Metafore terapeutice: viata ca o cafea buna, indiferent de ceasca

Un grup de oameni de succes, aflati la apogeul carierei lor, toţi având joburi si poziţii de vis, masini si case, au făcut o vizita unui fost profesor din facultate. Discuţia a alunecat treptat spre cat de stresanta si obositoare e viata zi de zi.

Profesorul i-a intrebat daca vor sa bea o cafea buna si s-a intors din bucătărie cu un vas mare, plin cu cafea si o mulţime de cesti. Unele erau din porţelan fin, altele din sticla, plastic, unele arătând normal, altele foarte delicate si scumpe, unele cu inserţii aurite, altele cu toarta ciobita, apoi i-a rugat pe fiecare sa se servească.

Când toţi aveau cate o ceasca de cafea in mana, profesorul le-a zis :

” Daca aţi observat, fiecare dintre voi a pus cafea in cate o ceasca scumpa si fina lăsând cestile simple si ieftine goale pe masa. E normal sa vreţi ceea ce e mai bun in viata, dar tocmai asta e sursa problemelor si a stresului pe care il aveţi zi de zi.

Nu contează ce ceasca ai ales, cafeaua are acelasi gust. Ceasca nu adăuga nici o calitate cafelei! In cele mai multe cazuri, o face doar sa fie mai scumpa, dar in alte cazuri nu putem vedea ce esteinăuntru. Ceea ce aţi vrut voi, de fapt, a fost cafeaua, nu ceasca. Totusi, inconstient aţi ales cele mai scumpe si bune cesti. Si apoi aţi inceput sa va uitaţi la ceasca celuilalt, gândindu-va ca e mai frumoasa decât a voastră.

Viata e ca o cafea buna : jobul, banii, cariera, masina, casa, hainele, poziţia in societate sunt cestile. Ele doar ne ajuta sa ne trăim viata, dar nu sunt VIATA! Hainele pe care le avem, poziţia in societate si banii nu inseamnă viata, nu definesc ceea ce inseamnă viata. Din contra, majoritatea oamenilor care au mult sunt invidiosi pe alţii care au mai mult si nu reusesc sa se bucure de ceea ce au…

Câteodată, concentrându-ne doar pe ceasca, uitam sa savuram cafeaua.Savuraţi cafeaua, nu cestile! Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiţi oameni stiu sa se bucure cat mai mult de ceea ce au, acolo unde au, in momentul prezent. Ei fac viata sa fie frumoasa.