Importanta limitelor in dezvoltarea copilului

Cu totii ne dorim sa fim parinti buni si efortul de a ne creste copiii intr-un mod sanatos, benefic pe termen lung dezvoltarii lor este de apreciat. Exista o literatura ampla despre cum sa ii crestem pe cei mici astfel incat viata sa le fie frumoasa si fericita. Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de libertate si de… limite! Poate suna putin paradoxal, dar importanta limitelor in cresterea unui copil n-ar trebui neglijata vreodata. Copiii au nevoie de limite atat pentru a intelege conceptul de libertate si de autonomie, cat si pentru a fi in siguranta.

De aceea, este util sa stim sa stabilim limite, sa le impunem copiilor nostri intr-un mod corect si sa ii facem sa inteleaga care sunt consecintele incalcarii lor. Totusi, inca de la inceput este important sa retinem ca limitele se stabilesc si se impun intr-un climat cald, afectuos, in care parintele nu inceteaza sa isi manifeste dragostea pentru copil. Se pare ca micutii care se simt iubiti accepta mai usor regulile si corectarile comportamentale.

Iata cateva puncte de reper cu privire la limite, importanta lor si cum sa le introducem in viata copilului:

  1. Fiti gata sa spuneti NU! … Si sa explicati de ce nu e voie. A insoti o interdictie de detaliile care sa comunice de ce acel lucru nu este permis garanteaza, pe de o parte, faptul ca tratati copilul ca pe un individ liber, il respectati si il investiti cu incredere, iar pe de alta parte il face pe el sa se simta partener in actul de comunicare, un partener dornic sa inteleaga, sa se poarte bine si sa va multumeasca prin comportamentul lui. “NU e voie sa bagi degetele in priza!” poate suna destul de clar pentru o persoana de varsta dumneavoastra, dar necesita clarificari pentru el. Explicati-i intr-un mod potrivit nivelului sau care sunt riscurile, consecintele si de ce dumneavoastra nu va doriti ca el sa faca acest lucru (va intelege ca impuneti o limita pentru va pasa de el).
  2. Cooperare – limitele nu sunt intotdeauna ceva ce trebuie impus copilului din afara. Negociati acele limite si duceti negocierile pana in punctul in care cel mic poate intelege care este beneficiul respectarii acestor limite. Daca el sau ea doreste sa se joace in zapada fara manusi, explicati-i la ce se poate astepta apoi. Eventual, permiteti-i sa incerce joaca pentru cateva secunde si sa inteleaga ca frigul exercitat asupra manutelor pentru mai mult timp il poate face sa-si petreaca urmatoarele zile in pat, cu febra, pastile sau injectii.
  3. Intarirea limitelor: Dupa ce ati stabilit o limita pentru copil, aveti grija ca ea sa fie intarita. In niciun caz nu ii permiteti sa stea cu 10 minute in plus la televizor daca intelegerea a fost de jumatate de ora de desene animate! In caz contrar, copilul va deduce ca poate sa va forteze mana si nu e de mirare daca regulile pe care incercati sa le instaurati vor fi, apoi, incalcate sistematic.
  4. Nu impuneti mai multe limite o data. Pentru ca un copil sa accepte mai usor limitele, el are nevoie de incurajari si de succes in urmarea sarcinii impuse. A reusi sa respecte o limita, alaturi de “aplauzele” dumneavoastra pentru reusita sa garanteaza ca le va accepta si pe urmatoarele mai usor. De exemplu, daca vreti sa se concentreze mai mult pe o activitate, nu ii impuneti sa stea la birou o ora si sa nu se ridice pana nu termina o anumita sarcina. Mai degraba, incepeti cu un timp mai scurt, in care il insotiti la birou in timp ce isi rezolva sarcina, dupa care il lasati singur sa isi rezolve sarcina, iar peste un timp mariti durata sarcinii. Pasii mici dau rezultate!
  5. Atentie la raspunsul lui: Copilul nu este un robotel si scopul impunerii limitelor este ca lui sa ii fie bine. Limitele nu se impun pentru a-i arata copilului cine este seful, ci pentru a-l face pe el, in cele din urma, autonom. Asigurati-va ca el se simte iubit chiar daca trebuie sa i impuneti anumite reguli. Altfel, spiritul de progres si avantul spre o dezvoltare libera, de succes, specifice copiilor vor fi infrante. Iar scopul este sa le dam aripi, nu sa le frangem!

Sursa: http://childdevelopmentinfo.com

Foto: 123rf.com