fbpx

Creativitatea, atuul copilului tau!

 

Aproape ca nu exista domeniu in care sa n-ai nevoie de creativitate. Fie ca te gandesti la profesie, fie ca ai in vedere relatiile de munca sau cele de prietenie, creativitatea e un aliat de nadejde. A-ti merge mintea si a avea curajul de a pasi pe cai nebatatorite inca reprezinta, adesea, cheia spre un succes rasunator. Totusi, nu toti ne-am nascut cu ea in sange si capabili sa revolutionam lumea in fiecare zi!

Nu toti devenim designeri, arhitecti, scriitori sau… angajati NASA. Avantajul pe care il au copiii, spre deosebire de noi, adultii, e acela ca sansele lor de a-si dezvolta creativitatea astfel incat sa viseze la oricare dintre profesiile enumerate mai sus sunt inca foarte mari. Copiii sunt, prin definitie, exploratori creativi ai lumii din jur. Cu timpul, pe masura ce regulile si pretentiile sociale cresc, creativitatea lor este pusa putin in umbra. Toata suita de NU-uri care li se spune de-a lungul timpului truncheaza aceasta pornire spre explorare si reinterpretare a lumii. De aceea, copii care ar fi putut deveni pictori de succes sau scriitori ajung sa aiba, ca adulti, un job mediocru, intr-un domeniu care nu are o mare legatura cu pornirile lor native.

Ca orice parinte, iti doresti ca el sau ea sa isi urmeze inima si calea. Gandul ca ai putea sta in fata viitorului celui pe care l-ai adus pe lume te supara, iar asta e normal. Vrei ca el sa-si pastreze contactul cu sine si sa se exprime creativ, indiferent in care arie a vietii lui.

Iata cateva metode de a incuraja creativitatea si de a-l ajuta pe copilul tau sa devina ceea ce poate ca scrie in destinul lui:

  1. Grupul – desi este necesar sa respecte anumite norme de grup (sa asculte, sa isi astepte randul, sa critice constructiv, sa accepte pareri diferite de ale lui etc), grupul are un efect de stimulare a creativitatii asupra copilului. Competitia indeamna creierul uman sa gaseasca solutii creative, sa fie, de fiecare data, mai bun decat ceilalti. In plus, celebrele exercitii de brainstorming sunt utile si la nivel individual, nu doar la rezolvarea de probleme in grup!
  2. Jocuri de cuvinte – de la formarea de campuri lexicale pana la crearea de versuri in grup, exercitiile care dezvolta vocabularul, inteligenta si memoria, dezvolta si creativitatea. Nici Eminescu nu s-a trezit scriind “Luceafarul” fara sa fi facut inainte numeroase exercitii creative…
  3. Vizualizarea creativa – stiti plansele Rorschach? Ele nu au fost create doar pentru ca in filmele de Hollywood sa se analizeze criminali si lucrurile sa para mai interesante. Ele sunt planse proiective, care testeaza mai multi parametri psihici, inclusiv originalitatea si imaginatia. Testele proiective, cu forme abstracte pe care copiii sa le interpreteze reprezita metode de a dezvolta gandirea creativa. Puteti sa cumparati jocuri care au astfel de planse ori puteti crea impreuna cu el sau ea planse de acest gen – puneti acuarela pe foaie, lasati imaginatia sa va ghideze si apoi intrebati-va, unul pe celalalt, ce ar putea reprezenta forma ciudata pe care ati facut-o.
  4. Desen creativ. Pornind de la o forma data (un cerc, un patrat etc), copilul este invitat sa continue desenul pana la a da nastere unei figuri concrete – o casa, un soare sau… un extraterestru. Jocul este mai eficient daca se face in perechi de copii, lucrand pe aceeasi foaie. Sau, de ce nu, copil-parinte!
  5. De-a Sherlock Holmes. Se da o problema (un obiect pierdut, un cuvant care nu exista – “iopa”, “carcop” etc – si se cere sa inventeze o poveste despre el: ce ar putea fi, la ce ar putea servi, unde se gaseste, cum arata etc). Se creeaza o echipa de lucru, se dau functii in cadrul echipei si se cere rezolvarea. De aici, copiii se descurca singuri – castiga echipa cu cea mai inovatoare solutie, votata fiind de restul colegilor.

Pentru ca tocmai ce v-am spus despre importanta grupului in dezvoltarea creativitatii (pe langa o multime de alte skill-uri necesare unei buni dezvoltari – sociabilitate, extraversie, atentie, competitie, colaborare etc), va invitam sa testati impreuna cu cel/cea mic/a felul in care Learn2B va poate fi de ajutor, prin Clubul nostru, la dezvoltarea diverselor aptitudini ale copilului. Inclusiv creativitatea!

Vino cu el/ea pe 6 aprilie 2013 alaturi de noi, la Clubul Learn2B, la Ziua Portilor Deschise!

Clubul Learn2B, care se deschide pe data de 6 aprilie 2013, va asteapta atat pe copil, cat si pe tine pentru a afla mai multe despre felurile in care noi, echipa Learn2B, alaturi de tine, putem sa oferim copilului un start de succes in viata.

Vom avea 3 ore in care el/ea poate testa GRATUIT ce inseamna Clubul Learn2B si dezvoltare personala, iar tu vei putea adresa toate intrebarile care te framanta trainerilor si psihologilor specializati in lucrul cu copiii. Cu o experienta de peste 4 ani, cu iubire pentru copii si cu bunatati de casa (prajituri, ceai), te invitam la o discutie deschisa despre prezentul si viitorul celei mai importante fiinte: copilul tau!

Cand: 6 aprilie 2013 – ora 10

Unde: Str Moise Nicoara nr 11, sector 3 Bucuresti

Pentru informatii suplimentare si inscrieri: office@learn2b.ro / office.learn2b@gmail.com sau 0729.999.696 – Laura Andrunachi Bardas