Inteligenta sociala – cheia succesului pentru copilul dumneavoastra!

intelig socialaVremea testelor de inteligenta a trecut! A considera ca un copil sau adolescent este inteligent doar daca reuseste sa obtina scoruri mari la testele de inteligenta concepute acum un secol este o greseala. Teorii noi arata ca inteligenta are mai multe dimensiuni si ca nu ar trebui sa catalogam oamenii doar dupa inteligenta logico-matematica. De pilda, teoria lui Howard Gardner vorbeste despre 8 tipuri de inteligenta si ne incurajeaza sa cultivam in copil fiecare dintre aceste tipuri. Una dintre cele mai importante in societatea actuala este inteligenta interpersonala sau sociala. De ce merita sa incurajati copilul in dezvoltarea acesteia si cum sa faceti acest lucru, va spunem imediat!

Ce este inteligenta sociala?

Inteligenta sociala reprezinta abilitatea cuiva de a se intelege bine cu oamenii din jur si de a-i determina sa coopereze eficient. Ea include capacitatea de a analiza o situatie sociala si de a intelege dinamica sociala care guverneaza relatiile dintre oameni. In plus, presupune abilitatea de a dezvolta stiluri si strategii de interactiune sociala pentru realizarea obiectivelor. Dincolo de acestea, acest tip de inteligenta implica o buna cunoastere de sine si o constiinta ridicata cu privire la propriile perceptii si reactii in mediul social.

 

Inteligenta sociala versus inteligenta emotionala

Desi nu sunt acelasi lucru, inteligenta sociala presupune si un nivel inalt de inteligenta emotionala. Pentru a ne intelege bine cu ceilalti este necesar sa avem un grad mare de empatie, o capacitatea peste medie de a asculta activ si a fi obiectivi in raport cu ceilalti (mai putine proiectii, mai putine asteptari nerealiste etc) si, nu in ultimul rand, un interes foarte mare pentru dezvoltarea personala.

 

Inteligenta sociala se poate dezvolta?

In mod sigur! Nimeni nu se naste genial si capabil sa masterizeze toate dimensiunile inteligentei. Totusi, printr-un mod de crestere sanatos, o motivatie puternica si situatii de viata prin care sa trecem invatand lectii reusim sa dezvoltam aceasta dimensiune a personalitatii noastre. De ce? Iata cateva avantaje ale unei persoane care poseda inteligenta sociala, conform studiilor lui Elias, Friedlander, Goleman, Gottman, Healy, Lantieri, Tobias si Zins:

 1. Avantaje la nivelul atitudinilor si comportamentului:
 • o mai buna constientizare a emotiilor
 • o mai mare capacitate de reglare a emotiilor
 • o abilitate crescuta in a face fata situatiilor dificile (cum ar fi hartuirea – bullying)
 • o capacitate de concentrare mai buna
 • rapiditate in rezolvarea conflictelor
 • control crescut al impulsurilor
 • atitudini si valori etice mai bune
 • capacitate peste medie in rezolvarea problemelor
 • scaderea violentei si a agresivitatii

 

 1. Avantaje scolare si academice:
 • o atitudine pozitiva fata de invatare
 • note mai mari si rezultate mai bune la teste standardizate (de genul bacalaureatului)
 • capacitate mai mare de a face fata factorilor scolari stresanti (deadline-uri, competitie etc)
 • respect si incredere crescute fata de profesori si colegi

 

 1. Avantaje la nivelul sanatatii:
 • scaderea riscului de infectii
 • scaderea riscului de a consuma alcool, droguri sau tigari
 • o mai mica rata de incidenta a contractarii de boli cu transmitere sexuala sau a sarcinilor nedorite
 • scaderea sanselor de dezvoltare a depresiei si o mult mai mica rata de suicid in adolescenta

Se pare ca inteligenta sociala este un garant al unei vieti sanatoase atat la nivel fizic, cat si emotional, sociala si profesional. Pentru ca fiul sau fiica dumneavoastra sa creasca in siguranta, devenind un adult capabil sa aiba succes atat in profesia sa, cat si in sfera relationala, incurajati dezvoltarea inteligentei sociale/interpersonale.

Puteti face acest lucru ajutand-o sau ajutandu-l sa faca fata cu brio situatiilor de viata dificile. Invatam din experiente dificile si reusim sa ne modelam ca oameni traversand cu bine astfel de incercari. Totusi, constientizati faptul ca nu puteti fi 24 de ore din 24 alaturi de copilul dumneavoastra pentru a-l invata sa diferentieze binele de rau si pentru a-l indemna sa ia ce-i mai bun din tot ce i se intampla. Uneori, avem nevoie de ajutorul unor oameni specializati in lucrul cu copiii si capabili sa le ofere acestora instrumente si strategii pe care ei singuri sa le aplice apoi in situatiile de viata.

De aceea, ne-am gandit sa oferim copilul dumneavoastra ceea ce ii doriti chiar dumneavoastra: printre altele, cele mai bune metode de a-si dezvolta inteligenta sociala, astfel incat sa creasca armonios si sa devina o fiinta capabila de succes la toate nivelurile vietii sale – profesionala, familiala, sociala.

Clubul Learn2B care se deschide pe data de 6 aprilie 2013 va asteapta, atat pe copil cat si pe dumneavoastra, la ziua portilor deschise pentru a afla mai multe despre felurile in care noi, echipa Learn2B, alaturi de dumneavoastra, putem sa ii oferim copilului un start de succes in viata.

Vom avea 3 ore in care copilul poate testa GRATUIT ce inseamna Clubul Learn2B si dezvoltare personala, iar dumneavoastra veti putea adresa toate intrebarile care va framanta trainerilor si psihologilor specializati in lucrul cu copiii. Cu o experienta de peste 4 ani, cu iubire pentru copii si cu bunatati de casa (prajituri, ceai), va invitam la o discutie deschisa despre prezentul si viitorul celei mai importante fiinte: copilul dumneavoastra.

 

Cand: 6 aprilie 2013 – ora 10

Unde: Str Moise Nicoara nr 11, sector 3 Bucuresti

Pentru informatii suplimentare si inscrieri: office@learn2b.ro / office.learn2b@gmail.com sau 0729.999.696 – Laura Andrunachi Bardas