fbpx

Conectează-te… înainte de a corecta

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Conectează-te… înainte de a corecta

Last updated on

Probabil știți că mie îmi plac lucrurile simple. Toată psihologia asta modernă a copilului, a educației, a disciplinei s.a.m.d. nu aduce nimic nou – este doar o reinterpretare a teoriilor vechi. Hai să vă dau un exemplu – unii dintre marii psihologi în psihologia copilului Alfred Adler și Rudolf Dreikurs, spun foarte simplu, foarte clar: fiecare dintre noi are nevoie de „un sentiment de apartenență și semnificație”. Acest concept m-a făcut să reflectez asupra importanței conexiunii înaintea corectării în educația copiilor.

Cercetările arată că nu ne putem influența copiii într-un mod pozitiv până când nu creăm o conexiune cu ei. Este o chestiune de …creier și inimă. Uneori trebuie să încetăm să ne ocupăm de comportamentul greșit și să vindecăm mai întâi relația.

Aud atât de des, în cabinet sau în instituțîi de învățământ, în discuțiile cu familiile, etc – copilul NU se comportă „bine” sau nu este ” cuminte” (~știți la ce mă refer!)

Ei bine…conexiunea creează un sentiment de siguranță și deschidere, în timp ce pedeapsa, morală,  critica, prelegerea, rugămințile insistente, cearta, acuzele, jena, rușinea creează instinctiv…reacții de luptă, fugă sau îngheț.

Unul dintre exemplele mele favorite de „conexiune înaintea corectării” este, „Te iubesc și răspunsul meu este nu.” Asta   ilustrează, foarte bine ce înseamnă să fii amabil …și ferm în același timp.

Înainte de a împărtăși mai multe moduri de a crea o conexiune cu copiii, vreau să subliniez că este o greșeală să credem că a oferi copiilor tot ceea ce își doresc este eficient. Salvarea, repararea și hyper-protecția nu sunt modalități bune de a crea o conexiune. Conexiunile eficiente se fac atunci când atât copilul, cât și adultul simt apartenența și semnificația. Cele mai multe instrumente de educație pozitivă (vezi Alfred Adler și Rudolf Dreikurs)  oferă abilități pentru a crea o conexiune.

Alte idei de conectare (după J Nelsen – „mama”educației pozitive):

 • Petreceți timp special cu copiii. Ce ar putea crea o conexiune mai mare pentru copil  decât să știe că îți face plăcere să petreci timp cu el/ea?!
 • Ascultă. Ascultă cu adevărat. Oprește-te din ceea ce faci și oferă-i copilului atenția ta deplină.
 • Validează sentimentele copilului. Nu ne simțim toți conectați atunci când ne simțim înțeleși?
 • Împărtășește-ți sentimentele și gândurile atunci când este potrivit. Amintește-ți că copiii te vor asculta DUPĂ ce se simt ascultați. Copiii simt o conexiune atunci când împărtășeșți cu respect ceva despre ține. Respectuos, înseamnă fără poveșți care durează 10 minute ( deja avem o prelegere!) 
 • Concentrează-te pe soluții ÎMPREUNĂ cu copiii după o perioadă de „răcire” ( adică dupe ce s-au calmat! nu mai încercați asta atunci când trec prin emoții intense!). Iată că apare din nou cuvântul „împreună” – pentru că asta este de fapt..cheia  către conexiune.
 • Puneți întrebări  cu multă curiozitate pentru a-i ajuta pe copii să exploreze consecințele alegerilor lor în loc să le impui consecințe. Întrebările sincere deschid inima și creierul rațional – echivalând cu conexiunea.
 • Îmbrățișări. Există momente când toți avem nevoie doar de o îmbrățișare.

Odată ce conexiunea este stabilită, copiii sunt apoi deschiși la „corecție” respectuoasă.

Este important să înțelegem că „Corecția” este foarte prost înțeleasă! În general când spun auzim acest cuvânt, ne gândim imediat la „corecția convențională”. Cea mai mare diferență constă în faptul că corecția convențională implică în mod obișnuit pedeapsa (pedeapsa prin izolare, pedeapsa prin restricționarea privilegiilor, cearta, rusinarea, agresivitatea verbală sau fizică). Cu alte cuvinte, corecția convențională se referă la ” ADULTUL care (îi)  face ceva COPILULUI. „

Ei bine, „corecția” ar trebui să implice : RESPECT + SOLUȚII ( împreună cu copiii!)

Două metode excelente pentru a găsi soluții sunt întâlnirile de familie (acasă) sau întâlnirile de clasă ( la grădiniță/școală) și rezolvarea problemelor împreună. Acestea sunt cele mai puternice și funcționale instrumente care implică respect. Iar copiii vor învăța cu adevărat  și iși vor putea folosi puterea personală în moduri constructive. Conexiunea este creată ca parte a acestui proces.

Atunci când copiii simt o conexiune, simt apartenență și semnificație. De multe ori, acest lucru este suficient pentru ca un  comportamentul greșit să înceteze. 

Dacă aveți nevoie de alte soluții concrete, atât acasă, în familie..cât și în clasă, la școală sau la grădiniță – nu uitați..contactați-mă – și vă voi da soluții simple, aplicabile, concrete!

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>