fbpx

Exerciții pentru îmbunătățirea comunicării și a dezvoltării empatiei la copii

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Exerciții pentru îmbunătățirea comunicării și a dezvoltării empatiei la copii

Last updated on

Categoria de vârstă 6 luni – 3 ani

Titlu: „Jocul Iubirii și Îmbrățișărilor”

Scopul exercițiului: Acest joc ajută copiii foarte mici să înțeleagă semnificația iubirii și a îmbrățișărilor și îi încurajează să-și exprime afecțiunea și să dezvolte legătura emoțională între ei.

Instrucțiuni:

 1. Alegeți un moment potrivit când copiii sunt într-o stare de spirit bună și deschiși la interacțiune.

 2. Explicație simplă: Stați cu copiii împreună și explicați că veți juca un joc special al iubirii și îmbrățișărilor.

 3. Demonstrarea îmbrățișării: Începeți prin a demonstra o îmbrățișare călduroasă față de unul dintre copii. Spuneți: „Uite, așa arată o îmbrățișare, când arătăm cât de mult ne iubim.

 4. Invitația la îmbrățișare: Invitați copiii să se îmbrățișeze unul pe celălalt. Spuneți cu voce blândă: „Acum este rândul vostru să arătați cât de mult vă iubiți. Puteți să vă îmbrățișați unul pe celălalt?”

 5. Încurajarea comunicării: În timp ce copiii se îmbrățișează, încurajați-i să spună cuvinte simple, cum ar fi „te iubesc”, „ești fratele/mezinul meu drag„, sau „ne iubim mult„. Vorbiți și voi cu ei pentru a modela comunicarea empatică.

 6. Roata îmbrățișărilor: După câteva îmbrățișări reciproce, puteți adăuga o notă distractivă. Faceți o roată (imaginară) și spuneți că trebuie să faceți fiecare o îmbrățișare „magică” sau „de complot”. Copiii pot fi creativi și inventa propriile îmbrățișări speciale.

 7. Râs și îmbrățișări: Când simțiți că momentul este potrivit, puteți introduce un element de râs. Spuneți ceva amuzant și apoi spuneți: „Haha, să ne îmbrățișăm ca să ne simțim mai bine!

 8. Încheierea jocului: După câteva îmbrățișări distractive și pline de iubire, încheiați jocul prin a spune cât de frumos s-au îmbrățișat și că iubirea și îmbrățișările fac ca familia să fie specială.

Acest joc simplu și plin de afecțiune este o modalitate minunată de a încuraja empatia și comunicarea în rândul copiilor foarte mici, ajutându-i să își dezvolte legătura emoțională și să înțeleagă semnificația iubirii și a afecțiunii între frați și surori.

 

 

Categoria de vârstă 3 ani – 8 ani

Titlu: „Explorarea Emoțiilor Noastre”

Scopul exercițiului: Acest exercițiu îi ajută pe copii să înțeleagă și să comunice mai bine emoțiile lor, dar  și ale celorlalți, dezvoltând astfel empatia și legătura între frați și surori.

Materiale necesare: Hârtie, creioane colorate

Instrucțiuni:

 1. Găsiți un moment liniștit și relaxat când toți copiii sunt acasă și disponibili pentru a participa la exercițiu.

 2. Stabiliți atmosfera: Începeți prin a explica că veți face un exercițiu distractiv pentru a înțelege mai bine emoțiile fiecărui copil și pentru a învăța să vă susțineți reciproc.

 3. Emoțiile colorate: Spuneți copiilor să aleagă o culoare care le amintește de o anumită emoție. De exemplu, roșu pentru furie, albastru pentru tristețe, verde pentru bucurie, etc.

 4. Desenul: Pe o hârtie, cereți fiecărui copil să deseneze o scenă care reprezintă o anumită emoție pe care au simțit-o față de un alt frate sau soră. Poate fi un moment în care s-au simțit geloși, fericiți, supărați sau oricare altă emoție legată de relația lor. Încurajați-i să fie creativi și să deseneze detalii care să exprime acea emoție.

 5. Împărtășirea și discuția: După ce toți au terminat de desenat, împărtășiți-vă desenele și emoțiile. Fiecare copil poate explica ce a ales să deseneze și de ce. Ascultați cu atenție și fără a întrerupe.

 6. Întrebări deschise: După ce fiecare copil și-a împărtășit experiența, puneți întrebări deschise care să stimuleze conversația. De exemplu:

  • Cum te-ai simțit în acea situație?
  • Ce crezi că a simțit fratele/sora ta în acea situație?
  • Ce ai putea să faci pentru a susține mai bine unul pe celălalt în viitor?
 7. Găsirea soluțiilor: Discutați împreună despre modurile în care puteți să vă ajutați reciproc să treceți peste momentele tensionate. Creați împreună strategii pentru a comunica mai eficient și pentru a vă susține unii pe alții în situații de rivalitate.

 8. Rememorare: Încheiați exercițiul prin sublinierea importanței empatiei și a comunicării deschise în relația dintre frați și surori. Reamintiți-le că fiecare are emoțiile și perspectivele lor, iar înțelegerea reciprocă este esențială.

Categoria de vârstă > 9 ani

Titlu: „Călătoria Empatiei”

Scopul exercițiului: Acest exercițiu îi ajută pe copiii mai mari să exploreze emoțiile și perspectiva celuilalt, dezvoltând empatia și înțelegerea în relația lor.

Materiale necesare: Hârtie, creioane sau stilouri

Instrucțiuni:

 1. Găsiți un moment potrivit când toți copiii sunt relaxați și disponibili pentru a participa.

 2. Descrierea exercițiului: Explicați că veți face un exercițiu care îi va ajuta să se pună în pielea celuilalt și să înțeleagă mai bine experiențele și sentimentele fiecăruia.

 3. Alegerea evenimentului: Cereți fiecărui copil să aleagă un eveniment recent în care au avut o interacțiune sau conflict cu un alt frate sau soră. Evenimentul ar trebui să fie unul care a provocat emoții puternice.

 4. Perspectiva scrisă: Pe o hârtie, cereți copiilor să scrie o scurtă descriere a evenimentului din perspectiva lor. Cum s-au simțit? Ce gânduri au avut? Ce au crezut că celălalt a simțit sau gândit? Încurajați-i să fie cât mai detaliați și sinceri posibil.

 5. Schimb de perspective: După ce fiecare copil și-a scris descrierea, cereți-le să își schimbe hârtiile între ei. Fiecare copil va citi descrierea celuilalt și va încerca să vadă situația din perspectiva celuilalt.

 6. Discuție deschisă: După ce au citit descrierile, discutați împreună despre ceea ce au învățat. Puteți pune întrebări precum:

  • Cum s-au simțit atunci când au văzut situația din perspectiva celuilalt?
  • Au înțeles mai bine emoțiile și gândurile celuilalt după această experiență?
  • Cum ar putea aplica acestă perspectivă în viitor pentru a evita sau gestiona conflictele?
 7. Plan de acțiune: Împreună, creați un plan de acțiune pentru a comunica mai eficient și pentru a evita tensiunile în viitor. De exemplu, puteți stabili să luați pauze pentru a vă calma înainte de a discuta un conflict sau să încurajați deschiderea în comunicare.

 8. Rememorare și angajament: Încheiați exercițiul subliniind importanța empatiei și a înțelegerii în relația lor. Încurajați-i să se angajeze să folosească aceste abilități pentru a construi o relație mai sănătoasă și mai empatică.

Acest exercițiu poate fi o modalitate excelentă pentru copiii mai mari de a dezvolta empatia și de a înțelege mai bine perspectivele și emoțiile celuilalt, contribuind astfel la construirea unei relații mai armonioase între frați și surori.

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>