fbpx

Dragi parinti,

In cadrul sesiunilor Learn2B de saptamana aceasta am abordat tema Curaj vs. frica , urmarind sa-i ajutam pe copii sa identifice situatii, obiecte sau persoane care le provoaca teama, sa constientizeze motivele pentru care simt frica si sa descopere modalitati de a gestiona aceasta emotie. I-am invitat pe copii sa participe la activitati si exercitii prin care sa-si descopere curajul si forta de a se confrunta cu propriile temeri.

Frica este o emotie care se manifesta in urma constientizarii unei situatii care il poate pune in pericol pe individ; ea presupune o emotie faciala specifica (ochi larg deschisi, gura cascata, sprancene inaltate) si reactii somatice specifice (batai ale inimii si respiratie rapide, transpiratie rece, muschi contractati). Frica are rolul de a pregati individul pentru actiune adica fuga sau evitarea stimulului care o provoaca.

Copilul cunoaste trei temeri innascute: intunericul, caderea in gol (pierderea echilibrului) si zgomotul. Celelalte temeri (de animale, insecte, monstrii, moarte, etc.) sunt invatate social si depind de mediul in care el de dezvolta. Teama de intuneric este innascuta si intalnita la toti copiii: in intuneric, cel mic isi pierde reperele, iar capacitatea de a percepe mediul inconjurator este semnificativ limitata (80% din informatia despre mediu este obtinuta prin vaz). In absenta vazului, celelalte simturi se ascut si percep orice stimul ca pe un pericol- in plus, copiii atribuie semnificatii sau insusiri fantastice unui zgomot sau unui obiect perceput in intuneric, ceea ce provoaca frica. Temerile innascute (intunericul, zgomotul si caderea in gol) sunt cauzate de pierderea reperelor spatiale, limitarea unor simturi, neputinta de a identifica sursa stimulului si trebuie intelese- sunt firesti deoarece se afla in stransa legatura cu instinctul de autoconservare.

In discutiile purtate pe aceasta tema, copiii au invatat ca frica este o reactie naturala, care poate fi inteleasa si acceptata, mai mult, ei au venit cu solutii proprii pentru a depasi temerile exprimate printre care, s-au numarat frecvent: frica de intuneric, de monstrii, de inaltime, de oameni necunoscuti, de insecte sau animale mari.

In speranta ca v-am oferit o imagine mai clara a conceptelor abordate in cadrul sesiunilor din ultima saptamana ale programului Learn2b va prezentam mai jos cateva obiective tematice pe care le-am urmarit prin activitatile si jocurile propuse copiilor. In urma participarii la activitatile sesiunii de formare cu tema “Curaj vs. frica”, copilul va fi capabil sa:

 • sa inteleaga si sa poata defini cu propriile cuvinte notiunile curaj si frica
 • sa identifice si sa constientizeze situatii care ii provoaca teama, frica
 • sa capete curaj si incredere in sine experimentand diverse modalitati de a gestiona frica;

 • sa-si dezvolte motricitatea fina si grosiera ;
 • sa-si dezvolte simtul tactil;

 • sa dezvolte rezistenta la situatii care provoaca frustrare;

 • sa-si dezvolte memoria vizuala.

Copiii au fost incurajati sa faca teme pentru acasa, alaturi de dvs. Pentru a va alatura demersului nostru, puteti aprofunda alaturi de copiii dvs., prin discutii sau prin incurajarea unor activitati specifice, conceptele pe care le punem in discutie saptamana de saptamana:

 • Incurajati copiii sa va povesteasca despre ceea ce au discutat in sesiunea de saptamana aceasta;
 • incurajati copilul sa va vorbeasca despre lucrurile sau situatiile care ii provoaca frica; aratati intelegere pentru aceste temeri; explicati-i copilului faptul ca frica este unu lucru normal si incercati sa oferiti explicatii logice (copilul acorda semnificatii si explicatii magice lucrurilor pe care nu le intelege).
 • pentru a-l ajuta pe copil sa isi depaseasca teama de intuneric, desfasurati alaturi de acesta unele jocuri in obscuritate, pe care el le va putea repeta atunci cand se afla singur in intuneric.
 • vorbiti cu cel mic despre temerile pe care le aveati dvs. cand erati copil si explicati-i cum ati reusit sa le depasiti.
 • incercati sa nu manifestati frica fata de animale, insecte, obiecte, spatii largi in prezenta copiilor- acestea sunt temeri invatate social iar cel mic va avea tendinta de a repeta comportamentele pe care le vede la persoanele semnificative din viata sa.

Daca doriti sa fiti la curent cu informatii suplimentare, va puteti abona sau puteti vizita oricand siteul nostru:

 

learn2b.ro

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

>