Într-o lume aflată într-o mare viteză, în care noțiunea de socializare capătă noi valențe, astăzi vă propun să facem, împreună, o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre abilitățile sociale cruciale pe care copilul dvs. ar putea să le fi uitat sau…pur și simplu să nu le știe.
1. Interacțiunea și contactul uman este important dacă vrei să îți faci prieteni
Când școala presupunea să te dai jos din pat și să te conectezi la zoom, nu era nevoie nici măcar să recunoști pe cineva – era suficient sa fie prezenta acolo o poza cu tine sau un avatar.
În viața de zi cu zi, este esențial să arătați deschidere către prietenie.
Abilitatea de a ajunge la oameni include cunoașterea oamenilor prin întrebări interesante, oferirea de complimente sincere și realizarea de planuri pentru a face lucruri distractive împreună.
Dar… cea mai elementară formă este chiar salutul.
Nici nu aveți idee – câți copii am întâlnit care nu au fost învățați acest pas elementar – să salute!
2. Fă un pas înapoi, câteodată, dacă vrei să îți păstrezi prietenii
Uneori, fără să vrea, copiii ajung să facă lucruri care îi îndepărtează pe prieteni, de colegi. Fie se manifestă prea puternic sau fac lucruri care îi enervează pe ceilalți.
Este esențial pentru un copil să știe cum să recunoască și să răspundă în mod corespunzător la semnalele transmise de catre ceilalti. Toată lumea face uneori greșeli sociale, iar acest lucru este în regulă atâta timp cât ne oprim rapid din ceea ce îi deranjează pe cealalti.
Copiii mai mici sau mai impulsivi ar putea avea nevoie de cateva activitati de tranziție, pentru a se liniști și a se opri.
Abilitatea de a face un pas înapoi implică, de asemenea, să știm cum să rezolvăm certurile, să le acordăm prietenilor beneficiul îndoielii sau prezumtia de nevinovăție și să ne gestionăm propria suferință în situații stresante. A face un pas înapoi nu este un lucru ușor de făcut, dar este important pentru că este un mod de a ne îngriji de noi înșine și de ceilalți.
Îmi place să le spun adesea copiilor faptul că „pentru un conflict este nevoie de 2. Dacă vrei să eviți conflictul, ieși din el, îndepărtează-te. Nimeni nu se poate certa singur, nu-i așa?
3. Intră în grămadă și amestecă-te cu ceilalți – pentru a-ți face prieteni noi
Prieteniile individuale sunt grozave, dar a face parte dintr-un grup de prieteni poate multiplica distracția copiilor. Abilitatea de a se integra presupune să ne dăm seama cum să ne alăturăm unui grup, să ne înțelegem cu partenerii sau coechipierii și să facem alegeri înțelepte cu privire la grupurile la care să ne alăturăm.
Cele două modalități principale prin care copiii se luptă cu această abilitate sunt fie că se rețin și nu intră în grup, fie că dau buzna, întrerupând conversația sau activitatea în desfășurare. Cheia este să privești sau să asculți ce se întâmplă, apoi să te strecori în acțiune într-un mod care să contribuie la activitatea sau actiunea în curs.
A te integra nu înseamnă să fii exact la fel ca toți ceilalți sau să-i urmezi orbește pe ceilalți. Înseamnă să înțelegi și să respecți punctul de vedere al celorlalți pentru a lucra împreună, a juca un joc sau a purta o conversație bună.
4. Vorbește deschis și simte-te bine în pielea ta
Uneori este important să te lași dus de val, dar uneori copiii trebuie să vorbească și să spună ce gândesc sau ce vor. Prietenii buni ajung să se cunoască mai bine unul pe celălalt prin faptul că ajung să împărtășească ceea ce gândesc sau simt.
Abilitatea de a vorbi deschis înseamnă să fim capabili să spunem ceea ce vrem să spunem fără a fi răutăcioși. Acest lucru include folosirea declarațiilor „eu”, capacitatea de a spune „nu” atunci când este necesar, gestionarea tachinărilor și, de asemenea, existența unui filtru intern adecvat care lasă să iasă cuvintele bune și blochează orice cuvinte neplăcute.
5. Renunțarea : „nu mai esti prietena/ul mea”
Unii copii colecționează ranchiună ca niște mărgele pe un fir de ață. Ei pot povesti cu lux de amănunte fiecare incident în care cineva a făcut ceva ce nu le-a plăcut. Dar acest lucru îi frustrează, îi lasă plini de resentimente și lipsiți de prieteni.
Toată lumea face greșeli și o parte din a fi „un bun prieten” este să înveți să ierți. Abilitatea de a renunța înseamnă să acceptăm atunci când lucrurile nu merg așa cum vrem noi sau când oamenii nu se comportă așa cum ne dorim și trecem peste problemele, rămânând prieteni in continuare. Este ca in sport – ai câștiguri, dar și înfrângeri – important este sa treci peste și păstrezi fair-play-ul.
Mai multe dintre aceste abilități esențiale de prietenie par a fi opuse. Asta pentru că abilitățile sociale nu constau niciodată în a face un singur lucru sau a-l face doar într-un fel anume. Cu toții știm că nu există o rețeta – ci, din contra, toate aceste abilități sociale constau în adaptarea flexibilă a comportamentului pentru a se potrivi situației, precum și nevoilor sau dorințelor individuale.
Prietenii fac ca momentele fericite să fie mai amuzante și momentele grele mai suportabile. Dar prieteniile nu sunt întotdeauna ușoare. Pe măsură ce vor exersa, vor avea mai multe oportunități de a învăța să fie buni prieteni.
Pentru a încheia acest articol, doresc să subliniez importanța dezvoltării abilităților sociale ale copiilor și să încurajez părinții să acorde atenție semnelor de dificultate ale copilului.
Printre exemplele concrete ale dificultăților de socializare voi enumera câteva:
· Dificultăți în a recunoaște și interpreta expresiile faciale și emoțiile altor copii
· Dificultăți în a păstra contactul vizual în timpul interacțiunilor sociale
· Probleme în a urma regulile și a respecta comportamentele sociale acceptabile
· Dificultăți în a participa în mod activ la jocurile în grup
· Dificultăți în a se adapta la situații sociale noi și neașteptate
· Neînțelegerea sarcasmului sau a umorului în timpul interacțiunilor sociale
· Dificultăți în a-și face prieteni și a-și menține relațiile sociale
· Dificultăți în a-și exprima opiniile și ideile într-un mod clar și coerent
· Probleme în a-și gestiona emoțiile în timpul interacțiunilor sociale
· Dificultăți în a începe și menține o conversație cu ceilalți copii
· Reacții exagerate sau neadecvate în situații sociale
· Dificultăți în a înțelege sarcina sau obiectivul jocului de grup
· Dificultăți în a-și împărți jucăriile și alte resurse cu ceilalți copii
· Lipsa interesului pentru activitățile sociale și de grup
· Dificultăți în a-și face cunoscută prezența sau în a intra în jocul de grup într-un mod non-invaziv.
Dacă observați aceste dificultăți(sau..altele) la copilul dvs. în a interacționa cu ceilalți copii sau cu adulții, vă recomand să mă contactați sau să găsiți mai multe informații direct pe site. CONTACT, AICI ” />
Este important să se identifice și să se adreseze acestor probleme pentru a ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile sociale și pentru-i a asigura o copilărie fericită și sănătoasă.
Vă încurajez să luați în considerare aceste aspecte și să nu ezitați să îmi solicitați sfatul în cazul în care observați astfel de probleme la copilul dumneavoastră.
NU UITAȚI : v-am pregătit mai multe Materiale Utile, GRATUITE pentru părinți conștienți și conștiincioși:)
Veți găsi aici multe resurse utile și interesante pentru voi și copiii voștri.
Vedeți, AICI: https://www.learn2b.ro/freebies/
Până data viitoare, numai gânduri bune!
Laura Andrunachi
Psiholog * Life Coach * Mentor Parental
https://linktr.ee/lauraandrunachi