Dezvoltare personala vs Consiliere vs Psihoterapie

Dragi parinti,

Activitatile si jocurile in care au fost implicati copiii in timpul sesiunilor “Learn2b-Invat sa devin”, din ultimile doua saptamani, au avut ca obiective specifice o serie de capacitati si abilitati din spectrul personalitatii, mecanismelor psihice cognitive si reglatoare, iar ca obiectiv general dezvoltarea personala a copiilor, scopul major al acestui program.

Dezvoltarea personala poate fi decriptata prin constientizare, cunoastere, autocunoastere, descoperirea propriilor resurse care odata ce au fost prelucrate, exersate sau slefuite pot spori calitatea vietii, performatele scolare sau profesionale.

Sa te dezvolti personal inseamna sa devii constient de tine, de cine esti, ce poti, ce vrei, de ceea ce iti place sau nu dar si de dorinta de a te dezvolta.

Activitatile de dezvoltare personala au ca “regula de baza” facilitarea procesului in folosul participantului. In cazul programului “Learn2b-Invat sa devin “ aceste activitati sunt organizate intr-o maniera nonformala prin intermediul jocului. Obiectivele pe care le integram in aceste jocuri/ activitati se fac tinand cont de particularitatile bio-psiho-sociale,  specifice fiecarei categorii de varsta si in egala masura, tinand cont de abilitatile si capacitatile care trebuiesc optimizate astfel incat sa permita copilului sa-si foloseasca cat mai multe resurse in folosul propriu.

De asemenea trebuie stiut ca dezvoltarea personala este un proces care se formeaza de-a lungul unei perioade de timp.

Pentru a putea intelege complexitatea unei interventii psihologice va prezentam mai jos cateva distinctii dintre consiliere psihologica si psihoterapie.

Consiliera psihologica este o interventie psihologica (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si / sau (b) in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament. Consilierea psihologica se deosebeste de consilierea educationala/scolara. In timp ce consilierea educationala/scolara este focalizata pe probleme de educatie si cariera, consilierea psihologica implica interventia specialistului psiholog (sau asimilat) in optimizare personala si in ameliorarea problemelor psiho-emotionale si de comportament. Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie. Numai psihoterapeutul poate face interventie psihologica pentru psihopatologie, in timp ce consilierul psihologic se focalizeaza pe optimizare si dezvoltare personala, probleme psihologice sau de patologie somatica in care sunt implicati factori psihologici. Psihoterapeutul-psiholog are toate competentele consilierului psihologic.

Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific si in spirit umanist (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale, (b) in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice si in tulburarile somatice si (c) in situatii de risc.

(definitiile sunt extrase din “Procedurile de atestare, acreditare si certificare” a Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania)

In speranta ca v-am oferit o imagine mai clara a valentelor pe care le contine dezvoltarea personala, obiectivul major al programului ”Learn2b-Invat sa devin “ in raport cu alte tipuri de servicii psihologice, va prezentam mai jos cateva obiective tematice pe care le-am urmarit prin activitatile si jocurile propuse copiilor.

Activitatile in care au fost antrenati copiii, in timpul programului ”Learn2b-Invat sa devin “   au avut ca obiective:

–          reprezentarea familiei intr-un desen proiectiv astfel incat sa se poata surprinda imaginea pe care o au copiii asupra familiei lor. Sunt observate aspecte de proiectivitate specifica desenului: amplasare, dimensiune, dispunerea si componenta familiei, calitatile liniei, culorile utilizate, etc.

–          realizarea unui colaj astfel incat sa observam alegerile pe care copilul le face, modul in care asociaza diverse elemente, care sunt criteriile alegerilor facute; independenta si autonomia in realizarea unei lucrari de asemena amploare; modul in care reusesc copiii sa reprezinte si apoi sa relateze folosing mijloace de  comunicare (exprimare si expresie libera), prin expunerea lucarii realizate

–          dobandirea de achizitii tematice noi, dezvoltarea gandirii abstracte, dezvoltarea limbajului, interactiunea in grup, valorizarea fiecarui copil si incurajarea acestuia, folosinduse masti tematice.

–          antrenarea atentiei distributive, memoriei vizuale si de scurta durata folosind jocuri de tabla cu reguli impuse vizand in mod special cooperarea in echipa, insusirea si respectarea regulilor, managementul emotional in cazul esecului sau a reusitei, dezvoltarea rabdarii prin asteptarea randului, respectarea partenerilor de joc si a drepturilor acestora.

–          cunoasterea si intelegerea valorilor morale pe care putem sa le dezvoltam intr-o relatie de prietenie prin exercitii de  formare a unor comportamente dezirabile in raport cu ceilalti/ grupul de socializare si in egala masura prin exercitii ce vizeaza importanta intelegerii respectarii regulilor si normelor sociale si de grup.

–          dezvoltarea memoriei vizuale si de scurta durata, activitati perceptiv-motrice pe criterii de culoare, marime, forme geometrice.

–          dezvoltarea si exersarea motricitatii fine, atentia si puterea de concentrare, a capacitatii de concentrare in contextul grupului de prieteni/ colegilor si gestionarea relatiilor in timpul competitiilor.

Daca doriti sa continuati acasa ceea ce am inceput noi, puteti sa:

–          realizati impreuna cu copilul Dvs. doua  liste cu drepturile si reponsabilitatile pe care le au copiii astfel incat sa-i puteti observa perceptia asupra realitatii si sa completati cu detalii acolo unde este cazul.

–          desenati cateva forme geometrice ( tinand cont de particularitatile de varsta a copilului Dvs) si apoi desenati in interiorul acestora  aceeasi imagine din ce in ce mai mica.

 

Galerie de imagini surprinse in timpul activitatilor noastre puteti gasi aici:

SITE LEARN2B (www.learn2b.ro)

ALBUM Learn2B @ PICASA

ALBUM Learn2b @ FLICKR

LEARN2b @ YOUTUBE

 

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b

office@learn2b.ro