Creativitatea si rezolvarea de probleme

creativitate newsletterA crea inseamna a produce , a genera ceva nou in raport cu ceea ce este uzual, cunoscut, obisnuit, banal. Noutatea poate fi evaluata prin gradul de originalitate al produsului final, cat este el neasteptat si inedit fata de obiectul sau notiunea de la care s-a pornit.

Atributul de creativ semnifica nota de originalitate in activitatea umana si in produsele acesteia, fie ca este vorba de stiinte, domeniu tehnic sau arte. Creativitatea este o conditie pentru evolutie; lumea, asa cum o cunoastem noi astazi, este construita din produsele gandirii inovatore a numerosi cercetatori, biologi, fizicieni, matematicieni, chimisti si artisti.

Copiii mici sunt prin natura foarte creativi si pot atribui o multime de sensuri si utilizari unui obiect aparent banal: ganditi-va numai la momentele in care copilul vine la dvs. cu o foaie mazgalita in fel si chip si va prezinta o intreaga poveste despre ce a desenat el acolo; sau cand se atasaza de obiecte care nu sunt jucarii (o perna, o perie de par, o batista, sticle de plastic, linguri de lemn- sunt doar cateva dintre exemplele intalnite pana acum, in experienta de lucru cu peste 200 de copii); sau cand inventeaza cuvinte noi pentru a compensa lacune in vocabularul propriu. Numeroase studii despre creativitate au demonstrat ca gradul de manifestare a acestei insusiri scade brusc in jurul varstei de 7 ani, cand copilul ia contact mediul educativ formal – asadar, odata cu intrarea in scoala. Aici copilul invata ca este bine sau nu este bine sa scrii, sa desenezi, sa rezolvi probleme intr-un anumit fel; copilul isi doreste sa-si multumeasca parintii si profesorii (invatatorii), cauta sa produca idei si obiecte adaptandu-le tiparului agreat de acestia, si nu mai creeaza cu spontaneitatea si dezinvoltura din anii copilariei mici. De aici apare nevoia continua de validare a actiunilor de catre un adult : E bine, doamna? E bine, mami/tati?

Activitatile in care sunt antrenati copiii in timpul programului Learn2B pentru a le stimula creativitatea urmaresc obiective ca:

  • realizarea unor lucruri noi si inedite, pornind de la un lucru cat se poate de comun.

  • dezvoltarea creativitatii celor mici prin realizarea unor desene care sa reprezinte o jucarie inventata de ei.

  • incurajarea copiilor sa tina un discurs in fata celorlalti in care sa prezinte desenul realizat;

  • constientizarea de catre cei mici a nenumaratelor cai prin care poate fi rezolvata o problema, oricare ar fi natura acesteia.

  • consolidarea increderii fiecarui copil in capacitatea sa de a crea produse inedite.

Daca doriti sa continuati acasa ceea ce facem cu ei la gradinita, puteti sa:

  • incurajati copiii sa va povesteasca ceea ce au discutat in sesiunea de saptamana aceasta.

  • realizati alaturi de ei unele activitati simple si amuzante in acelasi timp. Iata de exemplu,un joc pe care-l puteti juca alaturi de copilul dvs: va puteti gandi la un obiect (o caramida) si la o intrebuintare a acestuia (pt. a construi o casa),apoi este randul copilului sa se gandeasca la o alta intrebuintare; Continuati jocul pana cand epuizati toate variantele la care va puteti gandi.

  • sa-l provocati pe copil sa gaseasca noi intrebuintari obiectelor de uz casnic si sa va ajute in acest fel la diverse activitati pe care le intreprindeti.

  • creati impreuna cu copilul dvs. o poveste la care sa va aduceti, pe rand contributia; bucurati-va alaturi de el de rezultatul obtinut.

Bibliografie:

Cretu, T. (2010), Psihologia varstelor, editura Polirom, Iasi;

Zlate, M. (2008), introducere in psihologie, editura Polirom, Iasi

Pentru mai multe informatii si articole interesante va puteti abona pe site-ul nostru:

www.learn2b.ro