Găsirea unor consecințe pentru copii, care să funcționeze nu este întotdeauna ușoară, mai ales atunci când ești în mijlocul crizei și ai nevoie ca ei să facă ce le ceri (de preferință fără să țipi)
Trebuie să găsești ceva care funcționează și să fii consecvent/ă… dacă vrei ca un comportament să se schimbe.
De ce consecințele exagerate nu funcționează
Fii sinceră, de câte ori nu ai inventat (inclusiv eu!) consecințe nebunești, pe loc… „Dacă mai faci asta o dată, nu mai mergem la cinema!” Sau „Dacă mai aud asta o dată, fără televizor timp de o săptămână!” “Îți arunc jucăriile dacă nu le strângi!”
Acestea nu sunt lucruri pe care vrem să le facem, cu adevărat, așa că, de ce le spunem?! Simplu! pentru că ne lăsăm prinși într-un joc de putere, în focul momentului. De cele mai multe ori, nu dăm curs consecinței pentru că ne dăm seama că a fost prea dură pentru acțiunea respectivă. Ne dăm seama că am reacționat exagerat.
Sunt chiar și situații în care ne putem da seama că, pedepsind comportamentul, am pedepsit acum întreaga familie (prin eliminarea unei ieșiri în oraș etc).
Problema este că, atunci când părinții sau profesorii nu duc la îndeplinire consecința cu care au amenințat, copiii pot rămâne cu ideea că „Nu contează dacă ascult sau nu… din moment ce mama/tata, oricum, nu va face nimic„.
Atenție însă! deși este foarte important să ne ținem de consecință, există momente în care trebuie să ne dăm seama că am reacționat exagerat și trebuie să vorbim cu copilul nostru. Dacă reacționați exagerat, nu îți fie teamă să vorbești cu copilul tău. Arată-i copilului tău că și tu faci greșeli. Această poate fi o lecție de învățare excelentă. „Am reacționat exagerat și am spus lucruri pe care nu le-am vrut, cum ar fi să-ți spun că nu poți merge nicăieri timp de o săptămână.” Copilul va învăța din exemplul tău.
Oferă-i trei opțiuni
Dacă îi ceri să facă ceva (să-și curețe camera) și te ignoră, ai trei opțiuni:
-
Să te superi și să-ți pierzi cumpătul (am trecut prin asta 😁)
-
Fă-o în locul lor pentru că e mai ușor (dap, am trecut și prin asta 😁😁)
-
SAU… VEZI MAI JOS (sfatul simplu pe care vreau să ți-l dau astăzi)
deci..sfatul zilei 😁:
Să-și creeze propriile consecințe care …chiar funcționează!
Nu, serios! hai să vă explic de ce va funcționa. Copiii crează consecințele și vor ști exact ce se va întâmpla dacă încalcă regulile.
De ce funcționează?
Funcționează pentru că ei sunt implicați. Ei vă ajută să veniți cu ideea. Vor înțelege mai bine ideea. Își vor aminti mai bine. Funcționează pentru că:
-
Este memorabilă.
Ei au creat consecința, așa că își vor amintit de ea. Cunoașteți zicala despre cum putem înțelege lucrurile auzindu-le, dar când le creăm noi înșine, le ținem minte? Așa este în cazul acesta.
-
Este o acțiune inițiată de ei înșiși.
Acest lucru va funcționat pentru că, vor ajunge la o consecință pe care vor să o evite, la o consecință pe care nu vor să o facă… poate o corvoadă “temută” (cum ar fi curățarea unui dulap) sau o pauză la jocurile video.
-
Este o „piatră de hotar”.
“Dacă încalci regula, se întâmplă asta. Fără întrebări, fără negocieri”.
Gata cu cicăleala sau cu repetarea la nesfârșit a ceea ce trebuie să faci dacă nu te ascultă. Faptul că îi lăsăți să vină cu consecințele vă ajută să îi implicați și să le dați de înțeles că apreciați contribuția lor.