poți descurca, dar nu te gândești niciodată.. la CUM te vei descurca.
BurnOut-ul, epuizarea este reală. Te poate copleși. Este greu să fii mamă cu normă întreagă, soție cu normă întreagă, fiică cu normă întreagă, etc…
Concluzia… dacă facem prea multe pentru toată lumea, rămânem cu ..prea puțin pentru oricine. Ajungi să transformi „copleșeala” într-o anxietate adevărată. Presiunea crește, responsabilitățile te copleșesc și nu mai ai timp deloc pentru tine însăți.
Ce poți face ca să nu mai fii o SuperMamă
Căutați ajutor. Uneori, coachingul, terapia sau consilierea pentru mame poate fi foarte utilă. Un profesionist poate vedea calea de ieșire chiar dacă tu nu poți. Ei pot sugera lucruri pe care nici măcar nu le-ami luat în considerare. Sănătatea emoțională este foarte importantă! Vă sugerez să îmi dați un semn dacă vă simțiți copleșite.
Înțeleg că poate fi o luptă adevărată, găsirea unui ajutor; dar acum, că m-ai descoperit, să știi că sunt aici pentru a-ți oferi sprijin în orice mod posibil.
* Gătește pentru mai multe zile odată
* Implică întreaga familie la procesul de curățenie
* Limitează activitățile copiilor – la..să spunem … un singur sport pe sezon
* Împarte și deleagă o parte dintre sarcinile ce îți revin
* Schimbă programul de somn al copiilor (cu 20-30 de minute mai devreme) și folosește acest timp pentru a citi o carte pe care o iubești ca o modalitate de a te relaxa în fiecare zi
* Învață câteva tehnici de mindfulness – nici nu ai idee cât de mult te poate relaxa. Vezi aici, câteva PAGINI de JURNAL de MINDFULNESS și MEDITAȚIE
* Ascultă câteva meditații – vezi aici – câteva meditații gratuite pe care le-am conceput special pentru tine
De final vreau să-ți dau un sfat – nu îmi aparține – este al lui David Allen și mie mi-a plăcut enorm!
„O mare parte din stresul pe care îl simt oamenii nu provine din cauza faptului că au prea multe de făcut. Vine din faptul că nu termină ceea ce au început.„
Așa că, astăzi, ia-ți o zi liberă și fă doar ceea ce poți. Apoi uită-te la acei ochi mici care te privesc. Privește-i și zâmbește și bucură-te de ei. Dacă îți asculți copiii și îi iubești, vei ieși învingătoare, iar ei vor fi mai buni pentru asta.
Ei nu își vor aminti cât de multă ordine ai făcut în camera lor, cât de mult ai gătit la cină, cât de mult i-ai plimbat cu mașina… își vor aminti cum ai vorbit cu ei, cum te-ai jucat cu ei, cum i-ai ascultat și i-ai mângâiat atunci când le-a fost greu!
Nu le poți face pe toate. Nimeni nu poate. DAR… puteți face unele lucruri bine. Poți avea grijă de familia ta și de tine însăți.
Încetează să mai fii o SUPER – Mamă… fii doar mama LOR. Atât! ❤️
Vezi AICI:
✅Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI
✅ ÎNSCRIE-TE LA SEMINARIILE GRATUITE + Nu uita – în fiecare LUNI – de la ora 18.00 – ai acces la întâlnirile virtuale private ” ASK ME ANYTING” – îmi poți pune întrebări pe teme de parenting și vei primi răspunsuri 💗