fbpx

Cum să îți înveți copilul să își facă singur curat în cameră

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cum să îți înveți copilul să își facă singur curat în cameră

Last updated on

Să înveți un copil să-și păstreze camera curată și ordonată poate fi o provocare, dar tehnicile pe care ți le voi prezenta vor funcționa foarte bine, așa că trebuie să le împărtășesc cu tine!

Îmi place să am o casă curată și îmi place să știu unde se află fiecare lucru, așa că vreau ca și camera copilului meu să fie organizată.  

Câteodată cred că, copiii ajung să se plângă că sunt „plictisiți”, când ei, de fapt, sunt copleșiți. O cameră organizată și ordonată rezolvă acest lucru.🥳

Dacă ai simțit vreodată că în dormitorul copilului tău este mereu o dezordine cumplită – o mare debandadă..sau și mai rău, toată casa este cu susul-în-jos, atunci acest articol este pentru tine.

Atunci când ai copii, cel mai mare „consumator de timp” este ..să faci ordine și să strângi – nu termini bine de strâns într-o parte, căci o iei de la capăt!

Copiii au aceste obiceiuri teribile de a-și scoate hainele și de a le lăsă exact acolo, pe jos; de a-și răsturna un sac întreg de piese lego, a le împrăștia prin toată casa; a întinde plastelina, a colora și a decupa bucățele de hârtie în toată casă,…

Copiii tăi cum fac?! sunt sigură că, dacă mi-ai scrie, în comentarii, m-ai ajuta să arăt și altor părinți – cât de „normală” este această situație!

 

Hai să vedem, ce este de făcut?

Am să vă dau câteva exemple concrete de strategii pe care le puteți folosi pentru a vă încuraja copilul să își facă ordine în cameră și apoi am să vă spun ce a funcționat cel mai bine în familia mea:

1. Stabilește așteptări și reguli clare

* Creați (împreună) o listă  a sarcinilor specifice pe care copilul trebuie să le îndeplinească în fiecare zi, cum ar fi să își facă patul, să strângă hainele și să curețe, să facă ordine, etc. Dacă ești în pană de idei, găsești una  chiar aici:

* Setează un cronometru pentru 10-15-20 minute în fiecare zi și provoacă copilul să facă ordine (cât mai multe sarcini) în acest timp

2. Faceți din această activitate, o activitate distractivă

* Transformați curățenia într-un joc, punându-l pe copil să arunce obiectele într-o pubelă sau un coș etichetat cu un cuvânt sau o imagine “la țintă”

* Crează o vânătoare de curățenie în care copilul trebuie să găsească și să pună deoparte anumite obiecte din camera lui

3. Oferiți stimulente

* Oferă-i copilului o activitate „specială” odată ce camera lui este curată și organizată

* Creați un grafic de recompense în care copilul poate câștiga stele sau autocolante pentru îndeplinirea anumitor sarcini de curățenie

4. Luați-o ușor și nu faceți din asta un capăt de țară

* Pune la dispoziția copilului cutii sau coșuri etichetate pentru obiecte specifice, cum ar fi cărți, jucării și haine

* Folosește un sistem de coduri de culori pentru a organiza obiectele din camera lor, cum ar fi verde pentru jucării și albastru pentru haine

  1. Fiți un exemplu, fiți un model, fiți consecvenți 🦄

* Faceți în așa fel încât să vă păstrați propriul spațiu de locuit ordonat și organizat și vorbiți cu copilul despre motivul pentru care este important

* Încurajează copilul să te ajute cu sarcini de curățenie în alte zone ale casei, cum ar fi bucătăria sau camera de zi, pentru a întări importanța curățeniei și a ordinii.

Cam așa stau lucrurile în teorie..hai să va spun ce a funcționat în familia mea atunci când a trebuit să găsesc ceva pentru a-l învăța pe copilul meu să își  strângă și să își facă ordine în camera lui.

 


Pentru că, DAAA (!!) și copilul meu a trecut prin această perioadă, a trebuit să „inventez” o nouă regulă care să funcționeze pentru familia mea;  pentru că „uita” unde și-a lăsat hainele și scotea altele noi, pentru că se plictisea și scotea alt joc pe care îl împrăștia – știți și voi, foarte bine despre ce vorbesc!

Așa că, pentru a ajuta la menținerea curățeniei, am implementat o nouă regulă & consecință pentru că NU am vrut să îl (mai) cicălesc (iar..și iar..și iar) în legătură cu asta…

REGULA (mea) A FOST:

Pentru fiecare articol de îmbrăcăminte sau joc & jucărie pe care trebuie să îl adun și să îl pun la loc –  se va duce la culcare cu cinci minute mai devreme.

Credeți-mă! acesta este un stimulent suficient pentru a-i determina pe copii să își strângă hainele, jucăriile – și alte lucruri care le aparțin.  

  • Duminica dimineața, la întâlnirea de familie – i-am spus despre noua regulă și am explicat în detaliu!  

Fiecare articol de îmbrăcăminte, joc, jucărie, lucru care îți aparține,   pe care îl lași pe podea sau altundeva decât locul pe care l-am stabilit va aduce cinci minute de culcare mai devreme. O șosetă? 5 minute. Două șosete? Zece minute.”    Am trecut prin mai multe exemple și mi-a dat și el câteva.

I-am explicat încă o dată de este important să își păstreze ordinea în cameră și care sunt criteriile și valorile familie noastre privind acest aspect. I-am spus că va avea la dispoziție o zi pentru a exersa acest lucru înainte de a începe. Așa că a avut la dispoziție toată ziua de duminică pentru a lucra la acest lucru înainte ca nouă regulă să fie implementată.. de luni.

  • Luni –  a primit  zece minute pentru că și-a lăsat hainele aruncate pe lângă pat și încă 5 minte pentru cutia lego – răsturnată și abandonată („dar de ce!? o să mă joc mai târziu!„).

Am respectat acest termen, chiar dacă cerea „Încă o șansă„. S-a lăsat evident, cu supărare! 👾👾 dar..  nu-i o problema, mâine – ai o nouă șansă!

SFAT: (Chiar dacă nu aveți o oră fixă de culcare, puteți spune doar „Este timpul să te culci. Trebuia să mai stai treaz încă zece minute, dar trebuie să te culci cu zece minute mai devreme pentru că ți-ai lăsat …….. nestrânse, astăzi„.

  • Marți– fără haine pe jos, doar cărți aruncate – așa că…”mai devreme cu 5 minute la culcare „. Evident, a venit la pachet cu altă supărare.👾👾

  • Miercuri – pijamalele erau aruncate pe podea când am trecut prin față camerei să văd dacă se pregăteste pentru școală și până când s-a îmbrăcaa și pregătti pentru școală… ghici ce? Pijamalele au fost puse deoparte. Yuu-huu!!! 🙃

Această consecință nu va dura o veșnicie – probabil aproximativ două săptămâni, dar este o regulă de învățare.

După ce am făcut din asta un obicei, am lăsat deoparte consecința și doar i-am reamintit, atunci când a fost nevoie).

 

Nu uita, există o mulțime de motive pentru care este important să îți înveți copilul să fie ordonat:

  1. Îmbunătățește starea de spirit: Un spațiu ordonat poate ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea nivelului de stres. Atunci când există multă dezordine în jur, este ușor să te simți copleșit și dezorganizat.

  2. Îmbunătățește eficiența: Atunci când lucrurile sunt organizate și la locul lor, este mai ușor să găsești ceea ce cauți și să îți îndeplinești sarcinile zilnice. Acest lucru poate duce la o mai mare eficiență.

  3. Învățarea responsabilității: Să fii ordonat îl poate ajuta pe copil să învețe despre responsabilitate și să-și dezvolte abilități care îl vor ajuta mai târziu în viață ( organizarea timpului și a sarcinilor).

  4. Creează un mediu mai sigur: Într-un mediu ordonat, riscul de a cădea sau de a se accidentă este mult mai mic. Copilul tău va fi mai în siguranță și va fi mai puțin probabil să aibă accidente din cauza dezordinii sau a lucrurilor puse aiurea.

  5. Învățarea valorii lucrurilor: Atunci când copilul învață să fie ordonat și să își îngrijească lucrurile, el învață și să prețuiască acele lucruri și să le trateze cu grijă. Acest lucru poate duce la un comportament mai responsabil și la o mai mare grijă față de proprietatea personală și față de a altora.

A învăța să fii ordonat poate aduce multe beneficii atât în viața de zi cu zi, cât și în viitorul copilului tău. Ajută-l să învețe aceste abilități și să le folosească zilnic!

Vezi AICI:

Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI

ÎNSCRIE-TE LA SEMINARIILE GRATUITE + Nu uita – în fiecare LUNI – de la ora 18.00 – ai acces la întâlnirile virtuale private ” ASK ME ANYTING” – îmi poți pune întrebări pe teme de parenting și vei primi răspunsuri 💗

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>