Atunci când devii părinte sau ai grijă, sau lucrezi alături de copiii altor persoane, vei observa că discuțiile despre timpul petrecut în fața ecranelor în familie apar des. Opiniile cu privire la „expunerea sănătoasă” la ecrane pentru copii pot varia, în special în funcție de grupa de vârstă, dar ceea ce este clar pentru experți este consensul că cu cât copilul este mai mic, cu atât ar trebui să primească mai puțin timp în fața ecranelor.
Cât timp petrecut în fața ecranelor este prea mult pentru copii?
Potrivit recomandărilor AAP (Academia Americană de Pediatrie), emise în octombrie 2016, este recomandat să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor la un program (sau programe) de 1 oră pe zi, care să fie de înaltă calitate și educativ, pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Cu excepția apelurilor video, evită utilizarea ecranelor pentru copiii cu vârsta sub 18 luni. Dacă decizi să introduci media pentru copiii cu vârste între 18 și 24 de luni, alege programe de înaltă calitate și asigură-te că urmărești și participi la vizionare și jocuri împreună cu copilul în acest timp. Folosește reguli și restricții consistente pentru copiii mai mari. Mai multe despre acest subiect vei găsi în continuarea acestui articol.
Deoarece prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate fi dăunător pentru dezvoltarea copilului, este important să stabilești limite încă de la naștere. Deoarece acasă este locul unde multe probleme legate de timpul petrecut în fața ecranelor încep, mulți părinți se concentrează în primul rând aici. Din fericire, există metode dovedite pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor pentru copii.
De ce este important să reduci timpul petrecut în fața ecranelor pentru copii?
Timpul petrecut în fața ecranelor afectează cel mai mult copiii mici, așa că dacă ești proaspăt părinte, trebuie să știi că este important să limitezi acest timp încă de la început. Copiii cu vârsta sub 2 ani au nevoie de o combinație de interacțiune socială cu parinții lor și explorare practică pentru a-și dezvolta abilitățile cognitive, de limbaj, motorii și socio-emoționale.
Media digitală nu aduce beneficii copiilor mici – cu excepția cazului în care îngrijitorii traduc ceea ce învață copiii în viața reală (începând cu vârsta de 15 luni), reînvățând conceptele comune. Acest lucru îi ajută să învețe câteva lucruri, chiar dacă memoria și abilitățile lor de concentrare sunt încă în dezvoltare.
Prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate îngreuna dezvoltarea copilului
Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate cauza întârzieri în dezvoltarea copiilor mici, afectând domenii precum limbajul, dezvoltarea cognitivă și alte aspecte sociale și emoționale. Aceste întârzieri sunt confirmate de mai multe studii cu orientare către populație, care leagă în mod clar fiecare factor de interacțiunea scăzută dintre părinte și copil atunci când televizorul este pornit.
Dar care sunt simptomele prea mult timp petrecut în fața ecranelor? Impactul timpului petrecut în fața ecranelor depinde de momentul în care copilul este expus la acest mediu, timpul petrecut în vizionare și conținutul urmărit. În general, materialele pozitive și educaționale duc la comportament mai bun al copilului. Totuși, conținutul inadecvat poate duce la probleme comportamentale la copii și, în unele cazuri, la agresiune fizică mai târziu în viață.
De exemplu – sugarii și copiii mici cu probleme de auto-reglare și o temperament dificil sunt mai predispuși să consume mai multă media. Acești copii mici cu dezvoltare neîncheiată primesc adesea dispozitive mobile ca mecanisme de calmare, ceea ce de obicei nu îmbunătățește comportamentul pe termen lung.
Prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate afecta negativ somnul copilului
Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor sau chiar prezența unui televizor, calculator sau dispozitiv mobil în dormitor au fost asociate cu o reducere a duratei somnului în fiecare noapte. Acest lucru afectează în mod semnificativ sugarii, deoarece, atunci când sunt expuși la ecrane în apropierea orei de culcare, mulți părinți raportează că copiii lor dorm semnificativ mai puțin.
Cercetările indică faptul că lumina albastră emisă de ecrane poate suprima melatonina endogenă, un hormon care deschide „poarta somnului” și este responsabil pentru consolidarea altor funcții fiziologice pe timpul nopții. Jurnalul „Sleep Medicine Reviews” prin Science Direct confirmă, de asemenea, legătura dintre timpul petrecut în fața ecranelor și somnul întârziat sau scurtat, arătând că limitarea expunerii înainte de culcare este crucială.
Prea mult timp petrecut în fața ecranelor este asociat cu obezitatea infantilă
Știai că indicele de masă corporală (IMC) crește pentru fiecare oră în care preșcolarii utilizează media digitală? Creșterea este mică, dar se acumulează pe termen lung, și a fost recent demonstrată într-un studiu care a implicat copii de 2 ani. Această creștere este asociată cu timpul petrecut în fața ecranelor, în combinație cu obiceiurile alimentare și expunerea la reclamele legate de alimente.
Privitul la ecrane în timpul mesei reduce, de asemenea, atenția copiilor față de senzația de sațietate, determinându-i să mănânce mai mult. Acest efect duce adesea la creșterea în greutate pe măsură ce copiii cresc, crescând riscul de obezitate.
Ideea principală: Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor are un impact pozitiv asupra somnului și dezvoltării cognitive a copilului. În schimb, o creștere a timpului petrecut în fața ecranelor poate duce la probleme de comportament, abilități sociale încetinite și un risc mai mare de obezitate.
Sfaturi și obiceiuri pentru a ajuta la reducerea timpului petrecut de copilul tău în fața ecranelor
Atunci când vine vorba de stabilirea limitelor de timp petrecut în fața ecranelor, poate fi dificil să determini ce metode funcționează cel mai bine pentru copiii tăi. Poate că ai încercat deja câteva strategii, dar nu ai reușit să le menții sau nu știi de unde să începi. Dacă te întrebi cum să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor, suntem aici să te ajutăm.
Hai să vedem o listă de 12 sfaturi care ar trebui să facă mai ușor reducerea timpului petrecut în fața ecranelor:
-
Fii un exemplu și redu timpul petrecut în fața propriilor ecrane.
Copiii reflectă ceea ce văd mai mult decât ceea ce le spui să facă. Acest lucru înseamnă că dacă te văd privind seriale preferate încontinuu, vor lua indicii de la tine. În ciuda faptului că urmărirea serialelor săptămânale poate fi o modalitate de relaxare pentru tine, încearcă să nu le privești în prezența copiilor tăi, cel puțin așa poți da un exemplu bun pe care să-l urmeze. De asemenea, evită să ții televizorul pornit atunci când nimeni nu se uită la el sau să te scufunzi în telefon ore în șir, deoarece acest lucru poate întări obiceiuri proaste la copii. Încearcă să citești în schimb, pentru a-i încuraja pe copii să se implice în activități care îi ajută în dezvoltare. Nu uita – obiceiurile copiilor în privința timpului petrecut în fața ecranelor sunt puternic influențate de atitudinile părinților, ceea ce înseamnă că părinții trebuie să fie foarte atenți să nu dezvolte obiceiuri proaste greu de întrerupt pe viitor.
Ideea principală: Redu timpul petrecut de tine în fața televizorului și telefonului când copiii tăi sunt în preajmă.
-
Petrece timp jucându-te cu copiii tăi
Copiii adoră să se joace cu părinții lor, mai ales cei mici. Nu vor fi atât de interesați de timpul petrecut în fața ecranelor dacă tu ești acolo, pe podea, jucându-te cu jucăriile lor și învățându-i lucruri noi. Aceasta va necesita puțină creativitate și o doză de imaginație, precum și timp dedicat, dar vei fi bucuroasă când aceștia vor fi adolescenți și tot vor dori să te implice în activitățile lor.
Nu numai că 20 de minute de joacă condusă de copil cu cel puțin un părinte, îi satisface acestuia nevoia de atenție , dar îi permite să se simtă ca și cum ei ar conduce, fără ca lucrurile să fie prea riscante. Trebuie să faci ceea ce vrea copilul tău. Dacă asta înseamnă să alergi prin casă pretinzând că ești trenul din Thomas Locomotiva, atunci așa să faci. Recomand să faci acest lucru, 20 de minute pe zi, în fiecare zi – pentru că, mai ales dacă lucrezi, știu.. chiar și o jumătate de oră poate părea copleșitoare. Durata medie de atenție pentru majoritatea oamenilor este de 20 de minute. Vei fi surprins/ă cât de dornic este copilul tău să se joace singur dacă îți acorzi în fiecare zi timpul să fii alături de el, unu-la-unu.
Așa că, drag părinte – Nu te teme să folosești lucruri precum plastilina și nisip kinetic. Știu că curățenia poate fi foarte enervantă, dar senzațiile pe care copiii le experimentează atunci când se joacă cu mâinile pentru a crea lucruri sunt fascinante.
Sau puteți foarte bine, să mergeți în bucătărie să frământați ceva, să faceți o salată sau alte chestiuni absolut minunate pentru copii. Ceea ce sugerez este să te implici direct și să menții lucrurile în mișcare cu copiii tăi, în loc să-i lași să se uite la ecrane. Încurajează-i să meargă într-o plimbare cu tine sau provoacă-i la un joc de baschet în curtea sau cu rolele, cu bicicleta, în parc. Dacă sunt activi, vor fi implicați în ceea ce fac. Vor fi mai puțin predispuși să se plângă, iar amândoi veți beneficia timp de calitate petrecut împreuna, de conexiune si de activitate fizică.”
Ideea principală: Petrece 20 de minute pe zi jucându-te cu copilul tău, lăsându-l pe el să conducă joaca.
-
Încurajează activitățile care nu necesită timp petrecut în fața ecranului
Scopul aici este de a găsi modalități de a reduce timpul petrecut în fața ecranelor și de a menține această schimbare, dacă deja ai implementat reguli privind timpul petrecut pe dispozitive în casă. Mai mult decât a impune reguli, este important pentru succesul misiunii tale să oferi alternative la atracția mediilor digitale pentru copiii tăi. Gândește-te la jocuri de societate, cărți, proiecte de artă (care necesită să ieși afară și să aduni materiale), sporturi și multe altele. Nu există limite aici, dar este mai bine să lucrezi cu lucrurile pe care copiii tăi deja le apreciază sau pe care doresc să le învețe. Acest lucru ajută ca atunci când iei decizia de a limita timpul petrecut în fața ecranului în favoarea activităților mai benefice, să întâmpini mai puține reacții negative, având în vedere că există măcar un interes în direcția opusă. Explică-le copiilor de ce ai luat această decizie, acest lucru îi poate ajuta să se conformeze, poate chiar pe termen lung.
Partea a doua a acestui aspect este să aplici regulile privind timpul petrecut pe dispozitive în întreaga casă. Încearcă să implementezi ore în care toată lumea să se deconecteze de dispozitivele lor. Asta înseamnă fără televizor, fără jocuri video, computere, telefoane sau alte dispozitive digitale. Unii oameni fac acest lucru în timpul cinei sau cu o oră înainte sau după aceasta. Poți integra unele activități non-digitale în acest timp, pe care le puteți savura cu toții ca familie.
Rezumat: Oferă alternative precum jocuri de societate, cărți, proiecte de artă și sporturi. Încearcă să implementezi ore deconectate pentru întreaga familie în jurul orelor mesei.
4. Încurajează joaca independentă
Viața poate fi dificilă pentru un părinte, mai ales dacă ești un părinte singur. Indiferent de dinamica familiei tale, probabil că timpul petrecut în fața ecranelor este folosit atunci când ai nevoie de câteva minute pentru a rezolva ceva sau pur și simplu ai nevoie de puțin timp pentru a te recalibra. Dar dacă ar exista o modalitate de a realiza acest lucru fără a încuraja mai mult timp petrecut în fața ecranelor? Să știi că există, și se numește joaca independentă.
Este adevărat că poate fi nevoie de puțină practică, dar este complet posibil să îi încurajezi pe copii să se joace singuri, chiar și cei mai mici. La început, este posibil să existe puțină rezistență, dar dacă au activități interesante de desfășurat, majoritatea copiilor nu se vor supăra să se joace singuri pentru câteva minute. Poți introduce această practică treptat, mai ales dacă este o noutate în dinamica dintre tine și copilul tău.
Începe cu 10 minute la început și încurajează-i să facă asta când tu ești în aceeași cameră cu ei. Poți adăuga treptat mai mult timp, astfel încât să aibă timp să câștige încredere și să se simtă confortabil. Când începi acest proces, comunică cu copilul tău – nu te supăra dacă există rezistență. Asigură-i că totul este în regulă, informează-l cu blândețe despre ceea ce faci sau trebuie să faci și că veți petrece timp împreună mai târziu. Validarea sentimentelor lor este importantă. Asigură-te că îți ții promisiunea că vei juca cu ei mai târziu.
Unii părinți consideră benefic să încurajeze joaca independentă în fiecare zi la aceeași oră. Poți face asta înainte sau după somnul de după-amiază pentru cei mici, sau după micul dejun pentru copiii puțin mai mari. Înainte să îi lași să se joace independent, este util să le acorzi mai întâi atenția ta neîmpărțită, ceea ce le permite să primească sprijin emoțional optim!
Rezumat: Practică joaca independentă și asigură copilul că vei petrece timp cu el mai târziu.
-
Restricționează accesul la dispozitive, mai ales înainte de culcare
Creează un program și stabilește reguli legate de cât timp petrec copiii în fața ecranelor în fiecare zi și care este cel mai bun moment pentru toți. Acest lucru este mai eficient în cazul copiilor mai mari.
- Prima sugestie ar fi să creezi un program, astfel încât copilul să știe la ce să se aștepte. Nu -i (mai) da posibilitatea de a se distra oricând și oriunde (!!). Dacă se uită la un anumit desen animat, la aceeași oră în fiecare zi, va dezvolta o rutină. Apoi, oprește ecranul exact la timp, astfel încât să se obișnuiască și cu această rutină. În cazul în care întâmpini rezistență, încearcă să îl ajuți să facă trecerea la următoarea activitate. „Acum, hai să citim o carte.“ „Hai să vedem cine poate construi cel mai înalt turn din cuburi.“
- A 2-a sugestie ar fi să includeți reguli precum „fără dispozitive electronice înainte de ora 10 dimineața” (știți foarte bine de ce m-am gândit să va sugerez această regulă, nu-i așa?! 😜) și „limită totală zilnic de 2 ore -3 ore pentru ecrane„. Chiar dacă nu au voie să petreacă timp în fața ecranelor, ei trebuie să completeze lista lor de sarcini pentru ziua respectivă.
- Instalați aplicații pentru control parental „Screen Time” sau „Digital WellBeing” – pentru a putea controla timpul petrecut în fața ecranelor de către copii. Setați limite ( „X” minute / zi), iar când cele timpul se termină, telefoanele/tabletele, etc se închid automat. Dacă folosesc tot timpul într-o singură ședință, vă recomand să NU primească mai mult timp, în felul acesta li se oferă o șansă să își stabilească singuri limitele și să își împartă timpul în mod corespunzător (time-management)
- Este foarte important ca toți membrii familiei să fie de acord în privința utilizării tehnologiei. Ceea ce vă recomand este să vă implicați copiii să vă ajute la stabilirea regulilor, așteptărilor și sarcinilor care trebuie să fie îndeplinite înainte să poată folosi dispozitivele preferate. Astfel, fiecare membru al familiei poate adăuga contribuția sa în privința timpului total petrecut în fața ecranelor, sarcinilor pe care le pot îndeplini și , mai mult își asumă responsabilitatea pentru regulile din casă legate de utilizarea tehnologiei.
Rezumat: Creează un program pentru a restricționa accesul la dispozitive și lasă-ți copiii să te ajute să stabilești regulile.
6. Fii consecvent
Vreau să fiți foarte atenți la ceea ce vă spun acum: Copilul va înțelege că are o oră – timp de petrecut în fața ecranului pe zi și atât. Se va opune mai puțin decât dacă te răzgândești uneori. Dacă simte că te poate face să abandonezi regulile, ei bine…veți ajunge la a testa limitele, nu le va mai respecta și se va opune când încerci să le aplici.
Alte idei & sugestii pentru respectarea limitelor de timp petrecut în fața ecranelor în familie sunt: să închizi televizoarele și alte dispozitive atunci când nu sunt utilizate sau să găsești momente potrivite pentru a viziona televizorul pentru copii. Respectă regulile, dar arată-le că există în continuare timp pentru distracție și puțin timp petrecut în fața ecranului, dacă colaborează.
Dacă copiii tăi au între 3 și 5 ani, o oră (maxim!!) petrecut în fața ecranului pe zi este suficientă – găsiți ceva educativ și distractiv pe care să îl faceți împreună. Pentru copiii cu vârsta între 18 și 24 de luni, utilizarea ecranelor nu ar trebui încurajată (video-chatul/video-call-ul cu bunicii fiind o excepție).
Nu încuraja timpul petrecut în fața ecranelor cu o oră sau mai puțin înainte de culcare. De asemenea, asigură-te că dispozitivele nu rămân în camera copiilor înainte de culcare.
Televizoarele din dormitoare nu ar trebui să facă parte din rutina familiei tale dacă vrei să reduci în general timpul petrecut în fața ecranelor. Copiii nu ar trebui să aibă televizoare în dormitoare, la fel nici tu.
Rezumat: Fii consecvent, oprește dispozitivele când nu sunt folosite și limitează timpul petrecut în fața ecranelor cu o oră sau mai puțin înainte de culcare.
-
Nu transforma timpul petrecut în fața ecranelor într-o recompensă sau o pedeapsă
Punerea timpului petrecut în fața ecranelor pe un piedestal, până în punctul în care este asemănat cu o recompensă sau o pedeapsă, este un mod sigur de a-l face să pară chiar mai important, pentru copii. Evită să faci lucruri precum să le permiți copiilor să câștige mai mult timp în fața ecranului ca recompensă și, în schimb, respectă limitele stabilite anterior. Dacă este necesar, folosește alte tipuri de recompense, care nu implică timp petrecut în fața ecranelor. Acest lucru îți va permite să îi feliciți pe copii pentru comportamentul bun sau alte acțiuni demne de laudă.
La fel cum copiii au nevoie să fie încurajați să învețe importanța echilibrului, la fel trebuie să realizeze și părinții că există alte modalități de a-i calma pe copii decât utilizarea tehnologiei. Evident, tehnologia poate fi utilă când te afli la un aeroport, în avion sau la cabinetul medicului, când ai nevoie să îi calmezi rapid pe copii. Folosirea regulată a acestei tehnici îi va face pe copii să se obișnuiască cu ea și, posibil, doar cu ea ca mecanism de calmare, ceea ce poate face dificil să stabilești limite în viitor.
Utilizarea timpului petrecut în fața ecranelor ca un mecanism obișnuit de calmare poate, de asemenea, să întârzie învățarea copiilor de a-și regla propriile emoții și comportamente. Vorbește cu medicul (sau..cu mine 😁) care te poate ajuta să găsești o strategie care să funcționeze pentru tine și familia ta.
Rezumat: Evită să recompensezi copiii cu timp petrecut în fața ecranelor, va face ca acesta să pară chiar mai important.
-
Invită mai des prietenii copilului tău acasă
Ce modalitate mai bună de a reduce timpul petrecut în fața ecranelor decât să îi inviți acasă pe acei prieteni cu care copiii tăi simt nevoia să fie mereu conectați? Aceasta funcționează și în sens invers, dar în acest caz va trebui să fii de acord cu alți părinți în privința timpului petrecut în fața ecranelor. Invitarea prietenilor acasă crește șansele ca aceștia să se implice în jocuri interactive și fizice, poate chiar să iasă afară să se bucure de soare, dacă vremea este frumoasă. Petrecerea timpului cu prietenii în afara școlii le permite să își dezvolte legături mai strânse și să socializeze pe un alt nivel.
În funcție de vârsta lor, poți organiza pentru ei activități în care ecranele să nu fie implicate.
Rezumat: Invită mai des prietenii copilului tău acasă.
-
Acordă importanță meselor în familie și a călătoriilor cu mașina si petreceți timp de calitate
Masa în familie este o metodă dovedită de a întări legăturile dintre membrii familiei. Copiii care mănâncă în mod regulat cu familia lor sunt mai predispuși să se implice în discuții în familie și să comunice în general, decât cei care nu o fac. De asemenea, vă ajută să păstrați televizorul oprit în timpul meselor, deși..cunosc mulți părinți – din ce în ce mai mulți.. care NU fac asta ( din contra chiar!)
Familiile care mănâncă împreună sunt mai predispuse să adopte un stil de viață sănătos decât cele care nu o fac. Dacă faci mesele în familie o prioritate și programezi timp pentru mesele în familie de cel puțin două sau trei ori pe săptămână, vei observa cu adevărat îmbunătățiri în interacțiunile familiale și poți încuraja chiar o sănătate mai bună prin obiceiuri alimentare mai nutritive.
Călătoriile cu mașina sunt următoarea, cea mai bună opțiune, deoarece acesta este un moment comun în care ar trebui să valorizăm oportunitățile de comunicare și apropiere. Dacă vrei să încurajezi mai multe conversații în timpul meselor, ia în considerare să scoți televizorul din zona de luat masa sau pur și simplu să îl oprești atunci când toată lumea se așează să mănânce.
Rezumat: Folosește mesele în familie și călătoriile cu mașina ca timp de apropiere, timp de conectare unul cu altul și oprește toate ecranele.
-
Vorbește cu copiii despre pericolele timpului petrecut în fața ecranelor
Dacă nu vorbești cu copiii despre problemele care pot apărea din cauza timpului petrecut excesiv în fața ecranelor, există șanse mari să nu știe cum să gestioneze acest aspect singuri.
E adevărat, cei mici nu vor înțelege mare lucru, dar poți începe să îi educi și să îi încurajezi încă de la vârste fragede să facă și alte activități în afara de a stă la televizor sau la alte tipuri de ecrane.
Odată ce copiii înțeleg beneficiile limitării timpului petrecut în fața ecranelor, vor fi mai predispuși să colaboreze cu ține decât copiii care cred că nu îi lași să se uite la TV, de pildă – doar că să îi „pedepsești”. Le poți explica copiilor în termeni pe care îi pot înțelege, de exemplu despre filmele care nu sunt potrivite pentru vârsta lor, despre jocurile video violente și cum imaginile nepotrivite pot afecta negativ sau pot fi periculoase pentru copii.
Spune-le despre realitatea bullying-ului sau hărțuirii (sau a altor tipuri de infracțiuni) în mediul on line și cum puteți lucra împreună, ca o echipă pentru a evita ca ei să fie expuși la aceste riscuri.
Rezumat: Vorbește cu copiii despre pericolele timpului petrecut în fața ecranelor și vor fi mai predispuși să colaboreze cu tine.
-
Cere copilului tău să explice de ce vrea să folosească un dispozitiv, înainte de a-l utiliza
Solicitând copilului tău să îți spună de ce dorește să folosească un anumit dispozitiv atunci când cere să îl utilizeze, îl poate ajuta să se gândească mai mult. Poate că doresc să folosească dispozitivul doar pentru că se plictisesc sau din obișnuință, sau poate există un motiv mai creativ în spatele cererii lor, cum ar fi dorința de a face un film sau a juca un joc video activ.
Majoritatea părinților ar fi mai dispuși să accepte cererea copiilor lor pentru timp în fața ecranului dacă motivul nu este doar plictiseala. Dacă întrebi de ce, poți redirecționa interesul lor către altceva distractiv de făcut. Poți chiar extinde această conversație pentru a vorbi despre de ce oamenii sunt atrași de utilizarea ecranelor și ce le place la asta.
Ascultând răspunsurile lor, vei afla mai multe despre interesele lor, iar ei vor aprecia acest lucru. Acest lucru va deschide și oportunitatea pentru ca ei să fie mai încrezători să vorbească cu tine, mai târziu despre alte lucruri legate de mediul digital cu care pot fi nesiguri sau se pot simți incomod.
Rezumat: Încearcă să înțelegi de ce copilul tău dorește să folosească un dispozitiv , înainte de a-l utiliza. Astfel, vor fi mai atenți la timpul petrecut în fața ecranelor.
-
Alegeți cu atenție momentul introducerii tehnologiei
Copiii tăi vor învăța să gestioneze tehnologia pe măsură ce vor crește. În ceea ce privește copiii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 (chiar 36) de luni, cel mai important lucru este să evitați utilizarea de tehnologie.
După aceasta vârsta, dacă este necesar, urmărește foarte bine timpul alocat, alege programe care îi vor îmbogăți abilitățile, pe care le poți integra în interacțiunile lor zilnice. Pentru copiii mai mici, regula generală este să eviți programele cu ritm rapid, aplicațiile cu conținut care distrag atenția și orice conținut violent.
Rezumat: Introducerea tehnologiei trebuie făcută cu atenție, adaptată vârstei copilului și alegând programe și conținut potrivit.
Nu cedați în fața fricii
În tot acest management al timpului petrecut la ecrane, pentru copii, mare atenție (!!), nu are ce caută sentimentul de „milă” . Dacă îi vei îngădui copilului tău să încalce limita – pentru că pare că viața lui/ei se „destramă” din cauza restricțiilor privind timpul petrecut în fața ecranelor,ei bine.. întregul vostru plan va eșua.
Odată ce copiii văd că există incertitudini în hotărârea voastră, se vor împotrivi ( ar fi chiar nefiresc, să nu o facă! 😁), nu vor mai respecta limitele. Așa că este important să fiți fermi și hotărâți în poziția voastră, încă de la început.
Iată câteva lucruri pe care le puteți aștepta după ce faceți anunțul cu privire la ajustările privind timpul petrecut în fața ecranelor:
- Este posibil să vă simțiți cel mai groaznic și mai puțîn înțelegător părinte de pe planetă. Cum îndrăzniți să faceți asta? Cum vor mai discuta ei, cu prietenii lor? Cum se vor mai „relaxa” ei? Argumentul opus este că acum se pot concentra pe lucrurile din viață care sunt mai importante și chiar pot iniția discuțîi despre evenimentele curente, din viață de zi cu zi
- Urmăriți cum se schimbă comportamentul copilului – Așa cum se întâmplă cu orice lucru care trebuie încercat și testat, urmăriți progresul. Televizorul și jocurile video au un impact semnificativ asupra comportamentului copilului tău, așa că așteptați să observați o schimbare în timp ce săptămânile și lunile trec. Probabil, dacă ați lăsat că dependență de ecrane să se fi instalat- probabil ați observat deja, că copilul este mai iritabil, mai neîndurător și chiar agresiv și egoist atunci când exagerează cu timpul pe care îl petrece la ecrane. Dacă ați ajuns să remarcați deja acest tipar de schimbare comportamentală – este bine să știți că, copilul vostru se află deja într-o dependență de ecrane. S-a întâmplat asta pentru că deja ați permia copiilor să-și facă propriile reguli când vine vorba de timpul petrecut în fața ecranelor. Ce aveți de făcut? ei bine – stabiliți reguli și țineți-vă de ele pentru a vedea rezultate pozitive pentru familia voastră. Continuați să monitorizați schimbările în comportament, în timp, pentru a vă asigura că lucrurile se schimbă.
- Dacă ați încercat totul și nimic nu funcționează și luați în considerare o mișcare drastică precum întreruperea abonamentului la televiziunea prin cablu/satelit sau renunțarea la televizor, faceți-o. Aceasta fiind adesea o mișcare bruscă, va fi nevoie de puțină ajustare (și de explicat mai bine copiilor mai mari), dar este o modalitate rapidă și absolută de a face față excesului de timp petrecut în fața ecranelor. Timpul petrecut în familie și interacțiunile voastre vor fi foarte diferite după aceasta (cu siguranță mai interactive), iar copiii voștri vă vor mulțumi mai târziu.
În cazul în care nimic altceva nu funcționează…
- Vă aștept la webinarul Dependența de ecrane: Cum să gestionați problema – te poți înscrie aici: https://www.learn2b.ro/
SAU..
- Puteți să mă contactați pentru a discuta despre problema voastră – puteți PROGRAMA O ȘEDINȚĂ GRATUITĂ * Discuție inițială (30 min) pentru a puncta și aprofunda analiză pașilor de urmat, cu identificarea soluțiilor practice