Dezvoltarea inteligentei logico-matematice

cuburiConceptul de inteligenta logico-matematica este parte componenta a Teoriei inteligentelor multiple, dezvoltata de psihologul american Howard Gardner. Teoria Inteligenţelor Multiplea fost pentru prima oară publicată de către Howard Gardner în lucrarea Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, în 1983. Teoria sa este rezultatul unor îndelungi cercetări în studiul profilelor cognitive ale copiilor supradotaţi, autişti, “savanţi idioţi”, oameni cu dificultăţi în învăţare, a persoanelor aparţinătoare diferitelor culturi. Concluziile la care ajunge Gardner sunt:

 • Inteligenţa nu este o trăsătură înnăscută care domină celelalte abilităţi pe care le au elevii.

 • Nu pune la îndoială existenţa unei inteligenţe generale, dar aduce probe conform cărora definiţia tradiţională a inteligenţei nu acoperă posibilităţile cognitive recent descoperite.

 • Rezultatele cercetării sugerează faptul că inteligenţa este localizată pe diferite zone ale creierului care sunt conectate între ele, se susţin una pe alta, dar pot funcţiona şi independent dacă este nevoie, se pot dezvolta în condiţii optime de mediu.

Cele opt inteligente despre care discuta Gardner sunt:

1. Inteligenţa verbal –lingvistică sau inteligenţa cuvintelor.

2. Inteligenţa logico-matematică sau inteligenţa numerelor şi a raţiunii

3. Inteligenţa vizual-spatială sau inteligenţa imaginilor, desenului şi a picturii

4. Inteligenţa muzical –ritmică sau inteligenţa tonului, ritmului şi a timbrului

5. Inteligenţa corporal-kinestezică sau inteligenţa întregului corp

6. Inteligenţa interpersonală sau inteligenţa interacţiunilor sociale

7. Inteligenţa intrapersonală sau inteligenţa autocunoaşterii

8. Inteligenţa naturalistă sau inteligenţa tiparelor, regularităţilor şi a comportamentelor

Teoria inteligentelor multiple isi gaseste o buna aplicabilitate in educatie. Cunoscand tipul de inteligenta predominant al fiecarui elev, un bun pedagog poate preda cu succes orice lectie, adaptand metoda de predare la disponibilitatile de cunoastere ale elevului.

Inteligenta logico-matematica se manifesta prin interes si performanta in sarcini care presupun lucrul cu numerele, rationamentul logico-matematic, un anumit algoritm ce due la rezolvarea problemei. O persoana care are aceasta inteligenta dezvoltata are plăcerea de a rezolva probleme, de a lucra cu cifre, raţionează inductiv şi deductiv, are un bun discernământ în cee ce priveşte relaţiile şi conexiunile, realizează calcule complexe, are gândire ştiinţifică.

Activitatile in care sunt antrenati copiii in timpul programului Learn2B au ca obiective specifice:

 • dezvoltarea abilitatii de a face calcule simple (adunare si scadere) prin intermediul unui joc de masa distractiv (care poate fi adaptat, dupa caz, pe intelesul copiilor cu varste intre 3,5 si 9 ani);

 • recunoasterea de modele, tipare si secvente logice;

 • dezvoltarea atentiei la detalii;

 • dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme;

 • dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa.

Copiii iau parte cu entuziasm la activitati, invatand ca este simplu si chiar distractiv sa calculezi atunci cand poti vizualiza sarcina si ai o poveste frumoasa pe fundal, ca uneori este nevoie de mai multi colegi pentru a rezolva o singura problema, ca este important sa fie vigilenti si atenti pentru a termina cu bine ceea ce au inceput.

Daca doriti sa continuati acasa ceea ce am inceput noi, puteti sa:

 • incurajati copiii sa va povesteasca ceea ce au discutat in sesiunile saptamanale Learn2b.

 • puteti sa va bazati pe metode vizuale pentru a-i ajuta sa invete sa calculeze mai repede: folositi betisoare colorate sau margele pentru a face calcule, astfel incat copilul sa se simta sigur pe el; il puteti dezvata treptat de aceasta metoda, spunandu-i copilului sa inchida ochii si sa incearca sa-si imagineze aceste betisoare si sa le numere ingand cand face calculele;

 • Amintiti-va probleme de “matematica distractiva” cum ar fi povestea cu Capra varza si lupul: un taran avea o capra, o varza si un lup si dorea sa treaca un rau impreuna cu acestia; problema era ca avea la indemana o barca in care incapea doar el si inca una dintre vietatile pe care le plimba cu sine. Cum poate taranul sa-i treaca pe toti pe partea cealala a raului fara ca lupul sa ramana nesupravegheat cu capra, iar capra sa ramana singura cu varza? Puteti rezolva aceasta problema alaturi de copil, folosind jucarii care sa intruchipeze personajele. Luati fiecare varianta in considerare pana cand gasiti solutia corecta.

Nu uitati sa reveniti pe www.learn2b.ro sau pe Facebook pentru a fi la curent cu materiale de parenting si educatie non-formala de calitate. In plus, folositi cu incredere optiunea de newsletter – avem “bunatati” gata sa fie livrate in email-ul dumneavoastra!