7 motive pentru care copiii tăi ar putea avea nevoie de o dezintoxicare de la ecran
Unul dintre părinții alături de care lucrez, mamă a 2 copii – doi copii superbi de 3 ani – respectiv 5 ani mi-a povestit cum au plecat anul trecut, într-un concediu de 2 săptămâni, în Spania. A vrut să fie sigură că vor supraviețui călătoriei.
Așa că a investit în două tablete (nu am să le fac reclamă!! sic!) pentru copii.
Fiica în vârstă de 3 ani a primit râvnitul dispozitiv din cauciuc roz, iar fiul de 5 ani l-a primit pe cel..evident.. albastru. Au fost destul de entuziasmați – chiar era o noutate în viața lor!
Aceste tablete vin cu o mulțime de avantaje minunate și..par a fi..deosebite.
Unul dintre avantaje: nu se poate rupe sau sparge. Chiar dacă vei dori, nu ai cum să o faci – sunt maleabile, flexibile, cauciucate complet și vor rezista la orice abuz. Acesta este un mesaj important pentru copiii mici (sub 10 ani!): este absolut în regulă să arunci electronice scumpe prin cameră fără să riști repercusiuni. Iar în cazul în care totuși copilul se decide că este cool să îl folosească ca pe o trambulină – ei bine, nici aici nu-i mare scofală, căci politica producătorului este „un dispozitiv stricat va fi înlocuit gratuit, în 12 luni de la achiziție” – având astfel parte de muuult „FreeTime” (TimpLiber)!
Este clar însă că „freeTime” este total greșit înțeles.
Căci, FreeTime – libertate/ timp liber – este fundamental o parte importantă a copilăriei. Un timp care era menit să ne imaginăm, să creăm, să dansăm și să ne zbenguim liber. Dar, din păcate, acesta este un alt tip de.. „timp liber”. Căci producătorul acestor tablete îi oferă copilului de fapt, posibilitatea de a-și umple tot timpul liber cu opțiuni infinite de divertisment din confortul canapelei din sufrageria cu aer condiționat.
Știu! ați putea spune că este educațional – nu-i așa?
Greșit. Copiii mici nu sunt meniți să fie educați de ecrane, ci de oameni.
Nu țin secret faptul că am sentimente foarte puternice față de utilizarea excesivă a ecranelor în perioada copilărie.
Aceste informații, aceste rânduri, nu au scopul de a vă face să vă simțiți vinovați, rușinați, etc – ci, dimpotrivă, de a aduce conștientizarea faptului că este important să reduceți timpul pe care copiii dvs. îl primesc în fiecare zi, pentru a și-l petrece pe ecrane!
Iată care este esența problemei: Timpul liber a devenit ..de temut în rândul părinților.
Mă refer la timpul liber real, nu la versiunea producătorului de tablete special concepute pentru copii. De-a lungul ultimelor generații de părinți, cumva (și nu stiu cum!!), părinții au dezvoltat simțul .. conform căruia noi suntem responsabili de distracția copiilor noștri, tot timpul.
Iar acum…asta s-a transformat în responsabilitatea pentru a le umple timpului liber. Și știți cu toții, deja… asta înseamnă multă presiune.
Noi suntem părinți, nu animatori! Atunci când încercăm să fim animatori, le răpim copiilor noștri oportunități valoroase de a învăța, crea, explora, planifica și rezolva probleme. Există cercetări care arată că timpul petrecut în fața ecranului este dăunător pentru copiii mici.
Dar ecranul în sine nu este singura problemă. Problema este ceea ce pierd acești copii în timp ce se uită la ecrane.
Odată cu această schimbare dramatică a noțiunii de „timp liber”, copiii noștri nu se mai joacă. Tulburările ce apar încă din perioada copilărie sunt în creștere, iar joaca este în declin. Cercetările ne-au arătat că observăm mai multă obezitate infantilă, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, anxietate, stres și probleme de integrare socială și…senzorială ( am să vă explic de ce!). Joaca este în scădere, iar tulburările din copilărie sunt în creștere.
Fără joacă, copiii noștri suferă.
NU UITA că te aștept și pe tine, alături de mine, în Programul „Oprește Dependența de Ecrane”
– un program Intensiv On-Line @21 zile Pentru Părinții Îngrijorați de Excesul de Timp Petrecut de către Copii, în Fața Ecranelor…
🌟 Un program pentru părinți și profesioniști, deopotrivă
🌟 Se adresează tuturor categoriilor de vârstă începând cu vârsta de 2 ani, până la adolescenți
Iată șapte lucruri pe care copilul le pierde atunci când se uită la ecrane:
1. Dezvoltarea creierului
Uneori folosim ecrane doar pentru că vrem ca, copiii noștri să stea liniștiți. Dar adevărul este că, copiii noștri au nevoie de mișcare pentru dezvoltarea creierului. Creierul copiilor noștri vă avea de suferit fără cantități semnificative de alergare, sărituri, joacă și natură în fiecare zi.
2. Activitatea fizică
Copiii noștri devin inactivi. Ratele de obezitate în copilărie sunt în creștere pe măsură ce copiii noștri consumă tot mai multă tehnologie. Atunci când se uită la ecrane, ei sunt „nemișcați”. Ori..mișcarea este o virtute a copilăriei, nu … nemișcarea. Creierele și corpurile următoarei generații depind de aceasta.
3. Învățarea lucrurilor corecte
Știați că ABC Mouse poate învăța un copil de 2 ani toate literele? Este minunat, cu excepția faptului că singura valoare a acestei abilități este dreptul de a vă lăuda cu faptul că copilul de 2 ani cunoaște abecedarul. În primii ani de viață, emisfera dreapta a creierul este în proces major de dezvoltare! Acesta parte a creierului este responsabila cu limbajul, cu abilitățile sociale, creativitatea, încrederea și intuiția. Acești ani în viața copiilor noștri le oferă o fereastră de timp importantă pentru dezvoltarea acestor abilități, care sunt cel mai bine cultivate prin interacțiune interumană și prin joc deschis, sau..de ce nu..stând, pur și simplu..cu mâinile în sân.
4. Integrare senzorială
Atunci când copiii noștri își petrec cea mai mare parte a zilei în medii cu temperatură controlată, pierd o expunere senzorială vitală. Le lipsește senzația de vânt pe față. Senzația de transpirație de pe frunte. Disconfortul unei julituri sau a unui fir praf intrat în ochi. Surpriza zgomotului puternic al unui camion, al mașinii de pompieri care trece pe lângă ei. Oamenii au evoluat pentru a fi afară, iar implicațiile lipsei de ..natură cu care se confruntă copiii noștri nu sunt încă pe deplin înțelese.
5. Socializare
Copiii noștri au nevoie să socializeze cu noi și cu alți copii. Ei se bazează pe aceste interacțiuni pentru a construi abilități sociale pentru relațiile viitoare. Dezvoltarea limbajului lor și a relațiilor viitoare se bazează pe o socializare puternică care începe în copilărie.
6. Conexiune
Este dificil să fii conectat emoțional cu un om atunci când ești conectat fizic la un dispozitiv. Bunăstarea emoțională a copiilor noștri depinde de conexiunea umană, față în față și de prezența pe care o oferă relația părinte-copil. Chiar dacă copilul poate părea ocupat atunci când se află pe dispozitivul lui, el are nevoie de tine.
7. Încredere
Atunci când copiii au suficient timp pentru a se juca liber, ei pot să-și exerseze independența și să-și dezvolte încrederea. Ca adulți, știm cât de ușor este să „dispărem” în spatele unui ecran. Îndepărtarea ecranelor le vă oferi copiilor noștri practica de care au nevoie pentru a începe să „(re-) apară” cu încredere în lumea reală. Copiii au nevoie de mai mult timp liber pentru a se întoarce la elementele de bază ale jocului, dar acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Dacă copiii voștri au nevoie de o „dezintoxicare” de la ecrane, fiți pregătiți că vor trece probabil prin cele cinci etape ale durerii (vezi ciclul durerii Kübler-Ross).
👉🏻 Negarea
S-ar putea să nu vă creadă la început. Ce? E o glumă? Nu vorbești serios, nu-i așa?
👉🏻 Mânia
Va exista volatilitate. Cum ai putut să-mi faci asta? Îmi distrugi viața!
👉🏻 Negocierea
Ei vor încerca să negocieze și să vorbească frumos. Dacă mă lași să-mi iau tableta timp de 20 de minute, o să fac curat în camera mea.
👉🏻 Depresie
Vor fi lacrimi. Ești cea mai rea mamă din toate timpurile. Mi-e dor de tableta mea. Vrei să mă vezi tristă?
👉🏻 Acceptare
Ei vor merge mai departe, vor crește, vor înflori și se vor juca. Hei, mamă, uite. Tocmai am construit un cort din niște bețe în curtea din spate.
Iată, așadar, motivele pentru care copiii tăi ar putea face o dezintoxicare de la ecran și cum să o începi. Sunt aici pentru a vă spune că este posibil.
Puteți reduce timpul petrecut în fața ecranului în casa dvs., chiar dacă sarcina pare …descurajantă și nu știți de unde să începeți!
Dar nu este doar acasă!
În timp ce eu scriu/sau voi citiți acest articol, copiii sigur se afla la ora de povești, la laboratorul de științe, la biblioteca publică….etc. Sigur urmăresc o poveste pe YouTube, canta un cântecel acompaniați de laptop, sau pe telefon, sau de o tabla „inteligenta” . Sigur am putea să cântăm pur și simplu cântece fără acompaniament video, să învățam lucruri fară a avea alaturi telefonul. Dar devine o a doua natură să adăugăm această stimulare suplimentară în viața copiilor noștri.
Dar putem schimba asta?
Putem reduce timpul petrecut în fața ecranelor de dragul sănătății și bunăstării copiilor noștri?
Care sunt provocările voastre legate de stabilirea unor limite în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranului pentru copiii voștri?
NU UITA că te aștept și pe tine, alături de mine, în Programul „Oprește Dependența de Ecrane”
– un program Intensiv On-Line @21 zile Pentru Părinții Îngrijorați de Excesul de Timp Petrecut de către Copii, în Fața Ecranelor…
🌟 Un program pentru părinți și profesioniști, deopotrivă
🌟 Se adresează tuturor categoriilor de vârstă începând cu vârsta de 2 ani, până la adolescenți