fbpx

Ascultare vs Incapatanare”

Dragi parinti,

In aceasta saptamana, activitatile Learn2b au avut in centrul lor intelegerea conceptelor de ascultare vs incapatanare. Activitatile pe care le-am avut in vedere au fost atat de achizitie cognitiva si emotionala, cat si de motricitate si atentie. Mai mult, s-a dorit interiorizarea unor norme de comportament de grup care sa faciliteze atat integrarea sociala a copiilor, cat si desfasurarea optima a procesului educational (fiecare copil are nevoie sa intelegea ca este important sa isi astepte randul, sa faca liniste, sa respecte parerea celuilalt etc). S-a tinut cont, ca de obicei, de nivelul de dezvoltare fizica si psihica a fiecarui copil, iar activitatile s-au mulat pe caracteristicile de varsta ale participantilor.

Tematica a fost «Ascultare vs Incapatanare».

Sesiunea a fost deschisa cu exercitii de energizare. Ele dezvolta motivatia copiilor pentru sarcina, ii dinamizeaza si ajuta la formarea grupului. Primul joc a fost legat de ziua Romaniei, care tocmai se apropia, si a constat in a transporta pe o farfurioara, de-a lungul unui traseu predeterminat, un tort (balonas) pentru “sarbatorita”. Scopul a fost de introducere in activitate, cat si de concentrare a atentiei, control motric si cresterea starii de bine prin incurajari venite atat de la training, cat si de colegi.

Jocurile urmatoare au urmarit exersarea capacitatilor motrice si a gandirii spatiale, copiii fiind rugati sa completeze, la indicatiile training-ului, fise Learn2B. Aici am putut intelege ca ascultarea este importanta – chiar daca ne dorim o carioca de o anumita culoare, nu putem sa o luam din mana colegului nostru care o detine deja. Mai mult, daca ne dorim sa desenam o fata, dar am primit un patrat pe fisa Learn2B in locul unui cerc, avem de ales sa ne folosim imaginatia (ascultare orientata creativ) si sa facem o fata ori… sa ne plangem ca nu e cerc si sa nu ducem sarcina la indeplinire (incapatanare).

Jocul urmator a avut ca scop lucrul in doi. Dupa cateva exercitii de gimnastica a degetelelor, copiii au avut de introdus un element in plus: un creion legat la capat cu o ata care trebuia introdus prin causul palmei, alternativ, de cei doi parteneri de exercitiu. In afara de dezvoltarea motricitatii fine, scopul exercitiului a fost si sporirea rezistentei la frustrare, dezvoltarea perseverentei (este o sarcina relativ dificila la varste mici) si trairea unui gen nou de satisfactie – cea impartasita (copiii primeau puncte daca ambii parteneri de joc reuseau atat sa tina palmele corespunzator, cat sa si introduca printre ele creionul – in contratimp, la copiii mai mari).

Sesiunea a luat sfarsit cu un exercitiu de energizare in care fiecare a primit manute si picioruse colorate. Trainer-ul a dat indicatii despre regulile jocului, iar cei care nu reuseau sa le respecte erau eliminati. Cel ce nu a gresit niciodata, ramane in joc si castiga. Scopul a fost atat de focusare a atentiei, cat si de destindere fizica si psihica. In afara de acestea, exercitiul ajuta si la insusirea culorilor.

Iata obiectivele specifice ale sesiunii:

  • Sa isi dezvolte capacitatea de ascultare

  • Sa constientizeze ca incapatanarea poate fi un defect

  • Sa fie capabili sa lucreze atat autonom, cat si in grup

  • Sa isi creasca rezistenta la frustrare (copiii incapatanati au, adesea, o rezistenta la frustrare scazuta)

  • Sa isi dezvolte creativitatea, limbajul si achizitiile cognitive

  • Sa isi sporeasca gradul de atentie si sa isi exerseze motricitatea

  • Sa isi dezvolte capacitatea de socializare si exprimare

 Pentru o mai mare aplicabilitate a celor insusite in aceasta saptaman, puteti:

  • Incuraja copilul sa discute despre lucrurile care nu ii plac inainte de a spune un NU ferm rugamintii dumneavoastra. A negocia este mai sanatos decat a impune, iar sentimentul ca participa activ la o alegere ii va creste si stima de sine, nu doar disponibilitatea de a se implica in propunerea dvs¹.

  • Oferi puterea exemplului – pastrand o atitudine calma dvs insiva fata de anumite lucruri care nu va plac, cel putin in fata copilului, il va ajuta pe el sa inteleaga ca sunt situatii cand nu facem doar ceea ce vrem sau ceea ce ne place. Evitati atitudinile rigide de fata cu el sau discutati pur si simplu despre propriul dvs exemplu – spuneti-i despre lucrurile care va displac si pe care alegeti totusi sa le faceti. Evitati, totusi, exemplele care l-ar putea face pe copil sa se simta vinovat (Nu ii spuneti, de exemplu “Nu-mi place sa ma trezesc dimineata ca sa ma duc la serviciu, dar o fac pentru ca tu sa poti avea ce iti doresti”, ci “Nu-mi place sa ma trezesc dimineata, dar trebuie sa castig bani ca sa putem merge in vacanta pentru ca ma simt fericit/a cu familia mea la mare” etc).

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

Referinte:

How to handle a stubborn child : http://www.parenting.com/article/stubborn-kids?page=0,1

¹How to Handle a stubborn child – http://www.parenting.com/article/stubborn-kids?page=0,1