În calitate de părinte, tu ești cel mai în măsură să creezi un impact semnificativ asupra tiparelor alimentare ale copilului tău. Voi, părinții, sunteți cei ce au control asupra „atmosferei” în timpul meselor și mai ales…sunteți cei ce au control asupra alimentelor pe care copiii „aleg” să le consume. Copilul tău ar putea avea parte de experiențe pozitive în ceea ce privește mâncarea, încă de la o vârstă fragedă, ceea ce l-ar putea ajuta să-și dezvolte obiceiuri alimentare bune, mai târziu, în viață.
Cum faci, ca tu însuți, sa devii un bun model de urmat?!
Fă din timpul de servit masa un timp mai vesel și mai plăcut. Masa , este cadrul în care petrecem timp de calitate în familie. Rutinele alimentare ale copiilor dvs. ar putea fi afectate în mod favorabil sau nefavorabil de acest…timp de luat masa pe care îl puneți la dispoziția lor. Hai să vedem câteva sugestii care te pot ajuta în dezvoltarea unui mediu alimentar sănătos pentru copiii tăi.
** Mențineți un program pentru mesele și pentru gustările din familie
O rutină sănătoasă poate fi creată prin stabilirea unor ore pentru masa și/sau gustări, în fiecare zi. Dacă vă lăsați copiii să mănânce ori de câte ori au chef, riscați să nu le mai fie foame atunci când este timpul pentru o masă. Ca să nu mai spun că, pot ajunge să mânânce o cantitate excesivă de alimente, în timpul zilei.
** Luați mesele în familie – ca o familie!:)
Copiii care iau masa în familie vor ajunge să consume alimente (mai) sănătoase, cum ar fi cereale integrale, fructe și legume. De asemenea, au șanse mai mici de a dezvolta o problemă de sănătate legată de obezitate. Pe de altă parte, cercetările arată că copiii care mănâncă în fața televizorului sunt mai predispuși să ia decizii nesănătoase cu privire la ceea ce consumă. Cel mai bine este să evitați să luați masa în fața televizorului, deoarece acest lucru poate duce la o alimentație excesivă și la un risc crescut de obezitate infantilă. Asta înseamnă, evident, că nici tu, părintele…nu vei face asta! ( e de la sine înțeles, nu?!)
** Evitați să mai puneți o presiune nejustificată asupra copiilor pentru …a mânca
Momentul mesei este o luptă? Este posibil ca, dacă vă forțați copiii să consume anumite mese, ei să mănânce mai puțin, în general. Tu, ca părinte, trebuie să le oferi copiilor tăi o varietate de opțiuni alimentare nutritive din care ei să aleagă. Copiii ar trebui să fie capabili să determine cât de multă mâncare să consume în funcție de cât de înfometați sunt la un moment dat.
** NU folosiți mâncarea ca recompensă sau pedeapsă
Consumul de alimente este un mijloc prin care oferim hrană corpului nostru. Este posibil ca dezvoltarea unor obiceiuri alimentare proaste să rezulte din utilizarea alimentelor ca recompensă sau pedeapsă. Oferiți-le copiilor dumneavoastră libertatea de a se servi singuri cu o gamă de alimente nutritive și nu (mai) puneți presiune asupra lor.
** Țineți la dispoziție acasă opțiuni alimentare sănătoase
Acest sfat este util și pentru noi, părinții, nu doar pentru copii:)
Atunci când mergeți la cumpărături, încercați să luați mâncare „bună”, sănătoasă. Copiii dvs. se vor obișnui să consume acest tip de mâncare „sănătoasă” dacă este ușor disponibilă peste tot, în casa (în frigider, congelator, dulapuri și cămara, etc)
Folosiți liste de cumpărături și..cumpărați doar ceea ce este pe lista, fără a mai zăbovi în fata rafturilor cu alimente nesănătoase. Dacă va veți obișnui sa faceți asta, e bine să știți că veți fi mai putin tentați să cumpărați mâncare „indezirabilă” atunci când ajungeți la supermarket. Mai mult – având doar opțiuni sănătoase în casă…nimeni nu va mai pica în capcana .. tentației .
** Fiind un model pozitiv pentru copilul tău
A fi un model bun pentru copiii proprii este una dintre cele mai eficiente modalități prin care părinții pot influența obiceiurile alimentare ale copiilor lor. Atunci când vine vorba de alimentație, vă sugerez să urmăriți următoarele idei pentru a acționa ca un model pozitiv pentru ceilalți.
** Faceți din selectarea unor mese sănătoase opțiunea implicită
Cum adică? Adică, aveți în vedere că alimentele pe care le consumați creează un precedent pentru alimentele pe care copiii dvs. vor alege să le mănânce.
În fiecare zi, ar trebui să consumați produse care aparțin celor patru grupe alimentare descrise în orice Ghidul alimentar al acestui secol. Aceste alimente includ legumele, fructele, produse făcute din cereale integrale, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsime, carnea slabă, legumele, ouă și fructe de mare.
Dacă copiii dvs. sunt martori la faptul că ..iată și Dvs consumați anumite produse, există o șansă mai mare ca ei să dorească să le consume….sau..măcar sa le guste. Și..nu uitați ..gustul se cultivă!
** Reduceți consumul de alimente ce conțin multe calorii, grăsimi, zahăr și sare:D
Mie îmi place mâncarea, îmi place diversitatea, dar țin cont de principiile nutriționale de bază.
Consumați cât mai rar cu putință alimente foarte bogate în calorii, grăsimi, zahăr și săruri, cum ar fi prăjituri, ciocolată, fursecuri, biscuiți, gogoși, înghețată, cartofi prăjiți, chipsuri, băuturi răcoritoare, băuturi sportive, energizante, băuturi îndulcite, ..și aș putea continua lista la infinit – multe industrii sunt implicate în acest proces vast al consumerismului acestui secol.
Dacă le oferiți copiilor un mediu plăcut pentru momentele de luat masa și sunteți un bun model de urmat, îi puteți ajuta pe copiii Dvs să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase care vor avea un impact pozitiv, pe termen lung asupra sănătății lor.
Concluzia
Dumneavoastră, ca părinte, jucați un rol semnificativ în dezvoltarea rutinelor și preferințelor alimentare ale copiilor dumneavoastră.
Vă puteți ajuta copiii să își stabilească obiceiuri alimentare sănătoase, care pot avea o influență buna, de lungă durată asupra sănătății lor, dacă creați un mediu alimentar plăcut și dacă sunteți un bun model de urmat pentru ei.