fbpx

Grija vs Nepasare

Last updated on

Dragi parinti,

In aceasta saptamana, activitatile Learn2b au avut in centrul lor intelegerea conceptelor de grija vs nepasare. Activitatile au urmarit introiectarea normelor de comportament pozitive, dar si stimularea cognitiva, mnemonica, motrica, verbala si imaginativa. Inotdeauna activitatile Learn2B urmaresc incurajarea individuala a copilului, in functie de varsta, deprinderile si gradul de dezvoltare al aptitudinilor lui.

Sesiunea a fost deschisa cu o discutie libera despre grija si despre nepasare. Fiind luna decembrie, am pornit de la ideea de cadouri si cum acestea sunt un simbol al faptului ca ne pasa de ceilalti sau lor le pasa de noi. Copiii au fost incurajati sa impartaseasca experiente de viata si sa dea exemple despre situatii in care au grija de ei insisi sau de altii. S-a pus mare accent pe latura emotionala implica in actul de compasiune/grija pentru cineva. Totodata, am discutat si despre cum ne simtim cand cineva arata nepasare fata de problema noastra. Scopul discutiei a fost intelegerea notiunilor sesiunii, dar si legarea grupului.

Jocurile imediat urmatoare au avut ca finalitate dezvoltarea motricitatii, a memoriei, gandirii si capacitatii de negociere:

           Mie imi pasa

Jocul are rolul de a determina copiii sa povesteasca experiente in care au aratat ca le pasa. Sunt rugati sa impartaseasca evenimente din propria viata sau din povesti. De asemenea, vorbesc si despre situatiile cand cei apropiati arata interes pentru ei si cum se simt in acele situatii.

Scopul jocului este atat de incurajare a coeziunii de grup, cat si de constientizare a emotiilor pozitive legate de faptele marinimoase. In plus, ii invata pe copii recunostinta pentru situatiile cand ei insisi primesc atentie si ingrijire.

           Te ajut sa afli

Jocul implica forme geometrice pe care copiii le numesc si manuiesc. Ulterior, fiecare este rugat sa deseneze conturul unei forme pe plansa si apoi sa ascunda forma. Ceilalti colegi sunt invitati sa ghiceasca ce forma a fost reprodusa pe plansa. Daca reusesc, ambii participanti primesc puncte de recompensa. Scopul acestui joc este de a stimula munca in echipa si capacitatile motrice si cognitive.

Pot si singur

Fiecare este rugat sa insire forme geometrice identice cu cea pe care au desenat-o pe o ata. Unii dintre ei trebuie sa insire aceleasi forme si negociaza pentru a imparti formele respective astfel incat nimeni sa nu ramana cu ata goala. Scopul jocului este de a arata ca iti pasa de propriul proiect (cine are cele mai multe obiecte insirate, castiga), dar si sa inteleaga ca uneori este nevoie sa cedeze din bunurile lor pentru ca si altii sa isi poata realiza obiectivele.

La sfarsitul intalnirii, am pus intrebari despre tematica sesiunii pentru a fixa notiunile proaspat asimilate.

Iata obiectivele specifice ale sesiunii:

  • Sa inteleaga importanta sociala si emotionala a grijii pentru cei din jur/ei insisi/mediu
  • Sa iimpartaseasca situatii de viata
  • Sa fie capabili sa lucreze atat autonom, cat si in grup
  • Sa isi creasca rezistenta la frustrare
  • Sa isi exerseze creativitatea, limbajul si capacitatea de negociere
  • Sa isi dezvolte motricitatea
  • Sa isi dezvolte capacitatea de socializare si exprimare in grup

Pentru o mai mare aplicabilitate a celor insusite in aceasta saptaman, puteti:

  • Exprimati-va emotiile pentru gesturile lor pozitive: Este cel mai eficace mod de a va convinge copilul ca actele de compasiune si de grija pentru ei insisi sau pentru semeni sunt bine-venite in aceasta lume unde indivizii au tot mai mult tendinta sa le pese doar de ei insisi. Evident, dati si puterea exemplului personal, aratand ca orice gest bun va fi, mai devreme sua mai tarziu rasplatit.
  • Discutati liber: In momentul in care sunteti la plimbare si vedeti un comportament care tradeaza nepasare la cineva din jur, vorbiti despre situatie. O hartie aruncata pe jos este un prilej bun de a-i explica faptul ca acest gest este o dovada de nepasare fata de natura. Totodata, serviti copilul cu un gest opus, de exemplu, aruncand dumneavoastra o hartie la cosul de gunoi sau invitandu-l sa faca el acest lucru. Nu exista mod mai simplu de a invata un comportament bun decat cel de a-l pune direct in practica!
  • “Amendati” greselile: Cand copilul arata nepasare, aratati-i ca acest lucru se poate intoarce impotriva lui. Ii puteti spune ca daca nu respecta ceva ce va doriti, nici dumneavoastra nu veti fi obligat sa respectati o dorinta de-ale lui. O negociere cinstita, din care va avea de invatat pentru viitor pentru ca orice decizie inseamna consecinte pe care trebuie sa si le asume!

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

Referinte:

What makes kids care?: Teaching gentleness in a violent world

http://www.apa.org/helpcenter/kids-care.aspx

Foto: 123rf.com

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>