fbpx

Comunicare non-verbala

Dragi parinti,

 In activitatile Learn2b ne ocupam adesea de comunicare si de elementele care fac un act de comunicare sa fie eficient. De exemplu, elementele de comunicare nonverbala. Comunicarea nonverbala defineste ansamblul gesturilor, posturilor corporale si privirilor care insotesc intotdeauna un mesaj exprimat pe cale verbala.

In comunicarea interpersonala, cuvintele nu stunt intotdeauna de ajuns. Exista chiar momente cand limbajul verbal nu ne poate ajuta sa ne comunicam gandurile asa cum ne-am dori (in conditii de zgomot- la o petrecere cu muzica data prea tare; pe un santier; cand ne aflam prea departe de interlocutor; cand nu cunoastem limba vorbita de celalalt).

Gesturile si postura, împreuna cu mimica, utilizarea spatiului, contactul vizual, atingerile corporale, imbracamintea, tonul vocii, reprezentarea timpului insotesc si, uneori, inlocuiesc cuvintele. Toate acestea alcatuiesc comunicarea nonverbala.

Pentru a-i ajuta pe cei mici sa constientizeze existenta limbajului nonverbal, obisnuim sa lansam provocari pentru acestia: “sa jucam Jocul mut pe toata durata activitatilor noastre”. Regulile acestui joc sunt simple: nu scoatem nici un cuvant si incercam sa ne intelegem intre noi prin gesturi. Trainerul se supune si el acestei reguli si trebuie sa transpuna regulile activitatilor in limbaj nonverbal, in asa fel incat toti participantii sa inteleaga ce au de facut.

De obicei, copiii reusesc sa faca fata cu usurinta acestei provorcari si dovedesc nu numai ca pot sta 40-50 de minute fara sa vorbeasca, ci ca pot fi si atenti, pot intelege ceea ce transmit ceilalti si pot transmite, la randul lor, mesaje care pot fi intelese de colegi. De-a lungul unor astfel de sesiuni, activitatile la care au participat tinand seama de regula de baza “Nu vorbim!” au fost variate si au urmarit toate ariile de dezvoltare ale copilului.

Iata, in linii mari, in ce constau activitatile: orientare in spatiu si echilibru; elaborarea, in grupuri de 2-3 copii, a unui plan de actiune pentru a rezolva o situatie-problema; recunoastere de forme si culori si ordonarea acestora in functie de anumite reguli.

In speranta ca v-am oferit o imagine mai clara a conceptelor abordate in cadrul sesiunilor Learn2b care trateaza aceasta tema, va prezentam mai jos cateva obiective tematice pe care le urmarim prin activitatile si jocurile propuse copiilor:

  • sa fie capabil sa taca, sa fie atent la gesturile celorlalti si sa incerce sa-si exprime intentiile facand uz de alte mijloace decat limbajul verbal;

  • sa exploreze noi modalitati de a comunica;
  • sa-si dezvolte atentia si capacitatea de a se concentra ;
  • sa-si dezvolte motriciiatea fina si grosiera ;
  • sa-si dezvolte abilitatea de a gasi solutii noi in situatii problema;

Copiii sunt mereu incurajati sa faca teme pentru acasa, alaturi de dvs. Pentru a va alatura demersului nostru, puteti aprofunda alaturi de copiii dvs., prin discutii sau prin incurajarea unor activitati specifice, conceptele pe care le punem in discutie saptamana de saptamana:

  • Incurajati copiii sa va povesteasca despre ceea ce au discutat in sesiunea de saptamana aceasta;
  • Incercati sa aplicati regulile jocului mut atunci cand petreceti timp alaturi de copilul dvs; incercati sa gasiti alte modalitati decat cele verbale de a-i transmite mesaje; acordati mai multa atentie gesturilor sale si incercati sa intelegeti ce isi doreste copilul de la dvs.

Daca doriti sa fiti la curent cu informatii suplimentare, va puteti abona sau puteti vizita oricand siteul nostru:

www.learn2b.ro

Cu deosebit respect,

Echipa Learn2b