fbpx

Consecințe logice care îmbunătățesc comportamentul copilului

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Consecințe logice care îmbunătățesc comportamentul copilului

Last updated on

Copiii au nevoie de limite! Și NU! Limite NU înseamnă pedepse!

 

Deși consecințele logice necesită anticipare și implicare din partea părinților, a profesorilor și a tuturor adulților implicați, acestea sunt extrem de eficiente, atunci când sunt utilizate corect, pentru că îi ajută pe copii să înlocuiască comportamentele inadecvate cu alegeri mai potrivite.

Un aspect foarte important, înainte de a începe:
Nu uități să fiți clari cu privire la reguli și așteptări, să luați în considerare motivele care stau la baza comportamentului copilului și să folosiți consecințe care sunt relevante, realiste și care au la baza respectul.

Este important să țineți cont de faptul că, consecințele logice sunt concepute pentru a-i oferi copilului o oportunitate de a învăța din greșeli, nu pentru a-l face să sufere. Dacă vă faceți timp să anticipați și să planificați, veți fi cu mult mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor comportamentale într-un mod (mai) pozitiv și mai eficient.

Consecințele logice funcționează?

Din experiența mea și a sutelor de părinți care mi-au cerut ajutorul, DA (!!), consecințele logice funcționează!

Folosirea consecințelor logice pentru a schimba tiparele de comportament ale unui copil se încadrează în „disciplina pozitivă”, care se concentrează pe ideea de a rămâne calmi , de a arata respect copiilor, în timp ce aplicăm reguli de conduită adecvate.

Atenție – disciplina pozitivă NU înseamnă să ignorăm comportamentele indezirabile, să închidem ochii și poate – poate ele vor dispărea pe măsură ce copilul nostru va face un nou salt mental. 😁

Sub umbrela „parentingului pozitiv” nu mascăm lipsa de educație sau de disciplină a copilului sau, și mai grav, lipsa noastră de responsabilitate, ca adulți!

Nope! Comportamentul copilului NU se va corecta de la „sine”. 

Din cauza surselor bine promovate de informare venite din partea „experților în parenting” care vând iluzii în spatele unor cuvinte frumoase dar fără fond – părinții ajung să creadă că educația înseamnă ignoranță, că disciplina pozitivă însemnă libertate totală copilului (definind „libertatea” ca fiindu-i permis copilului orice, oriunde, oricât)

Copiii au nevoie de limite! Și NU: limite NU înseamnă pedepse!

 

Ideea este aceea de a stabili limite rezonabile pentru copii, de a-i îndruma să învețe cum să rămână în aceste limite și de a le da instrumentele de care au nevoie pentru a-și recunoaște și îndrepta propriile comportamente atunci când se abat de la traseu.


Cum să dezvoltați consecințe logice pentru copiii dvs.

 

Știu – conceptul acesta de a folosi “consecințele logice ca formă de disciplină pozitivă ” poate părea simplu în teorie, dar dificil de pus în practică – să poți să scoți la iveală niște consecințe creative, în focul momentului, poate fi dificil.

Credeți-mă, știu!

Atunci când copilul este lipsit de respect, nu te ascultă, face prostii, se ceartă cu frații săi, vrea aia..sau cealaltă, țipă, urlă, lovește și îți testează răbdarea în toate modurile posibile, poate fi dificil să îți păstrezi calmul și să rămâi rațional.

Înainte de a începe să împărțiți pedepse, în stânga și în dreapta, vă propun să faceți, în schimb, următoarele lucruri:

  1. Fiți clar cu privire la reguli și așteptări

Acest lucru este deosebit de important în cazul copilului mai mic (până în 6 ani). Explicându-i care sunt regulile, ce se așteaptă de la el, ce este și ce nu este adecvat și făcându-vă timp pentru a-i reaminti periodic toate aceste lucruri, îl pregătiți, garantat, pentru succes. Cu cât regulile sunt mai simple și cu cât le întăriți mai des, cu atât mai ușor îi va fi copilului să vă îndeplinească așteptările.

  1. Respirați adânc

Când copilul se comportă urât și simțiți că tensiunea arterială începe să vă crească, respirați adânc, preluați controlul asupra propriilor emoții. Dați un bun exemplu refuzând să lăsați comportamentul copilului să vă supere și amintiți-vă că acțiunile sale nu sunt o reflecție asupra dvs. ca părinte, ci mai degrabă o parte normală a creșterii unui copil. Știind acest lucru, vă poate ajuta să vă retrageți, să vă recăpătați calmul și să fiți proactiv/ă în loc să reacționați.

  1. Căutați motivul comportamentului

Este copilul dvs. plictisit, obosit, flămând, bolnav, supărat, anxios? Au avut loc schimbări în casă, în ultima vreme care ar putea să-l facă să se simtă mai stresat sau emoționat? Descoperirea MOTIVULUI din spatele comportamentului copilului poate fi revelatoare. Nu numai că vă va permite să vă conectați și să vă ajutați mai bine copilul, dar vă va permite și să fiți proactivi și să evitați o nouă experiență de același fel, în viitor.

  1. Folosiți „Regula celor 3 R”  ai consecințelor logice

Pentru a fi eficiente, consecințele logice ar trebui să fie:

* Relevante. Dacă dorești ca, copilul tău să facă o legătură între comportament și consecință, este important ca cele 2 să fie strâns legate între ele. 

EX: pentru că a obținut o notă slabă la școală – copilul va primi timp suplimentar de studiu  – este o consecință rezonabilă care corespunde direct cu comportamentul pe care încercați să îl schimbăți. 

EX: pentru că a obținut o notă slabă la școală – copilul nu mai are voie la televizor pentru o lună – este o consecință absurdă care nu are nicio legătură cu nota de la școală.

* Realistă. Consecințele ar trebui să fie, de asemenea, rezonabile. 

EX: În exemplul de mai sus, punerea în aplicare a 30-60 de minute suplimentare de teme în fiecare seară și/sau angajarea unui meditator după ce a primit o notă proastă este realistă, dar a retrage toate privilegiile unui copil și a se aștepta ca acesta să petreacă 6 ore pe noapte studiind, este exagerat.

* Respectuos. Consecințele logice sunt concepute pentru a-i oferi copilului o oportunitate de a învăța din greșelile sale, nu pentru a-i scădea stima de sine sau pentru a-l face să sufere. Folosiți un limbaj simplu, concis, bazat pe fapte și evitați emoțiile negative pentru a nu vă stânjeni copilul și pentru a nu-l face să se simtă în defensivă.

  1. Fiți consecvenți în ceea ce privește aplicarea consecințelor!

În calitate de părinți, auzim adesea despre importanța de a fi consecvenți și de a merge până la capăt cu consecințele. Dacă nu reușiți să duceți până la capăt consecințele, copilul nu vă va lua în serios, nu va învăța responsabilitatea și nu își va da seama de diferența dintre bine și rău. 

Și, din păcate, lipsa dvs. de acțiune – de acum, se va răsfrânge asupra lui – mai târziu!

Consecințe creative care funcționează

Când vine vorba despre implementarea consecințelor logice, dacă vă acordați timp să anticipați comportamentele negative și să vă gândiți la  niște consecințe creative care să fie relevante, realiste și respectuoase, veți putea să vă păstrați controlul în momentele de cumpănă.

Bineînțeles, fiecare copil este diferit și ceea ce funcționează pentru o familie poate să nu funcționeze pentru alta!

Dar..de dragul subiectului, hai să vă dau câteva consecințe logice …diferite..care să vă inspire spre o abordare mai ..pozitivă a parentingului.

1. Pierderea privilegiilor

Aceasta este o consecință logică care este ușor de aplicat, poate fi schimbată și aplicată în multe situații diferite. 

Dacă copilul își aruncă jucăriile sau refuză să le împartă cu ceilalți, își pierde privilegiul de a se juca cu ele pentru tot restul zilei. 

Dacă face un acces de furie atunci când îi cereți să nu se mai joace cu iPad-ul, timpul petrecut cu iPad-ul este redus sau eliminat pentru o perioadă de timp. 

Dacă se comportă urât în timpul unei întâlniri de joacă/în parc cu prietenii, întâlnirea de joacă este scurtată și/sau nu i se permite să participe la o nouă întâlnire, weekendul următor. etc

2. Pauza de 10 minute

Atunci când comportamentul scapă de sub control, o scurtă pauză în care copilul stă să se liniștească – îl poate ajuta să se calmeze. 

Atenție – aceasta NU este o pauză de TIME-OUT – acest lucru nu trebuie să fie la fel de drastic ca trimiterea copilului în camera lui și nici nu îl trimiți (agresiv sau cu ton ridicat) să stea în „pauză”. 

Simpla îndepărtare a copilului de la activitatea la care participă și rugămintea de a sta în liniște și de a citi o carte timp de 10 minute poate ajuta la restabilirea unui sentiment de calm, fără să se simtă frustrat sau să simtă că este pedepsit. 

Câteodată – „pauză de 10 minute” – ar trebui să te privească și pe tine, adultul – atunci când propriul tău comportament îți scapă de sub control și te trezești ridicând vocea!

3. Treburi (casnice) suplimentare

Dacă are tendința de a se plânge că se plictisește sau refuză să participe la activitățile și jocurile pe care le organizați în weekenduri și în vacanțele școlare, etc, o consecință logică ar fi să îi atribuiți sarcini (casnice) în plus.

(„Aș vrea să fac X, dar dacă nu vrei să participi, cealaltă opțiune este să mă ajuți cu Y.”).

4. Îndepărtarea jucăriilor pentru o perioadă de timp

Dacă își lasă în mod constant jucăriile aruncate prin casă sau refuză să își facă curat în cameră atunci când i se cere, puneți toate jucăriile care nu sunt așezate cum trebuie într-un coș /cutie și îndepărtați-le pentru o perioadă lungă de timp.

5. Timp redus din activitățile/sarcinile dezirabile

Dacă copilul dvs. se ceartă în mod constant cu dvs. pentru a-și face temele, zăbovește dimineața, își prelungește rutina de culcare etc., luați în considerare posibilitatea de a lua/reduce timpul suplimentar petrecut certându-vă pe această temă, din timpul pe care îl are alocat pentru ceea ce îi face plăcere (cum ar fi joaca cu prietenii, vizionarea la televizor, joaaă pe tabletă, etc).

Cu alte cuvinte – dacă am stat să ne certăm 10 minute pentru că nu îți faci ordine în camera – asta îți va reduce timpul petrecut la „ecrane” cu 10 minute!

6. Fiecare își curăță propria mizerie/dezordine

Aveți un copil căruia îi place să facă mizerie intenționat? „Obligați-l „să curețe singur! S-ar putea să trebuiască să vă întoarceti și să curățați cum trebuie atunci când nu se uită, dar această consecință logică îl va face să realizeze că acest comportament nu este atât de amuzant pe cât credea inițial.

7. Dacă o strici, o repari

Copiilor le place să se joace dur cu jucăriile și, uneori, le sparg din furie sau frustrare. Este normal să fie așa. Dar când veți înceta să le mai reparați /schimbați/cumpărați altele, vor învăța foarte curând să respecte lucrurile lor și pe ale altora.

8. Ora de culcare mai devreme

Dacă ați experimentat deja această situație a unui comportament indezirabil ca un rezultat al unor obiceiuri de somn proaste, atunci e bine să luați în considerare posibilitatea de a devansa ora de culcare a copilului pentru fiecare „abatere” pe parcursul zilei (de ex: pentru fiecare …..comportament nedorit  pe care îl face, ora de culcare este devansată cu 15 minute).

9. Să petreacă timp cu cei pe care i-a rănit

Dacă copilul dvs. „exersează” zilnic o doză sănătoasă de rivalitate între frați sau dacă aflați că s-a comportat rău cu un coleg de clasă la grădiniță sau la școală, o consecință logică excelentă este să îi cereți să petreacă mai mult timp cu acea persoană. Acest lucru ar putea însemna să petreacă o noapte împreună cu fratele sau, în camera acestuia sau o întâlnire de joacă cu acel coleg de clasă pe care l-a rănit, etc.

10. Ignorați-l

Atunci când copilul dvs. vorbește pe nerăsuflate, refuză să folosească bunele maniere etc., nu vă fie teamă să îl ignorați până când începe să vă vorbească așa cum vă așteptați. S-ar putea să dureze ceva timp până când va înțelege motivul pentru care faceți acest lucru și este posibil să doriți să discutați în prealabil despre această consecință logică, dar funcționează de minune!

11. Timpul de liniște

Dacă copilul țipă sau vorbește fără respect, o consecință logică bună (și pașnică!) este să îl scoateți din situația respectivă pentru un „timp de liniște” până când se calmează și își amintește să folosească o voce blândă, respectuoasă și un limbaj adecvat.

12. Mâinile în buzunar!

Dacă copilul are un comportament nedorit ..cu mâinile/își folosește mâinile, o modalitate excelentă de a-l „deturna” și a-i schimba (pentru moment!!) comportamentul este să îi cereți să își țină mâinile în buzunare. 

Va trebui să oferiți în prealabil o explicație cu privire la această consecință logică, mai ales dacă copilul este predispus la: a-și roade unghiile, a-și învârti părul pe degete, a lovi/ciupi/etc alți copii, a roade creioane, a distruge lucruri -pe care le învârte între degete, etc. 

Vă rog să fiți atenți  și să solicitați ajutor profesionist- acestea sunt semnale de anxietate ridicată la copii!

13. Fără muncă, nu te joci.

Dacă copilul refuză să-și facă treburile, nu vă temeți să îi luați timpul de joacă. Odată ce copilul va face legătura, va acționa adecvat.

 


Dacă simți că ai nevoie de ajutor suplimentar în acest proces, îți recomand programul meu de coaching și mentoring parental, care se adresează atât copiilor cât și părinților. Programul se poate desfășura fie față în față, dacă ești din București, fie online, pentru a se adapta la nevoile tale. În cadrul acestui program, vei învăța tehnici eficiente de comunicare și relaționare, tehnici de gestionare a conflictelor și strategii pentru a construi o relație mai puternică și mai sănătoasă cu copiii tăi.

Dacă vrei să afli mai multe sau ai nevoie de ajutor, te aștept alături de mine:

Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI

✅ ✅ ÎNSCRIE-TE LA SEMINARIILE GRATUITE + Nu uita – în fiecare LUNI – de la ora 18.00 – ai acces la întâlnirile virtuale private ” ASK ME ANYTING” – îmi poți pune întrebări pe teme de parenting și vei primi răspunsuri 💗

Vei primi, sprijinul și îndrumarea mea personalizată pentru a-ți atinge obiectivele de părinte și pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și relaționare.

Îți pot garanta că programul meu de coaching și mentoring parental îți va oferi instrumentele și cunoștințele necesare pentru a deveni un părinte mai sigur și mai încrezător în abilitățile tale. Vei fi capabil să construiești o relație mai puternică și mai sănătoasă cu copiii tăi și să-ți ajuți copiii să se dezvolte în adulți responsabili și echilibrați. ❤️

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>