fbpx

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare in grup

Au trecut vremurile cand trebuia sa interpretezi fiecare gest al copilului si onomatopeele pe care le scotea pentru a te anunta ca ii este foame sau somn. Totusi, comunicarea ramane un subiect dificil si in cursul copilariei mici, ba chiar si la scoala… A comunica eficient nu este o sarcina usoara nici macar atunci cand esti adult. Daca iti doresti ca fiul sau fiica ta sa isi poata exprima parerile si dorintele intr-un grup, daca iti doresti ca el sau ea sa poata fi atenta la ceea ce i se spune, acceptand pareri diferite de ale sale si facand fata cu brio tranzactiei comuncationale, atunci articolul acesta e pentru tine! Capacitatea de a comunica se dezvolta de la varste fragede si merita din plin sa iti ajuti copilul sa faca din comunicare atuu-ul lui pentru o viata sociala si profesionala fericite. Iata cateva detalii despre cum functioneaza comunicarea in cazul celor mici si cum poate grupul sa incurajeze aceasta aptitudine sociala extrem de utila in zilele noastre!

Un mediu in care sa se exprime corect

Cand invatam sa vorbim, este normal sa ne mai scape cate o perla care trezeste amuzamentul celor din jur. Desi ni se poate parea hazliu cand spune “totof” in loc de “pantof”, astfel de marci individuale ar trebui sa fie tot mai rare pe masura ce copilul creste. Totodata, dezacordurile, un vocabular sarac si un mod de frazare ciudat nu sunt de dorit pe termen lung… De aceea, este necesar sa fiti un model bun pentru copilul dumneavoastra, sa il corectati cu blandete cand poceste vreun cuvant si sa ii explicati de ce este important sa pronunte corect anumite sintagme. Se pare ca exista o corelatie intre nivelul de stapanire a limbii si nivelul alfabetismului, asa ca un copil care vorbeste bine cat mai devreme va avea rezultate bune si la scoala.

Un mediu sigur

Exprimarea in public le pune multora probleme. E normal sa ai emotii, sa te gandesti cum vor privi ceilalti punctul tau de vedere, poate chiar sa ai tendinta de a te impune cu forta. Totusi, astfel de reactii sunt dezadaptative si nu permit copilului sa se dezvolte in cadru social. Pentru ca el sa se simta sigur si sa se exprime alaturi de ceilalalti, are nevoie de aprobarea si valorificarea unui adult. In discutiile de grup, copilul trebuie ascultat chiar daca scapa o greseala gramaticala sau spune ceva ce a fost spus si de un alt coleg – daca este ascultat, ba chiar incurajat pentru faptul ca a impartasit grupului parerea sa, el se va simti satisfacut, important si dornic sa repete experienta. Nimeni nu a invatat fiind corectat permanent si criticat cu raceala.

Valorificarea ideilor

Nu e nevoie sa faceti comentariu pe textul spus de copil ca el sa se simta aprobat. E destul ca in cadrul grupului sa primeasca atentia cuvenita din partea colegilor si a moderatorului grupului (invatator, educator, coach etc). A sta si a asculta activ ceea ce are de spus, a arata ca ideea lui a fost inteleasa si este de interes, a duce mai departe aceasta idee completand-o cu pareri proprii (“ce dragut ai desenat soarele – imi place ca i-ai pus ochi si gura, pare gata de plaja, cred ca o palarie nu i-ar pica rau”) sunt metode simple de a-i demonstra copilului ca este valoros, iar ceea ce spune, de interes.

Validarea emotiilor

Copiii incearca emotii dintre cele mai diverse si nu sunt intotdeauna capabili sa si le auto-regleze. Pot fi educati in aceasta directie si prin incurajarea comunicarii despre emotiile lor. Este important ca in grup sa fie sustinuta exprimarea nevoilor si emotiilor, iar prezenta unui adult care sa modeleze aceasta exprimare este foarte importanta. Recunoasterea si acceptarea emotiilor unui copil – sa zicem, furiei – ajuta la stabilirea de granite, la denumirea emotiei de catre copil, la reglarea comportamentului si trezeste un raspuns al grupului la ceea ce copilul experimenteaza. Simtindu-se inclus si acceptat asa cum este, copilul nu va reprima in mod nesanatos starile inacceptabile, ci va invata cum sa le faca fata.

Asteptarea randului si compromisul in grup

Copiii nu stiu de la inceput ca trebuie sa-si astepte randul pentru a vorbi. Grupul are acest mare beneficiu de a-i modela pe cei mici in asa fel incat sa faca fata cerintelor comunicationale sanatoase. A astepta sa iti vina randul, a-l asculta pe cel de langa tine, a fi atent la ce are de spus pentru a completa sau a-ti exprima propria viziune, daca e diferita de a lui, a face mici negocieri sau comprimisuri in sarcinile de grup sunt metode excelente prin care copilul invata sa se descurce in societate si sa se impuna ca un comunicator asertiv. Acest lucru, chiar daca invatat la varste mici, ii va fi de folos toata viata!

 

Vrei ca fiul sau fiica ta sa aiba experienta comunicarii in grup sub supervizarea unui profesionist? Iti doresti sa scape de timiditate, sa se exprime liber, sa fie politicos in dialoguri, respectand si parerile celorlalti? Atunci avem ceva pentru tine: Seminarii de Educație Pozitivă, Necondiționată

Learn2B si dezvoltare personala, iar tu vei putea adresa toate intrebarile care te framanta trainerilor si psihologilor specializati in lucrul cu copiii. Cu o experienta de peste 14 ani, cu iubire pentru copii, te invitam la o discutie deschisa despre prezentul si viitorul celei mai importante fiinte: copilul tau.

 

 

Pentru informatii suplimentare si inscrieri: office@learn2b.ro