Learn2b la “Scoala Altfel”

In saptamana ‘Scoala Altfel’ Learn2b a mers…la scoala! 

Ne-am pregatit ghiozdanelele cu materiale pentru activitati care mai de care mai ‘altfel’ si am facut ce stim noi mai bine si ce ne place cel mai mult-  am ales activitati si jocuri care sa ajute copiii sa iasa din atmosfera scolastica formala, uneori rigida si…am creat spatiu pentru mai multa creativitate, expresivitate, exprimare, deci…pentru o “altfel de invatare.”

Bancile au fost puse pe margine, scaunele asezate in cerc, pentru ca noi toti sa ne putem privi si interactiona liber. Regulile au fost stabilite si activitatile au inceput….

Am propus sarcini de echipa pentru ca ei sa exerseze colaborarea, am incurajat exprimarea libera pentru a le permite sa fie originali; pentru noi fiecare idee e buna, fiecare idee poate fi folosita, iar greselile sunt nepretuite procesului de invatare. Din pacate, chiar si la intrebarile cu mai multe raspunsuri posibile am observat la copii teama “de a nu gresi” sau dificultatea de a gandi liber, o usoara timiditate: “Eu nu stiu. Eu nu pot.”

Pentru astfel de situatii, in care creativitatea este necesara, le-am explicat ca…

“Nu exista raspunsuri gresite.”

“Ideile exprima adesea originalitate si puncte de vedere”

“Este important pentru noi insine, intai de toate, sa gandim inafara limitelor ( “thinking out of the box”) ”

“Echipa ( lucrul in echipa) este la fel de importanta ca individualitatea, cateodata ne ajuta sa ne valorizam si sa ne valorificam potentialul?”

La finalul activitatilor, fiecare grup a fost aplaudat de restul colegilor, iar munca lor apreciata de trainerii Learn2b. Aprecierea, demonstrata prin aplauze din partea colegilor si cuvintele pozitive pentru munca lor, este o modalitate sanatoasa de a incuraja dezvoltarea unei o gandiri creative la copii, gandire care le va fi atat de utila in gasirea de solutii, gestionarea si rezolvarea de probleme cand vor fi adulti.

Chiar si obiceiurile psihologice sanatoase au baza in copilarie: a-si pune intrebari, a gandi creativ, a colabora cu alti oameni in vederea rezolvarii unei sarcini comune, a asculta si a intelege alte puncte de vedere decat cel propriu.

Sunt lucruri aparent simple, dar pe care, daca nu le cunoastem si nu le exersam nu le putem dezvolta la noi si la copiii nostri.

Si ce s-ar schimba oare in viata fiecaruia dintre noi daca ne-am permite sa fim mai liberi in exprimare, sa nu ne judecam atat de aspru cand gresim si sa ne dam mereu o noua sansa, sa eliminam judecatile de valoare, sa avem in vedere faptul ca fiecare idee poate folosi la ceva, si din fiecare greseala putem trage niste concluzii?

Am fost placut impresionati la final, cand, la partea de feedback, atunci cand fiecare copil a fost intrebat care activitate i-a placut cel mai mult si ce a invatat pe parcursul sesiunii Learn2b, am primit raspunsuri de felul: “am invatat sa ne jucam frumos impreuna, fara sa ne certam”, “sa lucram in grup”, “sa avem incredere in lider cand trebuie sa ne conduca”, “sa fim creativi”, “sa ne descoperim resursele si potentialul creativ”, “sa fim atenti si asertivi cu ceilalti”, “atunci cand lucram mai multi e mai usor”, “unde-s multi puterea creste”.

Acestea sunt raspunsuri care ne bucura si ne fac sa fim mandri ca ne-am ales aceasta meserie si ca putem contribui in mod pozitiv si cu rezultate concrete la dezvoltarea personalitatii copiilor.

 

Ne-am luat ramas bun de la acesti copii frumosi, dar si de la domnele invatatoare, cu intentia de a ne revedea cu alta ocazie, poate in ‘Saptamana Altfel’ ce va avea loc si in anul urmator in scoli, sau poate, cu unii dintre ei, care se vor inscrie in Clubul Learn2b pentru copii, pentru a participa la grupuri de dezvoltare personala organizate la sediul nostru.

Dorim sa mentionam ca toate activitatile propuse de noi, jocuri si exercitii pentru copii au drept obiective dezvoltarea unor abilitati, deprinderi si atitudini. Pe unele le numim jocuri pentru ca receptivitatea copiilor la cuvantul ‘joc’ este mai mare decat la ‘activitate’/’exercitiu’. Copiilor le place sa se joace, iar introducerea unor elemente ludice de invatare face ca asimilarea cognitiva sa atinga cote maxime.

Astfel, printre obiectivele sesiunilor Learn2b se afla:

  • Dezvoltarea capacitatii de autocunostere, cunoastere si comunicare asertiva
  • Formarea deprinderii  de a lucra in echipa, de a aprecia performantele individuale dar si pe ale colegilor
  • Activarea si valorizarea tipurilor de inteligenta individuale specifice prin activitati interdisciplinare si metode diferentiate
  • Educarea trasaturior pozitive de vointa si de caracter si formarea unei atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti;
  • Formarea unei atitudini pro explorare, investigare si cercetare

Noi pretuim fiecare copil si credem cu tarie in potentialul sau. Ne dorim ca fiecare sa aiba sansa sa se dezvolte armonios, sa isi descopere si sa isi foloseasca aptitudinile si resursele proprii, sa fie original, pentru a descoperi viata cu bucurie si pentru a aduce bucurie si celor din jurul lui.

Cu mult drag si mii de multumiri colectivului de cadre didactice al Scolii Generale nr. 80, in mod special Dnei Instit. Alina Pisau ( cls a 3-a D), si Dnei Inv. Florica Apostol  (cls a 2-a D)

pentru Echipa Learn2b – Aida Anton & Oana Sandu ( traineri Learn2B)