Educatia prescolara – obligatie sau moft?

Greek food montage

Copilaria este o perioada frumoasa, de care fiecare dintre noi isi aminteste cu placere. Parintii viseaza ca zilele dulci ale primilor ani sa devina amintirile minunate care sa ii insoteasca toata viata si pe copiii lor. De aceea, fac tot ce pot pentru ca pustii sa nu aiba nicio grija si nimic prea greu de dus sa nu le impovareze inimile. Unii parinti merg pana intr-acolo incat ajung sa spuna “de ce sa il dau la gradinita de la 3 ani? Are o viata inainte sa se scoale de dimineata si sa duca fel si fel griji! Il las sa se mai bucure de copilarie.” Partial, ei au dreptate – gradinita si scoala sunt medii care vor responsabiliza copilul. Cu alte cuvinte, il obisnuiesc incet-incet cu grija pentru el si pentru mediul in care traieste. Nu e usor sa te trezesti dimineata, sa te integrezi in comunitate, sa accepti reguli sau chiar sa te supui lor. Totusi, astfel de lucruri sunt necesare. Desi pierde libertatea absoluta in care se joaca de dimineata pana seara, copilul are de castigat tot mai mult pe masura ce se integreaza in mediul educational potrivit. Studiile arata ca exista numeroase beneficii ale mersului la gradinita si ale activitatilor educationale organizate inainte de a ajunge pe bancile scolii, iar in randurile de mai jos vom vorbi despre acestea, cat si despre ce trebuie a urmaresti atunci cand vine vorba de educatia pre-scolara a copilului tau!

Avantaje pe termen lung

Stim cu totii ca zilele in care te uiti la el de sus in jos, in care il cari in brate sau in care ii legi sireturile pentru ca nu stie sa faca fundite sunt numarate. Inainte sa iti dai seama prea bine, timpul va trece si vei avea in fata ochilor un adult capabil sa te uimeasca zi de zi prin cunostintele lui despre domenii ale caror nume abia le vei putea pronunta. Ca sa te asiguri ca faci bine ceea ce faci pentru copilul tau si cresti un adult de care sa fii mandru/a, e nevoie sa gandesti in perspectiva si sa intelegi ca trezitul de dimineata sau plansul infundat pe motiv ca nu ramane si mami cu el/ea la gradi sunt doar o faza care nu trebuie sa te emotioneze atat de tare. Alege cu inima, dar si cu ratiunea de dragul viitorului lui/ei! De ce? Pentru ca educatia prescolara, inceputa la varste cat mai mici, se asociaza cu performante academice peste medie, cu o cultura generala bogata si cu un nivel de pregatire intelectuala superior. Cu alte cuvinte, nu doar ca va avea mai multe diplome decat copiii care trec peste gradinita, dar va avea si cunostintele necesare ca sa se bucure de ceea ce ii ofera viata de adult – un job mai bun, perspective mai ample, o experienta mai bogata a ceea ce inseamna viata in sine!

Avantaje pentru varsta scolara

Imediat ce va ajunge la scoala, copilul care a fost deja intr-un mediu educational organizat si performant are un avantaj fata de colegii sai care nu au participat in astfel de medii. Se vor observa diferente in limbaj, in gradul de independenta, in capacitatea de a se auto-gestiona, in capacitatea de a rezolva probleme de matematica si tehnica, in capacitatea de a asimila informatii noi, in memorie si in procesul de invatare, in general. In afara de faptul ca deja ii va parea interesant sa descopere lucruri noi, nu vei mai fi obligat/a sa te rogi de el/ea sa isi faca temele. Mersul la gradinita implica si crearea unei rutine personale cu privire la propriile nevoi cognitive si multi copii gasesc reconfortant invatatul care devine nu doar o obligatie, ci si o recompensa in sine (afla lucruri noi, se simt stimulati, se simt valorizati etc). Asadar, va avea un vocabular mai dezvoltat si va citi mai usor. Pentru ca la gradinitele care implementeaza programe ce pun accent pe skill-urile motorii, nu doar pe cele intelectuale se fac fel si fel de activitati (echilibru, coordonare corporala, coordonare mana-ochi etc), copiii pot invata mai usor sa scrie. In plus, atentia distributiva este antrenata prin fel si fel de jocuri in cadrul gradinitelor, ceea ce ajuta copilul sa retina mai multe informatii atunci cand merge la scoala, sa poata sa asculte si sa ia notite in acelasi timp, sa faca legatura intre informatii noi si vechi etc.

Avantaje imediate, dar cu utilitate pentru toata viata

In afara de avantajele cognitive pe care le aduce mersul la gradinita, exista si cele dezvoltate pe dimensiunea sociala a copilului. Mersul in comunitate si experienta procesului de invatare in grup nu ar trebui ratate de niciun copil. E adevarat ca poate avea prieteni de joaca, familie sau frati alaturi de care sa experimenteze noul, dar copiii au nevoie de un anumit cadru social pentrua-si dezvolta latura emotional-sociala. E nevoie de oameni pe care nu ii stie, e nevoie sa invete cum sa se faca placut, cum sa gestioneze conflicte, cum sa ceara sau sa ofere atentie, cum sa socializeze! Desi idealul nu este sa avem o societate de extraverti care fac sa se zguduie geamurile la ideile lor spuse cu voce tare, societatea are nevoie de oameni care sa se simta bine alaturi de alti oameni. Fiecare dintre noi avem nevoie de ceilalti pentru a ne dezvolta ca indivizi si izolarea la varste fragede nu doar ca impune anumite tendinte de comportament (comportament evitant, introvert extrem etc), dar poate tine in umbra niste oameni care au potential si care pot face lumea aceasta un loc mai frumos. Nu e destul sa ai idei grozave, trebuie sa poti sa le si exprimi! Iar daca incepi sa prinzi curaj devreme, mergand la gradinita si invatand ca ceea ce gandesti, ceea ce vrei, ceea ce spui, ceea ce esti sunt importante, ai sanse mai mari pentru un start bun in viata.

In plus, dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale merge mana in mana cu achizitia cognitiva. Copiii adora sa isi faca prieteni si sunt interesati de invatare tocmai pentru ca este un mediu prietenesc – competitia este benefica si se desfasoara intr-un mod sanatos, se joaca jocuri in care li se dezvolta spiritul de echipa, fair-play-ul, dar si calitatile intelectuale, creativitatea si interesul pentru nou. De aceea, atunci cand merg la scoala, acesti copii sunt mai capabili sa lucreze in perechi sau in grup, stiu sa negocieze termenii unei sarcini comune, sunt mai priceputi la time management si stiu sa isi “vanda” mai bine produsele muncii lor. Evident, astfel de lucruri sunt apreciate si le sunt ajutor pe timpul scolii, dar si mai tarziu, la job sau in viata de zi cu zi. Cu alte cuvinte, cine se scoala de dimineata si se duce la gradi, departe ajunge!

Gradinita potrivita – alegerea voastra!

Alegerea gradinitei potrivite incepe cu atitudinea potrivita fata de gradinita in general, atat a parintelui, cat si a copilului! Ca parinte, e important, in primul rand, sa constientizezi ca este bine pentru copil sa faca parte dintr-un astfel de mediu educational, dar si sa intelegi nevoia de aport personal in educatia copilul tau: sa fii in contact cu ceea ce face la gradinita, sa il ajuti sa implementeze in viata de zi cu zi ceea ce invata acolo, sa duci mai departe si sa aprofundezi, alaturi de el, lucrurile descoperite in cadrul respectiv.

Atunci cand alegi gradinita la care sa mearga, trebuie sa iei in calcul mai multi factori decat apropierea de casa ori pretul: ce fel de personal are, ce reputatie are, ce metode educationale se practica aici, dar si ce interese prezinta copilul tau. Este gradinita aleasa capabila sa ii dezvolte anumite calitati si talente native? Daca ai un copil cu talent la desen sau la muzica, ar fi pacat sa faca toata ziua exercitii de matematica… In plus, tine cont de optionalele care sunt prezente la gradinita respectiva pentru a oferi copilului o gama cat mai larga de alegeri. Nu in ultimul rand, pune in balanta si progresul pe care il face copilul tau. Nu e de ajuns sa vezi ca rupe cateva cuvinte intr-o limba straina sau ca stie ce inseamna un mamifer – aceste lucruri ai fi putut sa i le predai si tu! Testeaza, mai degraba, capacitatea lui de a invata lucruri noi in general, cu alte cuvinte daca gradinita ii stimuleaza aptitudinile si il ajuta sa se dezvolte sau se rezuma la a-i preda notiuni teoretice, intr-o forma de educatie profund traditionala si conservatoare. Evident, e important sa stii si cum este tratat copilul aici, asa ca nu ezita sa ceri rapoarte de progres, sa stai in contact cu educatoarea si chiar sa ceri permisiunea de a participa la anumite sesiuni educative (sau sa alegi gradinite care au sesiune demonstrative, deschise parintilor). Educatia copilului tau nu e o joaca! Desi pentru el poate parea o joaca, tu ai datoria sa iei lucrurile in serios si sa te asiguri ca ai ales bine impreuna cu el! Un om mare trebuie crescut cu grija, cu iubire, cu dedicare si acestea trebuie oferite devreme. Foloseste-le in orice, inclusiv in alegerea gradinitei lui!