fbpx

Learn2b – program de dezvoltare personală pentru copii

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Learn2b – program de dezvoltare personală pentru copii

Last updated on

Learn2b – program de dezvoltare personală

 

PROGRAME PENTRU DEZVOLTAREA PERSONALA A COPILULUI

Misiunea principală și valorile fundamentale ale “Learn2B”, s-au tradus într-un program educațional nonformal de dezvoltare personală a copilului. Am dorit să inițiem un program educațional de tip nonformal unde creativitatea este stimulată și încurajată iar copiii iubeasc să învețe. Am dorit să creăm un mediu sigur, cald și afectiv în care accentul să cadă pe interacțiunea dintre copii, pe de o parte și pe interacțiunea trainer (adult) –copii, pe de altă parte.

Am dorit să creăm un tip de program educațional nonformal pe care să ne dorim să îl fi avut “pe vremea noastră” și pe care visam să îl putem oferi copiilor noștri; un loc în care copii să simtă că nu poate exista un alt mediu mai potrivit pentru a învață și a se dezvolta.

Am dorit să renunțăm la acele practici educaționale pe care le-am considerat inutile și să punem accentul pe acele metode și inovații despre care credeam că vor avea cel mai mare impact. Dorim să ne inspirăm din cele mai bune surse, ale trecutului cât și ale prezentului, recombinându-le cu noi inflențe și tehnici de ultimă oră, precum și cu câteva inovații proprii pentru a crea ceva “ce nu există încă în România”.

Mai mult, vrem să ne simțim bine făcând acest lucru. Intenția noastră nu este aceea de a încuraja  învățarea mecanică la copii, ci dorim o atmosfera flexibilă, în care copilul să-și dezvolte curiozitatea, să experimenteze și să construiască o  imagine atât de sine cât și a mediului în care se regăsește, înalt pozitivă.

Studiul și implicarea la nivel formal, structurat și impus de timpuriu copiilor, nu le oferă neapărat o gândire flexibilă  și creativă la contactul cu o lume în continuă schimbare și nici nu le furnizează un bagaj suficient de informație pentru o adaptare viitoare la nivel maximal.  Este necesar în această situație să acționăm activ în educarea copiilor în ceea ce privește interesul pentru celălalt , dar și să le acordăm sprijinul necesar în dezvoltarea unei atitudini pozitive de sine, pentru o dezvoltare armonioasă ca adulți care la rândul lor vor deveni părinți.

Venim cu o abordare flexibilă în întâmpinarea necesitatior individuale ale copiilor în vederea dezvoltării aptitudinilor, înțelegerea nevoilor reale, rezolvarea problemelor socio-emoționale.

Copiii participanți formează grupuri noi de interacțiune, acest lucru încurajându-i să participe la noi jocuri de rol inter-sociale și inter-personale și în același timp să experimenteze situații inedite într-o manieră proprie.

Materialele și metodele folosite pentru aceste activități oferă copiilor șansa unor interacțiuni individuale, dar și de grup, conducându-i spre cunoașterea de sine, spre dezvoltarea personală, exprimarea gândurilor și a sentimentelor, spre gestionarea pozitivă și firească a relațiilor cu ceilalți membrii. Trainerii “Learn2B”, observă gradul de implicare al fiecărui copil în activitățile propuse și modalitatea de interacțiune cu materialele și metodele de lucru. În funcție de aceste observații, se sugerează și sunt puse în aplicare noi metode de lucru. Rolul părinților este acela de implicare și susținere a copilului în demersul nostru, în cadrul intimității familiale.

Programul nostru încurajează copilul să-și folosească aptitudinile pentru a investiga, cerceta și stăpâni detalii și elemente noi în situații noi, sunt ajutați să se exprime în ritm propriu, sunt încurajați să-și dezvolte spiritul de echipă în activități inedite. Copiilor le sunt prezentate relații de cauzalitate, de soluționare a problemelor, metode de experimentare și  creativitate.

 “Learn2B” este bazat pe credința că aptitudinile de învățare și creativitatea se pot dezvolta doar dacă sunt corelate cu un mediu echilibrat din toate punctele de vedere. Dinamica socială a acestui program se bazează pe interacțiunea totală traineri-copii; aceștia învățând și dezvoltându-se laolaltă într-un mediu în care copilul ca și individ este valorizat la maxim. Încurajăm susținerea dezvoltării intelectuale, colaborarea, empatia și autenticitatea și considerăm că aceste calități sunt cel puțin la fel de importante ca aportul de cunoștințe obținut pe căile tradiționale ale formării școlare.

Ne dorim că atât curriculum cât și mediul și metodele de lucru să stimuleze curiozitatea copiilor în cadrul programului. Toate sesiunile de formare sunt organizate dinamic și îi invită pe copii la explorare activă, dezvoltarea exprimării, colaborării în cadrul grupului, comunicare nelimitată și joc activ. Încurajăm de asemenea copiii să transforme mediul în care activează. Introducem copiii și într-o gamă variată de discipline artistice cum ar fi artele vizuale, muzică, mișcare și teatru, toate acestea fiind modalități excelente de a dezvolta exprimarea și explorarea utilizând metode ale psihoterapiei expresive.

Este subliniat mai ales procesul creației și nu atât produsul static final, plecând de la premisa că dezvoltarea gândirii imaginative și formele de expresie creativă au proprietăți fundamentale de dezvoltare a personalității copilului. În cadrul fiecărei sesiuni de formare sunt prezentate creațiile copiilor, aruncând astfel lumina asupra procesului de învățare și dezvoltare, demonstrând astfel încă o dată, capacitatea înnăscută a copilului de a crea și de a-și dezvolta ideile.

Abordarea noastră urmărește îndeaproape teoria constructivistă conform căreia copilul învață cel mai eficient dacă este lăsat să își “construiască” fondul de cunoștințe într-un mediu care să îi stimuleze dezvoltarea intelectuală. În egală măsură punem în practică :

  • O abordare echilibrată a tuturor celor 8 dimensiuni ale inteligenței multiple
  • Dezvoltarea gândirii laterale și convergente conform celor mai noi teorii privind procesele cognitive și creativitatea prin implicare activă și experiență directă
  • Definirea și cristalizarea tuturor vectorilor privind dezvoltarea personală

 

Pe măsură ce copiii își dezvoltă aptitudinile și își lărgesc paleta de cunoștințe, introducem noi provocări menite să dezvolte intelectul copilului, asigurând astfel copiilor fundamentul necesar dezvoltării multilaterale. Metode de “predare” –  “învățare” – interacțiune bazate pe un constant feedback sunt extrem de utile, având avantajul de a dezvolta copilul și de a-l ajuta să învețe eficient și constant. Poate chiar mai important, în accepțiunea noastră, este faptul că aceste practici trezesc în copii o adevărată pasiune pentru învățare, care, credem noi, va dura întreaga lor viață.

Suntem deciși să sprijinim fiecare copil în parte pentru că suntem convinși că putem găsi acel stil de auto-învățare și înțelegere potrivit fiecărui elev în parte. Ajutăm copiii să se gândească la fiecare experiență personală în parte, precum și la cele de grup pentru a deveni astfel conștienți de propria persoană, precum și de rolul lor în societate, toate acestea ajutându-i să se integreze în mediul înconjurător plini de încredere. Programul nostru dezvoltă copiii, elevi stabili, deschiși la tot ce este nou, care caută constant noi puncte de vedere pentru a își largi orizonturile. Considerăm că le oferim copiilor înscriși în program cunoștințele, aptitudinile și calitățile creatoare de care vor avea nevoie pentru a fi pregătiți să înfrunte provocările secolului 21 și să devină mai apoi indivizi puternici și dotați cu gândire pozitivă.

 “Learn2B”, este implementat din 2007 în instituții de învățământ, de stat și private, la activitățile noastre participând copii cu vârste cuprinse între 2 – 16 ani. Am fost uimiți de complexitatea proiectului și de cât de mult s-a dezvoltat într-o perioadă redusă de timp. Participând la un proiect de o asemenea amploare am realizat că mai întâi trebuie să ascultăm părerile celor din afară, corelându-le apoi cu cele ale experților direct implicați, adaptand astfel o serie de activități, reorganizandu-le, înlocuindu-le, creând noi metode de interacțiune. Credem cu tărie în unicitatea personalității copiilor, astfel încât fără o adaptare permanentă și o ascultare activă și adaptare a abordării ar fi imposibilă relaționarea și interacțiunea reală copil-trainer în cadrul programului.

Mai mult decât atât, noi, cei de la “Learn2B”, credem cu tărie că este la fel de importantă includerea și integrarea părinților în tot acest demers, astfel încât să existe un sprijin și îndrumare permanentă în interesul copilului și totodată să dăm posibilitatea părintelui  de a fi cât mai aproape de noi. Pentru asta propunem :

  • rapoarte de progres
  • portofoliu cuprinzând lucrările și fișele de lucru realizate
  • album de imagini inedite surprinse în timpul desfășurării activităților
  • follow-up săptămânal privind activitățile desfășurate, modul în care a decurs sesiunea precum și o selecție de imagini realizate în cadrul sesiunii
  • newsletter-uri săptămânale de interes general privind dezvoltarea personală a copilului, activități, metode și jocuri concrete specifice programului care pot fi adaptate în vederea lucrului acasă
  • “lecție deschisă” activ-participativă în cadrul sesiunilor finalizatoare din cadrul fiecărui modul
  • invitarea părinților la traininguri, ateliere, workshopuri, etc la prețuri preferențiale

Credem cu tărie faptul că implicarea familiei ajută la dezvoltarea acestui proces, învățând lucruri noi despre propriul copil cât și despre alții, dându-le posibilitatea de a se implica activ în cadrul programului.

Considerăm că dezvoltarea unei relații strânse între părinte și copil de la o vârstă fragedă îl ajută pe acesta din urmă să pătrundă treptat într-un nou mediu care să ii permită să învețe pașii de bază ai creării de noi relații afective, de relații intersociale pozitive. Această abordare permite copiilor de vârste fragede să ia un prim contact cu mediul scolastic într-un cadru sigur și comfortabil, având astfel o fundație solidă pe care să își clădească viitorul academic.
Programul nostru nu se adresează oricui și nu avem nici o problema să admitem acest lucru. Dacă însă considerați că modul nostru de a aborda într-o lumină nouă dezvoltarea personală a copilului este în asentimentul dumneavoastră, dacă doriți real să vă implicați, dacă doriți să oferiți copilului dvs. și o “altă formă de abordare a educației”,  nu ezitați să ne contactați. Dacă doriți să faceți parte din acest program vă invităm să vă alăturați nouă.

“Learn2b”   este primul program extracurricular educativ nonformal de dezvoltare personală  a copilului cu vârstă cuprinsă  între 2 – 10 ani, ce pune în practică îmbinarea pedagogiei formale, ideile pedagogiilor alternative, concepte psihologice moderne și metode psihoterapeutice, promovând conceptul de dezvoltare holistă a copilului, cu scopul de a acoperi o paleta mult mai largă a intelectului uman, având în vedere nu doar competențele academice, ci și capacitățile, deprinderile, atitudinile ce țin de dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă și  psiho-motrică.

Ședințele  de dezvoltare personală deși au un caracter mai puțin formal au un rezultat formativ, sesiunile de formare sunt flexibile și vin în întâmpinarea diferitelor interese, particular pentru fiecare copil  în parte, fiind caracterizate prin:

  • învățare activă cu o abordare largă pe domenii preferențiale;
  • oferă oportunități pentru valorificarea experiențelor de viață, prin cadrul mai flexibil și prin diversificarea mediilor de învățare cotidiene;
  • învățare individualizată centrată pe practică și experimentare;
  • flexibilă, democrată, centrată exclusiv pe cel care învață;
  • dezvoltă competențe funcționale: capacități organizatorice, capacități de autogestiune, management-ul timpului, gândire critică, luarea deciziilor, prelucrarea și utilizarea contextuală a unor informații, capacitatea de a identifica și de a rezolva probleme

OBIECTIVE PRINCIPALE:

  • Dezvoltarea capacității de autocunoaștere, cunoaștere și comunicare asertivă;
  • Formarea capacității de ,,afirmare de sine”;
  • Conștientizarea valorii relațiilor interpersonale și gestionarea adecvată a acestora;
  • Formarea deprinderii de a lucra în echipa, de a aprecia performanțele individuale dar și pe ale partenerilor din grupul de integrare;
  • Educarea trăsăturilor pozitive de voință și de caracter și formarea unei atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți;
  • Dezvoltarea creativității, a expresivității, a spontaneității copilului dar și a capacității de exprimare a gândurilor și sentimentelor;
  • Cunoașterea drepturilor dar și a responsabilităților precum și a importanței respectării acestora;
  • Încurajarea exprimării propriilor dorințe și aspirații, formarea unei atitudini pro-explorare, investigare și cercetare;
  • Activarea și valorizarea tipurilor de inteligență individuale specifice prin activități interdisciplinare și metode diferențiate
  • Formarea unei atitudini creative, pro explorare, investigare și cercetare

 “Learn2b” propune metode personalizate de exersare și dezvoltare a tuturor tipurilor de inteligență astfel încât toți participanții, indiferent de nivelul de abilitate de care dispune,  să poată învață foarte eficient mecanisme de auto-stimulare intelectuală, de-a lungul ședințelor propuse, toate având un feedback imediat. Activitățile din cadrul acestui program oferă oportunități de exercizare și dezvoltare a unor abilități de gândire de ordin superior esențiale în rezolvarea problemelor, a jocurilor de gândire critică, de inteligență logico matematică, jocuri de strategie, jocuri  care solicită percepția, memoria vizuală, atenția distributivă și concentrarea asupra imaginilor, etc.

În egală măsură, prin intermediul jocurilor se exersează și se dezvoltă o gama largă de abilități: strategii de rezolvare a problemelor, modele de luare a deciziilor, planificare, procese de investigare, managementul informațiilor și datelor, gândirea logică și matematică, abilități de comunicare și multe altele, iar  prin transferul interdisciplinar, participanții își dezvoltă capacități de a identifica legături între diferite domenii ale gândirii, prin stimularea imaginației, creativității, memoriei, schemelor logice de gândire, stimularea inteligenței, acest lucru facilitandu-le transferul cunoștințelor și aplicarea lor în toate planurile de dezvoltare.

Toate jocurile propuse sunt premiate la concursurile internaționale de către organizații prestigioase precum  MENSA (o organizație internațională non-profit a oamenilor cu un IQ mult peste medie, membrii ei clasându-se printre primii 2% la testele de inteligență folosite de organizație. Este compusă din grupuri naționale aflate sub autoritatea formală a MENSA Mind Games și Internațional Gamers Award.).

Jocul de gândire este transformat într-un instrument puternic de educare ce dezvoltă competențe funcționale: capacități organizatorice, capacități de autogestiune, management-ul timpului, gândire critică, luarea deciziilor, prelucrarea și utilizarea contextuală a unor informații, capacitatea de a identifica și de a rezolva probleme, putere de concentrare etc., îmbunătățind performanțele școlare și asigurând progresul constant al participanților.

 

STRUCTURA PROGRAMULUI

Programul este structurat pe  cicluri de învățare (preșcolar, primar, gimnazial), fiecare cu o durata de 3 (trei) ani școlari,  frecvența desfășurării sesiunilor este de 1 (una) sesiune/ săptămâna, durata fiecăreia fiind între 30 – 50 minute fiecare sesiune de lucru, în concordanță cu vârstă copiilor participanți.

Programele “Learn2b” cuprind peste 500 de activități centrate pe dezvoltarea personală a copilului și pe activizarea celor 8 tipuri de inteligență individuale specifice.

Activitățile “Learn2b” sunt planificate în concordanță cu structura anului școlar, țînând cont de caracteristicile bio-psiho-fiziologice ale elevului și complementarizeaza cu succes curriculumul școlar.

Pentru grupele mici de copii (2-3 ani) “Learn2b” ține în permanentă cont de etapele de dezvoltare bio-fizică  și psihologică a copilului, de curriculum formal și de programa instituției de învățământ.  Astfel se pune accentul și pe educarea limbajului (exprimare orală, aspect fonetic, aspect lexical,  aspect sintactic, expresivitatea exprimării), activități de tip matematic (concepte, poziții spațiale,  comparare și apreciere globală, numere naturale, forme geometrice), educație pentru societate  (identitatea moral – civică, relații și norme socio – umane, relațiile copil – mediu înconjurător),  activități artistico-plastice (punctul, linia, pată de culoare, formă – că elemente de limbaj plastic și  expresie artistică, tehnici de modelaj), educație muzicală (cântare vocală, elemente melodice,  elemente de ritm, interpretarea expresivă), activități motrice (deprinderi de coordonare psiho – motrica ).

Se urmărește în permanentă complementaritatea obiectivelor programului “Learn2b” cu cel al curriculumului formal în ceea ce privește autonomia și deprinderile copilului mic, comportamentul verbal, comportamentul socio-afectiv, comportamentul motor, comportamentul cognitiv.

Conceptul “Learn2b” integrează în activitățile sale fișe individuale de lucru; carduri tematice; activități de energizare și activități de ice-breaking, jocuri de intercunoaștere, jocuri de tablă cu reguli impuse/inventate; jocuri și exerciții pentru stimularea tipurilor de inteligență individuale specifice, exerciții de artă dramatică, jocuri de rol, marionete, finger puppets, hand puppets, măști, costume tematice; etc.

ECHIPA de program este formată din:

  • psihologi și psihoterapeuți
  • psihopedagogi și psihosociologi – specialiști în consilierea educațională;
  • cadre didactice pentru învățământ preșcolar și primar;
  • profesori de artă dramatică;
  • profesori de arte plastice;
  • tineri formatori, care dispun de abilități și competențe specifice, pregătiți în cadrul sesiunilor de formare pentru a aplică metodele, tehnicile și principiile, jocurile și materialele didactice “Learn2b” pentru a susține activitățile programului în concordanță cu scopurile și obiectivele propuse în vederea realizării DEZVOLTĂRII PERSONALE a copilului cu vârstă cuprinsă între 2 – 10 ani.

Programele „Learn2b” sunt programe cu licență. 

Predarea programelor se poate face numai prin încheierea unui acord de licențiere 

a drepturilor de autor asupra programelor.

Pentru mai multe relații, va rugăm să ne contactați la :

office@learn2b.ro

 

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>