Cât de mult timp petrecut în fața ecranului este prea mult?
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a limita timpul petrecut la ecrane al copiilor voștri, vă recomand să imprimați fișa „Fară Timp la ecrane, până când...” împreună cu “Ideile pentru Activități” – folosite ca „schimb” pentru timp de ecran. Combinația dintre cele două vă vor ajuta să limitați cu adevărat timpul copiilor voștri petrecut pe ecranele electronicelor.
Hai să intrăm în câteva detalii despre timpul petrecut în fața ecranului
Un procentaj ridicat de părinți își dorește să poată diminua utilizarea timpului petrecut în fața ecranului de către copiii lor. Poate fi greu, dar este, un obiectiv realizabil (și merită efortul). Dacă nu vreți ca copiii dvs. să fie absorbiți de timpul petrecut în fața ecranelor din secunda în care se trezesc… dați-le altceva de făcut mai întâi. Uneori, copiii au nevoie doar de puțină motivație pentru a începe. Cu siguranță ați prefera mai degrabă să îi vedeți făcând ceva creativ sau citind, desenând, experimentând sau jucându-se.
Cât de mult timp petrecut în fața ecranului este prea mult?
Timpul petrecut de copii în fața ecranului poate deveni o problema reală și foarte gravă. Dependența unui copil de ecrane este probabil să apară atunci când are acces nelimitat la telefoane mobile/telefoane mobile, jocuri video, sisteme home cinema, etc…
* Foarte multe studii arată că mai mult de o oră pe zi de timp petrecut în fața ecranelor pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani este asociat cu o bunăstare psihologică mai scăzută. Dependența de ecrane și declinul activității fizice duce la o sănătate mintală precară atât pentru copiii mai mari, cât și pentru cei mai mici.
* Cele mai semnificative efecte sunt constate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, care petrec în fața ecranului șase sau mai multe ore pe zi. Aceștia au fost de două ori mai susceptibili de a fi fost diagnosticați cu depresie sau anxietate sau de a fi căutat ajutor pentru o problemă psihologică.
Recomandări privind timpul petrecut în fața ecranului
Cea mai importantă recomandare a tuturor studiilor este aceea privind copiii mai mici de 2 ani care trebuie să evite total mediile digitale (excepție face videochat-ul, atunci când de pildă, copilul interacționează cu cineva drag, într-o formula audio & video).
De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani ar trebui să aibă timpul limitat la vizionarea televizorului la maximum o oră pe zi ( (și doar programe specifice pentru copii)
✅ SFAT: Asigurați-vă însă că ora de TV să NU fie seara. Lumina albastră de pe ecran poate împiedica copilul să adoarmă ușor.
S-au dus zilele în care familia împărțea un singur telefon în casă, doar pentru convorbiri telefonice. Copiii sunt acum „distrați” ore întregi cu.. timp petrecut pe ecran.
În școala primară, adesea întâlnesc copii care au deja un telefon în ghiozdan (pot înțelege acest lucru, deoarece cred că este o modalitate minunată de a ține legătura cu copiii noștri… atâta timp cât avem controlul asupra a ceea ce se întâmplă și când îl folosesc).
Chiar și jucăriile pentru sugari și copii mici au trecut de la blocuri mari și inele de ros, la jucării electronice care emit sunete și au lumini strălucitoare. În timp ce multe dintre aceste jucării oferă o modalitate nouă și distractivă de a-i învăța pe copii literele și numerele, acestea îi pregătesc, de asemenea, să se aștepte la “divertisment “ și la o satisfacție instantanee, tot timpul. Uneori, cel mai bine este să NU îi „distrați”cu astfel de „jucării”.
Atunci când un copil se plictisește – începe să își folosească mai mult imaginația, să creeze mai mult, să scrie mai mult, să povestească mai mult și să se joace mai mult. Uneori au nevoie doar să li se reamintească faptul că aceste alte lucruri sunt mai distractive.
✅ SFAT: Pentru a avea un oarecare control asupra a ceea ce fac copiii noștri pe ecranele lor, este o idee bună să puneți o parolă pe toate dispozitivele astfel încât să nu poată adăuga noi jocuri sau aplicații. Nu le dați niciodată copiilor voștri parola! Dacă doresc o aplicație (gratuită sau nu!) pentru a juca un joc nou, trebuie să vă ceară permisiunea și VOI veți introduce parola. Totul este verificat și controlat de voi, părinții!
Cum să limitați timpul petrecut în fața ecranelor pentru copii:
1. Folosiți tabelul „Fără timp la ecrane până când…”, pe care îl puteți descărca și tipări gratuit. Este o modalitate excelentă de a-i încuraja să alerge pe afară, să se joace în parc, să joace un joc de echipă, să picteze, să deseneze, să construiască sau să facă altceva mai întâi. Implică-i într-o altă activitate înainte de a le da voie la ecran.
2. Nu îndulciți situația. Fiți sinceri cu copiii voștri în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranelor și utilizarea dispozitivelor electronice. Explicați-le cum îi poate face să se simtă anxioși, supărați, morocănoși, fără energie pentru a face altceva. Vorbiți-le despre sedentarism vs. activitate fizică. Spuneți-le pur și simplu adevărul (înfricoșător!) despre utilizarea electronicelor și spuneți-le totul pe față.
3. Folosiți cartonașe de tipul „Fac o activitate în casă – pentru a obține timp petrecut în fața ecranului”. Funcționează FOARTE bine!!! Fiți consecvenți timp de trei zile & veți vedea o schimbare uriașă. Aveți încredere în mine! Este, de asemenea, o alternativă grozavă la veșnicele tabele cu buline și recompense pe care oricum, ajung să le disprețuiască ( șțiți despre ce vorbesc! – credeți-mă, sunt deja „depășite!”). Folosind carduri cu activități, ajung să fie implicatiin activitățile administratiev ale casei, să își dezvolte sentimentul utilitățîi și să își crească stimă de sine. Dacă suneti în până de idei privind activitățile/sarcinile pe care le pot face – găsiți aici – un set cu 100+ activități – gata de printat și pus în practică!
Sunt foarte ușor de folosit. Este un sistem foarte simplu. Puteți să spuneți:
„Bine, toată lumea – mergeți să luați 2 carduri de sarcini și apoi, când ați terminat puteți merge să vă jucați sau să vă folosiți timpul câștigat cum vreți voi„.
Puteți stabili un număr de minute pentru fiecare sarcina primită. Dacă, de pildă va da cu aspiratorul – va primi 10 minute, pentru dus gunoiul doar 5 minute ( în funcție de efortul implicat în sarcina respectivă : pentru o sarcina mai ușoară -mai puțin timp, evident! Voi stabiliți limitele!)
Puteți combina sugestia de la Pctul.1 cu cea de la Pctul. 3 și veți avea niște copii foarte fericiți! De pildă: întâi te joci cu piese Lego 20 de minute – și apoi poți să stai la calculator 5 minute. Sau după ce ieși și te joci afară (în aer liber) 30 de minute – te poți juca pe calculator 10 minute! Vă dați seama cum sună asta? după joacă…urmează..joacă?!? WOW!
Este un câștig pentru ambele părți. Deși nu este ceva în care au de făcut o sarcina prin casă, este o modalitate excelentă de a le angaja mintea și corpul.
4. Fii un bun model pentru copilul tău. Copilul tău se uită la tine pentru a învață ce este „acceptabil” și ce nu. Așa încât, e important ca și tu să limitezi timpul petrecut în fața ecranului. Degeaba îi spui să lase telefonul din mână în timp ce tu ești cu laptopul în brațe! 🙂 .
5. Inițiați o zi (sau o săptămâna!) fără tehnologie. Că să fiu sinceră, nu doar copiilor le va fi greu la început! Dar, până la sfârșit, promit, o să va placă tuturor!
✅ SFAT: În familia noastră, vacanțele ar trebui să fie..timp fără electronice, cu excepția unui televizor la care se vă puteți uita împreună. Trebuie să vă puneți de acord asupra unei emisiuni, film, etc. Este grozav să vedeți cum se aprofundează relația de familie, râdeți și vorbiți despre ultima emisiune, episod sau provocare din emisiunea pe care o urmăriți.
Dispozitivele individuale vă pot îndepărta cu ușurință (chiar și pe frați sau prieteni) unul de celălalt, deoarece ei se vor juca jocuri separate în camere separate. Aduceți-i împreună, cât de mult puteți!
IDEI: Fără timp de ecran până când nu ai...
Acestea sunt lucruri/activități specifice pe care copiii trebuie să le facă înainte, pentru a câștiga timp pentru ecran!
1. Ai citit timp de 20 de minute/ Ai citit….pagini din carte. Pot citi singuri sau cu cineva. Căutați și găsiți cartea potrivită și pot garanta că vor citi mult mai mult de 20 de minute. Atenție Colț Alb și Moara cu Noroc nu mai sunt în trend de foarte mult timp! 😶
2. Ai terminat temele pentru ziua de mâine (sau o parte din ea; tema la matematică, proiectul la biologie, etc)
3. Ai scris în jurnal. Este o idee bună ca la începutul fiecărui an, un copil să primească un jurnal de scris în care să noteze un paragraf în fiecare zi. Copiii mai mici vor scrie doar câteva propoziții, iar copiii și mai mici vor face doar un desen. Voi îl verificați și puneți data. La sfârșitul anului, vă uitați împreună la progresul lor și veți vedea cât de mult o să vă placă tuturor să vedeți cât de departe au ajuns!
De asemenea, în vacanță, pot primi în fiecare zi o problemă de matematică – „problema zilei” (găsiți foarte multe pe internet). Motivul? Copiii pierd în medie 3 luni de învățare în timpul verii. Nu cred că vreți ca, copiii voștri să „piardă” timp… vreți că ei să îl „câștige”, așa că e util să facă puțină muncă și vara. Și asta va face ca întoarcerea la școală să fie mult mai ușoară!
4. Și-au verificat camera pentru a se asigura că este curată (patul este făcut, luminile sunt stinse, ventilatorul este oprit, hainele sunt puse în dulap, hârtiile nu sunt pe jos, jucăriile sunt ordonate, etc). Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că facem parte cu toții din familie și fiecare își facem partea lui pentru ajutorul în casă.
5. Ați făcut una dintre următoarele: v-ați jucat cu jucării, v-ați jucat cu frații voștri, ați exersat la instrument, ați desenat/pictat, ați construit ceva sau ați făcut ceva creativ sau orice altceva ați găsit, timp de 30 de minute sau mai mult. ♥
6. Ai terminat cel puțin una dintre responsabilitățile/sarcinile tale zilnice. (ex: ai dus gunoiul, ai schimbat apa animalului de companie, ai șters praful, etc)
Nu uita să verifici și să imprimi:
✅ fișele Fără timp de ecran până când nu ai…
✅ Cardurile cu sarcini de lucru/activități în casă
Limitarea timpului la ecran pentru copii va fi una dintre deciziile bune pentru familia voastră: copiii voștri vor fi mai fericiți, se vor ceartă mai puțin, se vor distra mai mult și nu vor mai cere electronice sau nu vor mai spune „Sunt plictisit/ă” atunci când nu sunt distrați.
Nimeni nu vrea ca, copilul lui să stea singur, jucându-se pe un dispozitiv, pierzând ore întregi pe zi, într-o lume virtuală… în timp ce lumea reală trece pe lângă el.
Vrem ca.. copiii noștri să fie COPII.
Când vor fi mari, vrem ca ei să se gândească cu drag la copilăria lor și să își amintească momentele fericite și distractive pe care le-au trăit în timp ce se jucau împreună, ieșeau cu prietenii sau jucau un joc de societate cu noi.
Peste ani, când copiii noștri se vor uita în urmă să își amintească ziua lor preferată din timpul verii, când se jucau cu mingea în familie, cu siguranță nu își vor aminti cea mai bună zi pe care au avut-o uitându-se singuri le vreo emisiune TV. ❤️