Importanta artelor creative

In primul rand, propunem parintilor sa-si largeasca conceptul de arta.

Daca esti brutar sau bucatar, daca iti place sa aranjezi florile, daca apreciezi aranjamentul armonios al obiectelor din casa ta, esti un artist. Aceste expresii de creativitate sunt la fel de legitime si valoroase ca cele ale pictorilor sau ale altor oameni pe care-i numim artisti.

Daca esti un om de stiinta si iti place sa inventezi sau sa experimentezi, aduci un simt artistic muncii tale si te poti defini ca artist.

Rolul parintilor si al profesorilor este sa expuna copiii unei diversitati de materiale pentru a le forma simtul artistic.

Odata ce varietatea este oferita, copiii pot lua apoi o decizie de a dori sau nu sa foloseasca aceste materiale. Dar fara expunere, nu exista aceasta posibilitate.

Artistii in devenire au o predispozitie creativa ce nu poate fi exprimata decat in cazul unei expuneri la arta. Daca incepi de timpuriu, exista o mare oportunitate ca aceasta predispozitie sa fie identificata si, ca urmare, sa creasca odata cu copilul.Arta este un mod minunat de a inregistra evolutia cresterii copilului tau. Asa cum veti observa de-a lungul timpului imbunatatiri cu privire la scris si la citit, asa veti observa imbunatatiri si in cadrul creatiilor de arta.

Arta este o buna modalitate pentru copii de a lua decizii si de a rezolva probleme. Fiecare pas implica luare unei decizii: ce culoare sa foloseasca, cum sa traga linia, cat de mare sa fie desenul. Cu fiecare decizie luata, desenul se apropie mai mult de viziunea pe care o aveau. Toata lumea are imaginatie. Arta duce imaginatia un pas inainte. Prin arta, copiii creaza ceva care, pana in acel moment, a fost numai imaginat. Astfel, ei creaza manifestari vizuale ale unor idei abstracte.Copii ce pot avea probleme in alte domenii ale curriculei de invatamant pot sa-si elibereze expresivitatea prin arta. Este un fel de de a descoperi talentul ce alfel nu putea fi vazut.Arta inseamna comunicare de idei, sentimente si solutii intr-o alta maniera decat cea verbala sau scrisa.Observati diferenta dinte un autoportret facut de un copil de gradinita cu lucrarea unui copil de clasa a treia.

Intr-un studiu national desfasurat timp de 10 ani la Universitatea Standford, s-a descoperit ca tinerii implicati in programe optionale educative nonformale bazate pe dezvoltarea creativitatii artistice in comunitati slab finantate, in comparatie cu alti studenti, erau:

• de patru ori mai capabili sa castige un premiu academic;

• de opt ori mai probabil sa primeasca un premiu pentru servicii comunitare.

• de trei ori mai posibil sa castige un premiu pentru prezenta sa la scoala.

• de patru ori mai probabil sa participle la o olimpiada de matematica sau de stiinta.

Este tipic ca cei care finanteaza programe scolare sa vada artele vizuale si de interpretare ca pe niste capricii – programe ce pot fi adugate numai cand exista suficienti bani pentru ele si primele scoase in cazul unei crize bugetare.

Este o cale buna pentru copii sa ia decizii si sa rezolve probleme. Fiecare pas implica luarea unei decizii: ce culoare sa foloseasca, cum sa traga o linie, cat de mare sa fie desenul. Cu fiecare decizie desenul se apropie si mai mult de viziunea pe care o au.

Familile pot crea o balanta armonioasa in viata copiilor pentru a sustine dezvoltarea creativitatii. In continuare sunt oferite niste idei pentru a fi incorporate in viata dumneavoastra de familie:

1. Fii teatral cand le citesti copiilor. Inventeaza pe loc povesti cu recuzita si costume. Incurajeaza-i sa-si creeze propriile povesti pentru a le interpreta pentru tine.

2. Pastreaza costumele de Halloween pentru deghizari distractive. Adauga la colectie haine pe care nu le mai porti: palarii, esarfe, posete, pantofi si alte vechituri.

3. Creati un studio de arta in casa dumneavoastra. Folositi-l pentru a depozita o varietate de instrumente si materiale: creioane, markere,culori pentru desenat cu degetele, foarfece, creioane colorate, acuarele, pensule, lipici, hartie de marimi si texturi diferite, resturi de la renovarea casei, cutii si recipient de marimi diferite.

4. Extindeti repertoriul muzical acasa si in masina. Aventurati-va pe un teritoriu muzical necunoscut pentru ca astfel, copii dumneavoastra sa auda si altceva. Acest lucru poate fi facut cu usurinta prin ascultarea unui alt post de radio si prin casete sau cd-uri imprumutate sau cumparate.

5. Dansati impreuna in timp ce ascultati muzica acasa. Invatati-va copiii dansuri traditionale sau improvizati impreuna. Miscarea inseamna distractie si un bun exercitiu fizic.

6. Cantati impreuna. Invatati-va copiii cantecele dumneavoastra preferate. Multe permit improvizatie si pot fi adaugate numeroase rime haioase.

7. Orientati-va dupa programe de arta after-school, in weekend-uri, sau in timpul vacantei. Multe programe ofera astfel de posibilitati. Taberele artistice din timpul verii reprezinta o buna alternativa la traditionalele tabere sportive.

8. Creati un album impreuna. Puneti fotografi, suveniruri, desene, precum si ilustratii facute impreuna. In acest fel, nu numai ca veti avea o experienta comuna dar si amintirea ce va dura ani de zile. (daca utilizati hartie foto cu PH neutru)

Ingredientul cel mai important este interesul dumneavoastra. Fiti acolo sa apreciati si sa incurajati fiecare pas din dezvoltarea creativitatii copilului dumneavoastra.